Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014

5281 - Τα μοναχικά κοινόβια πρότυπα των ενοριών (Αρχ. Γεώργιος Καψάνης Γρηγοριάτης †2014)Τον κοινοβιακό τρόπο ζωής που εγκαινίασε ο Κύριος με τους μαθητάς Του και εφήρμοσε η Αποστολική Εκκλησία, συνεχίζουν σήμερα τα Ορθόδοξα κοινόβια.
Κοινόβιο και Ενορία έχουν πολλά κοινά σημεία. Κέντρο αμφοτέρων είναι το θυσιαστήριο του Ναού. Πηγή της ενότητος των μελών ο θυσιαζόμενος και προσφερόμενος Χριστός. "Το συναγαγόν τους μοναχούς όνομα (είναι) το όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού" κατά τον Μ. Βασίλειον (όροι κατά πλ. λστ'. Ρ.G. 31,100).
Χειραγωγός στην εν Χριστώ ενότητα των προσώπων ο Ποιμήν (ο Ηγούμενος στη Μονή, ο Εφημέριος στην Ενορία).
Κύριος σκοπός των μοναχών ενός κοινοβίου είναι να προάγονται καθημερινά στην εν Χριστώ ενότητα καθοριζόμενοι από τα πάθη, που τραυματίζουν αυτήν την ενότητα, και ασκούμενοι στην εκκοπή του νοσηρού και εγωκεντρικού θελήματος, που επίσης χωρίζει τους ανθρώπους.

5280 - Ο Στράτος Καλαφάτης διηγείται την ιστορία κάθε εικόνας, αποκαλύπτοντας τον αθέατο κόσμο της Αθωνικής Πολιτείας

Έπειτα από πέντε χρόνια φωτογραφικής περιήγησης, ο Στράτος Καλαφάτης μας αποκαλύπτει τον αθέατο κόσμο της Αθωνικής Πολιτείας.

5279 - Νέα Μοναχή στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους, Παναγία Θεοσκέπαστος, στο Σοχό Θεσσαλονίκης

Στην Κυριακάτικη πανηγυρική Θεία  Λειτουργία της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, που έγινε στο Αγιορείτικο Μετόχι Παναγία Θεοσκέπαστος στο Σοχό Θεσσαλονίκης, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και πλήθος προσκυνητών ζήσαμε το γεγονός της αφιέρωσης στο Κύριο μιας νέας.
Η Βασιλική Ξανθού από  τον  Σοχό Θεσσαλονίκης, πτυχιούχος του τμήματος  Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 22 ετών,  εγκατέλειψε τα εγκόσμια και εκάρη Μοναχή με το όνομα Θεοκτίστη, από τον Πνευματικό της αδελφότητος και Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο.
Ο Γέροντας Γρηγόριος στη προσλαλιά του προς την νεόκουρη Μοναχή Θεοκτίστη, είπε πως όπως  η Παναγία  σε βοήθησε  μέχρι  σήμερα και σήκωσες  τον  σταυρό και σπούδασες  τα  Θεολογικά  γράμματα, έτσι  και πάλι  θα  σε  βοηθήσουν,

5278 - Σαν σήμερα, το 1983, κοιμήθηκε ο Γέροντας Αρσένιος ο Σπηλαιώτης


5277 - Άγιος Ιωσήφ ο Νέος (†1656)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 15 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου: