Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014

5251 - Επαναπατρίστηκε το κλαπέν αριστούργημα (χειρόγραφο 12ου αιώνα) της Ιεράς Μονής Διονυσίου Αγίου ΌρουςΈνα βυζαντινό χειρόγραφο, αριστούργημα του 12ου αιώνα, το οποίο προέρχεται από την Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγ. Όρους και είχε κλαπεί το 1960, είχε περιέλθει σε ιδιωτικές συλλογές και, στη συνέχεια, το 1983, αποκτήθηκε από το αμερικανικό Μουσείο J. P. Getty στην Καλιφόρνια, επαναπατρίστηκε και θα εκτεθεί από τις 15 Σεπτεμβρίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
«Πρόκειται για περγαμηνό κώδικα (Τετραευάγγελο), 12ου αι. (1333), από εργαστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο αρχικώς δημοσιεύθηκε το 1895 από τον Σπυρίδωνα Λάμπρο στο "Gatalogue of the Greek Manuscripts on Mount Athos"» περιγράφει, σε σημερινή ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι «το όνομα του γραφέα είναι Θεόκτιστος και περιέχει λαμπρή εικονογράφηση με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους κανόνες αντιστοιχίας των ευαγγελίων, τα περίτεχνα επίτιτλα και τις μικρογραφίες των τεσσάρων Ευαγγελιστών στις προμετωπίδες των Ευαγγελίων.

5250 - Θ. Πάγκαλος: Πως βλέπει το Άγιο Όρος και τι προσδοκά για τον εαυτό του

Θ. Πάγκαλος: «Κατ’ αρχήν δεν έπρεπε να πει κοτσάνες. Το παιδί δεν συγκρατείται με τίποτα… Είπε ότι όποιος δεν πάει στο Άγιον Όρος έχει χάσει τη μισή ζωή του και καταδίκασε έτσι τις γυναίκες, που είναι ο μισός πληθυσμός, και δεν μπορεί να πάει στο Άγιον Όρος. Έκλεισε το μάτι στην Εκκλησία και τις γυναίκες τις μούντζωσε, επειδή δεν μπορούν να πάνε με το άβατο. Δεν είναι ένα σύστημα αποδεκτό αυτό, να μην μπορείς εξαιτίας του φύλου σου να πας στο Άγιον Όρος.
Είπε ότι είναι υπέρ της φορολογικής απαλλαγής των μοναχών, τη στιγμή που υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι. Είναι με τους ηγουμένους και τους υπόλοιπους κοιλαράδες του Αγίου Όρους!»

Θ. Πάγκαλος, για τη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας: «Εμένα, δεν με προτείνει κανείς. Αλλά αν με προτείνει γιατί όχι; Δεν αυτοπροτείνομαι – λέω αν με προτείνει κάποιος, διότι εξάλλου θα ήταν αγενές να βγω και να πω να μην με προτείνει κάποιος».

5249 - «Πλούσιοι επτώχευσαν» – Ψάλουν οι ΔανιηλαίοιΤα μελωδήματα στη λατρευτική πράξη της Εκκλησίας είναι αδιάρρηκτα δεμένα με τον υμνογραφικό λόγο, τον οποίον υποβοηθούν και καλλωπίζουν μελουργικά. Ο λόγος που είναι βασικό στοιχείο της λατρείας και η μουσική συναποτελούν ενιαίο γλυκύ άκουσμα, που κατανύσσει την ψυχή και «κατευνάζει των παθών τα οιδήματα».
Ο περίφημος ύμνος «Πλούσιοι επτώχευσαν» μελίζεται αριστοτεχνικώς από τους αγιορείτες πατέρες και ψάλλεται σε κάθε αγρυπνία με τρόπο, ώστε να τονιστεί το νόημα της φράσης και η δύναμη του λόγου.