Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014

5301 - Αγναντεύοντας το Άγιο ΌροςΤην πρώτη ημέρα των φετινών διακοπών ξύπνησα νωρίς το πρωί, γύρω στις 6.15, μια που ο οργανισμός μου νόμιζε ότι πρέπει να πάω στη δουλειά, και αποφάσισα να κάνω καφεδάκι και γράφοντας μερικές σειρές για το προσωπικό μου ταξιδιωτικό blog, να χαρώ μερικές στιγμές ησυχίας πριν ξυπνήσουν τα παιδιά.
Λόγω του μάλλον αλλόκοτου καιρού αυτό το καλοκαίρι, η ατμόσφαιρα είχε καθαρίσει και το θέαμα ήταν απλά μοναδικό. Ο ήλιος ανέτειλε πίσω από το 2ο πόδι της Χαλκιδικής και ακριβώς εκεί στα νότιο-δυτικά, πίσω από το 2ο πόδι, ξεπρόβαλε η κορυφή του όρους Άθως.
Και μόνο η θέα της κορυφής δημιουργούσε ένα σουρεαλιστικό αίσθημα έτσι απόμακρο, αχνό, δυσκολοπρόσιτο που φαινόταν. Είχαν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που με καλή συντροφιά ζήσαμε κάθε λεπτό από 3-ήμερη παραμονή στο Άγιο Όρος και ήταν ευκαιρία να αναπολήσω για λίγο τη μοναδική εμπειρία.

5300 - Σαν σήμερα κοιμήθηκε ο παπα Τύχων (10/23 Σεπτεμβρίου 1968) - Η βιογραφία τουO Παπα – Τυχών γεννήθηκε στη Ρωσία, στη Νόβια Μιχαλόσκα το 1884. Οι γονείς του, ο Παύλος και ή Ελένη, ήταν ευλαβείς άνθρωποι, και επόμενο ήταν και ο καρπός τους, ο Τιμόθεος κατά κόσμον, να έχη κληρονομική την ευλάβεια και την αγάπη προς τον Θεό και να θέλη να αφιερωθή στον Θεό από μικρό παιδί.
Έβλεπαν οι γονείς τον μεγάλο θείο ζήλο του παιδιού τους, αλλά δίσταζαν να του δώσουν την ευχή τους να πάη σε Μοναστήρι, επειδή το έβλεπαν εύσωμο και με ζωηρή φύση. Ήθελαν να ωρίμαση και στην σκέψη και μετά να αποφασίση μόνος του ο Τιμόθεος. Του έδωσαν όμως ευλογία να επισκέπτεται τις Μονές το διάστημα των τριών ετών, από δέκα επτά μέχρι είκοσι χρονών. Τότε έκανε τα μεγάλα και ατέλειωτα προσκυνήματα στα Μοναστήρια της Ρωσίας και πέρασε περίπου από διακόσιες Μονές. Στα Μοναστήρια πού πήγαινε, παρόλο πού ήταν κατάκοπος και εξαντλημένος από την οδοιπορία του, απέφευγε με τρόπο την φιλοξενία, για να ασκείται ο ίδιος και να μην επιβαρύνη τους άλλους.

5299 - Παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη για το ζήτημα των αγιορειτικών ΜετοχίωνΣε βαρυσήμαντη παρέμβαση για το καθεστώς των Μετοχίων των Αγιορείτικων Ιερών Μονών προχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την Ιερά Μονή Παναγίας Πορταϊτίσσης Κορνοφωλιάς στο Σουφλί, που αποτελεί Μετόχιο της Ιερής Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους.
.......Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επανέλαβε την αμετακίνητη θέση της Πρωτόθρονης Εκκλησίας ότι τα ανά την ελληνική επικράτεια Αγιορείτικα Μετόχια υπάγονταν ανέκαθεν στη διοικητική, κανονική και διαχειστική εξάρτηση, εποπτεία και δικαιοδοσία ων κυρίαρχων Ιερών Μονών του Αγίου Όρους αποτελώντας εδαφικά, εκκλησιαστικά και κανονικά προέκταση των Μονών του Άθωνα εκτός των γεωγραφικών ορίων του Αγίου Όρους. 
 Περισσότερα