Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014

5292 - Εγκαινιάσθηκε η έκθεση φωτογραφίας του Στράτου Καλαφάτη. Πρωτόγνωρα βιώματα για τους επισκέπτεςΤου Γιώργου Τούλα 
Ένα κορίτσι με τη γιαγιά του στέκονται σιωπηλά μπροστά στην εικόνα δυο ηλικιωμένων καλόγερων. Για διαφορετικούς λόγους η εικόνα προκαλεί δέος και στις δύο. Κρυφακούω. Μοιάζουν με αγίους, λέει το κορίτσι. Σαν του βιβλίου των Θρησκευτικών. Λίγο πιο κει μια πιατέλα με ψάρια. Θυμίζει ευαγγέλιο. Κι αφού πρόσταξε τον κόσμο να καθίσει για φαγητό πάνω στο χορτάρι, πήρε τα πέντε ψωμιά και τα δύο ψάρια, έστρεψε το βλέμμα του στον ουρανό, τα ευλόγησε, έκοψε τα ψωμιά σε κομμάτια και τα έδωσε στους μαθητές κι οι μαθητές στο πλήθος.

5291 - Πραγματοποιήθηκε η πρώτη Συνεδρίαση του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορειτικής Κληρονομιάς (Κε.Δ.Α.Κ.)ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ Μ.Μ.Ε.
 
Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014
                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                  Υπό την προεδρία του Γ. Ορφανού συνεδρίασε το ΚεΔΑΚ
Την πρώτη του συνεδρίαση, υπό την προεδρία του υπουργού Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργου Ορφανού, πραγματοποίησε το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (Κε.Δ.Α.Κ.).

5290 - Ο Θεός δωρεάν μας δίδει και τον Παράδεισο - Γέροντας Εφραίμ ΚατουνακιώτηςΝα σας πώ, πολλοί από τους πατέρας τους Κατουνακιώτας, πολλοί που ερχόντουσαν να μεταλάβουν, δεν άκουες τίποτες, μόνο έβλεπες τα δάκρυα που έτρεχαν και τους μετελάμβανες.
Ε, ο γέρος αυτός, να πούμε, όλη τη Λειτουργία δεν μιλούσε καθόλου, αλλά ήτανε σκυμμένος και τώρα, είτε σε θεωρία ερχότανε, είτε σε βαθύτερα έννοια της εύσπλαγχνίας του Θεού.
Διότι δωρεάν βαπτιστήκαμε, δωρεάν μας έδωσε το βάπτισμα, δωρεάν μας έδωσε το Σώμα Του και το Αίμα Του, δωρεάν μας δίδει και τον Παράδεισο.
Δεν πληρώνουμε τίποτες.
Ο Θεός από μας θέλει καρδίαν καθαράν.
Να προσέχουμε μόνο στον Θεό. Ο Θεός δεν θέλει μέσα στην καρδιά μας συντροφιές, θέλει μόνον Αυτός να βασιλεύει. Αν μπορούμε να το πετύχουμε, τότες πετυχαίνουμε και εύκολα την καρδιακή προσευχή. 
Πηγή: Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης, Έκδοση Ι. Ησυχαστηρίου «Άγιος Εφραίμ» Κατουνάκια Αγίου Όρους, Α’ έκδοση 2000.

5289 - Ο Όσιος Ρωμύλος της Ραβάνιτσας (†1375)


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 18 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου: