Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014

5263 - Τα Τίμια Δώρα από την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου, στην ΚέρκυραΜια ιδιαίτερη ευλογία λαμβάνει η Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων με την παρουσία στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης Κερκύρας των τιμίων Δώρων που προσέφεραν οι Μάγοι στο Χριστό, μαζί με Τίμιο Ξύλο και την κάρα της Αγίας Αγάθης, που μεταφέρθηκαν από την Μονή του Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους προς προσκύνηση και ενίσχυση των πιστών.

5262 -Φωτογραφίες από την Αγρυπνία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, στο ΒατοπαίδιΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ | ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ
Αγρυπνία τελείται αυτή την ώρα στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου για την εορτή της Κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης.
Της Ιεράς Αγρυπνίας προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, συμπροσευχομένων του Αρχιεπισκόπου Γουρίας Απάλκα και ο Επισκόπου Μπορισόβ Βενιαμίν.
Επίσης στην αγρυπνία παρίστανται ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Γρηγορίου Αρχιμ. Χριστοφόρος και Αντιπρόσωποι 10 Μονών του Αγίου Όρους.

5261 - Κατηφορίζοντας στο Ι. Κελλί της Πατερίτσας (φωτογραφίες)5260 - Προεόρτια της Αγίας Ζώνης στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου (φωτογραφίες)
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ έφτασε στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου για να προεξάρχει της πανηγύρεως της Άγίας Ζώνης (31.8/13 Σεπτεμβρίου).
Στην είσοδο της Μονής τον υποδέχτηκαν ο Καθηγούμενος της Μονής Γέροντας Εφραίμ και οι πατέρες σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη.

5259 - Λέσβος και Άγιον ΌροςΕίναι, αλήθεια, σχεδόν παράτολμο να επιχειρήσει κάποιος να αναπτύξει ένα τέτοιο θέμα υπό μορφή επιφυλλίδας σε μια εφημερίδα. Και βέβαια ο λόγος είναι προφανής: το θέμα είναι πελώριο και χρειάζεται να προσκομίσει κανείς πολλές μαρτυρίες, όχι για να τεκμηριώσει τα αυτονόητα, δηλαδή τη σχέση του νησιού μας με τη μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους ανά τους αιώνες, αλλά για να παρουσιάσει τις αποχρώσεις και τις κανονικότητες που διέπουν τη σχέση αυτή.
.......Όμως ας κάνουμε μια προσπάθεια, αφού το θέμα είναι, κατά τη γνώμη μου, πολύ ενδιαφέρον και πάντως συμβάλλει στην κατανόηση του ιστορικού παρελθόντος μας, αλλά και του παρόντος καιρού.

5258 - Ο Λεοντουπόλεως Γαβριήλ στην Ιερά Μονή ΒατοπαιδίουΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ | ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ
Λαμπρή υποδοχή επεφύλαξαν πριν από λίγο η Αδελφότητα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, στον Σεβ. Μητροπολίτη Λεοντουπόλεως κ. Γαβριήλ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Ο Σεβασμιώτατος έφτασε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου για να προεξάρχει των λατρευτικών εκδηλώσεων για την εορτή της Αγίας Ζώνης.

5257 - Σχετικά με την παρ’ ολίγο βιβλική καταστροφή και τις εικόνες Αποκάλυψης στην Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας

 Από τον Λαυριώτη Μοναχό Θεολόγο, φωτογράφο του υδροστρόβιλου που εμφανίστηκε στις 6 Σεπτεμβρίου ανοιχτά της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, έλαβα το σχόλιο που ακολουθεί:
Είστε το μόνο μπλοκ που αναδημοσίευσε το περιεχόμενο όπως ακριβώς έχει... όλοι οι άλλοι το έκαναν ότι ήρθε η καταστροφή! 
Συγκεκριμένα το ΕΘΝΟΣ έγραψε:

5256 - Γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης (1846 - 8 Σεπτεμβρίου 1929)Ο Γέροντας Δανιήλ γεννήθηκε στην Σμύρνη το ίδιο έτος με τον άγιο Νεκτάριο (1846). Το κατά κόσμον όνομα του ήταν Δημήτριος Δημητριάδης. Ήταν ο μικρότερος γιος μιας ευσεβούς, πολύτεκνης οικογένειας και αριστούχος της περίφημης Ευαγγελικής Σχολής της Σμύρνης. Έχοντας διακαή πόθο να μονάσει έφυγε σε νεαρή ηλικία (19 ετών) από την οικογένεια του και επισκέφθηκε στην αρχή, μετά από συμβουλή του Αγιοταφίτη πνευματικού του, διάφορα μοναστήρια στην Πελοπόννησο και στα νησιά (Ύδρα, Τήνο, Πάρο, Ικαρία), όπου γνώρισε σπουδαίους και φημισμένους για την αγιότητα τους Γέροντες.
Αποφασιστική ήταν η συνάντηση του στην Πάρο με τον πνευματικό Αρσένιο, τον όσιο Αρσένιο της Πάρου, ο όποιος στην παράκληση του νεαρού Δημητρίου να μείνει και να ασκητεύσει κοντά του, του συνέστησε να μεταβεί στο περιώνυμο τότε και ακμάζον κοινόβιο του αγίου Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος. Προέβλεψε μάλιστα προφητικά ότι θα πεθάνει στις υπώρειες του Άθω.