Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014

5284 - Φωτογραφία της αποσπασθείσης σελίδας από το Βυζαντινό χειρόγραφο της Ιεράς Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους


Το αξιόλογο βυζαντινό χειρόγραφο της Ιεράς Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους το οποίο φυλασσόταν στο Μουσείο J. Paul Getty και το οποίο επαναπατρίστηκε ύστερα από δεκαετίες, διασώζει δώδεκα κοσμημένους κανόνες αντιστοιχίας των Ευαγγελίων, έξι διακοσμητικά επίτιτλα και τέσσερις ολοσέλιδες μικρογραφίες με πορτρέτα των Ευαγγελιστών.
Μια πέμπτη ολοσέλιδη μικρογραφία (βλέπε φωτ.), με προτομές των δώδεκα Αποστόλων, είχε αποσπαστεί και περιέλθει στη Συλλογή Π. Κανελλοπούλου, στην Αθήνα. Μέχρι πρόσφατα φυλασσόταν στο Μουσείο Π. και Αλ. Κανελλοπούλου και σήμερα συνεκτίθεται με το κυρίως χειρόγραφο στο Βυζαντινό Μουσείο.

5283 - Ερμηνεία και παρερμηνεία των προφητειών του Αγίου Κοσμά του ΑιτωλούΟ αρχιμ. Χρυσόστομος Μαϊδώνης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού μιλάει για την εσχατολογική παρερμηνεία των προφητειών του Αγίου Κοσμά στις μέρες μας και το ορθό πνεύμα ερμηνείας της διδασκαλίας του.

5282 - Το Τίμιο Ξύλο από την Ι. Μ. Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, στον Άγ. Παντελεήμονα Αχαρνών (φωτογραφίες+βίντεο).......Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών η υποδοχή του Τιμίου Ξύλου, εκ της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου – Αγίου Όρους, το απόγευμα της Δευτέρας 15 Σεπτεβρίου 2014.
.......Το Τίμιο Ξύλο, το οποίο εκόμισε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής, Πανοσιολογιώτατος  Αρχιμανδρίτης π.  Φιλόθεος, υποδέχτηκε ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος,  στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Χέϋδεν. 
Περισσότερα