Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014

5247 - Σαν σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου 1929, κοιμήθηκε ο Γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης

5246 - Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός: «Ο ρόλος του μοναχού στον σύγχρονο κόσμο»Συνέντευξη με τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ με θέμα «Ο ρόλος του μοναχού στον σύγχρονο κόσμο»
Δείτε το βίντεο με την συνέντευξη:

5245 - Η Παναγία η Στυλαρινή–Γιάτρισσα της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους

Ανυπόγραφη Έφέστιος
και θαυματουργός εικόνα
14ος αι.
Η ιερή εικόνα της Παναγίας Στυλαρινής είναι έργο του 14ου αι. ανυπόγραφο. Αριστεροκρατούσα, ολόσωμη και ένθρονη η Θεοτόκος ακουμπά τα δεξιά ακροδάκτυλά Της ατό γόνατο του νήπιου Κυρίου σε ένδειξη ικεσίας, κατά συνήθεια ήδη αρχαιοελληνική.
Πρόκειται για την εφέστια εικόνα κουτλουμουσιανού μετοχίου, που δεν υφίσταται πλέον, κοντά στην κώμη Στυλάρι, από όπου η επωνυμία του εικονίσματος, του νησιδίου Μαρμαράς στην Προποντίδα. Οι κάτοικοι της νήσου και όλα τα κοντινά μέρη τιμούσαν ιδιαιτέρως τη Στυλαρινή, επειδή οι προσευχές μπροστά Της και τα τάματα στη χάρη Της παρείχαν τη γιατρειά ποικίλων ασθενειών που, ελλείψει γιατρών, αφθονούσαν τον καιρό εκείνο, ώστε η Παναγία προσαπόκτησε την επωνυμία Γιάτρισσα. Η πανήγυρη του μετοχιού γινόταν το Ι5αύγουστο και βαστούσε ως την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Επειδή το διάστημα 1916-1920 τουρκικές διώξεις, με ενδιάμεσες μικροπεριόδους ειρήνης, ξέσπασαν κατά των χριστιανών της περιοχής, σήκωσαν την Παναγία από το μετόχι για περισσότερη ασφάλεια. Τη φιλοξενούσε στο σπίτι της η παρθένος Καλλιόπη Κατραμάδου με κάθε προφύλαξη.

5244 - Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους (φωτογραφίες)

Η μεγάλη Θεομητορική εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου εορτάσθηκε μέσα σε κλίμα κατάνυξης, σεβασμού και αγάπης προς το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, εις την Ιεράν Μονήν Παναγίας Θεοσκεπάστου-Σοχού, η οποία και αποτελεί μετόχιον της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Δοχειαρίου-Αγίου Όρους.
Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη συμφώνως προς το  Αγιορείτικο Τυπικό, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ενώ έλαβαν μέρος σ’ αυτήν οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας-Πάρου Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Πήχος, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος–Σοχού π. Ιωαννίκιος Κοτσώνης και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου–Αγίου Όρους Αρχιμ. Γρηγόριος, ο οποίος είναι ο Πνευματικός της Γυναικείας Ιεράς Μονής Παναγίας Θεοσκεπάστου.

5243 - Η καλλιέργεια της καρδιάς…

Μοναχού Μωυσέως, Αγιορείτου (†2014)
Γνωρίζω καλά, αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί, ότι είσθε ένα ακροατήριο που δεν μπαίνει για πρώτη φορά στην Εκκλησία. Έχετε ακούσει πολλά κηρύγματα και διάφορες ομιλίες.
Έχετε πάρει αποφάσεις, έχετε κάνει αγώνες, έχετε νίκες και ήττες.
Τί να πει απόψε ο ομιλητής, που δεν θέλει να σας κουράσει, αλλά και να σας ψευτοπαρηγορήσει; Σκέφθηκα, λοιπόν, αγαπητοί μου, να σας μιλήσω, όπως πάντα από χρόνια συνηθίζω, απλά, για την καλλιέργεια της καρδιάς.
Η πάροδος των χρόνων δυστυχώς μας κάνει πιο οκνηρούς. Υπάρχει σωματική και ψυχική κόπωση και φθορά. Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα είναι να δει ο άνθρωπος την καρδιά του, να ελέγξει την σκέψη του, να γνωρίσει καλά τον εαυτό του. Μας τρομάζει το εσωτερικό μας κενό. Φοβόμαστε, όπως έχουμε ξαναπεί, την αντιμετώπιση και την κουβέντα με τον εαυτό μας.

5242 - Εγκαίνια του περιπτέρου του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορειτικής Κληρονομιάς (Κε.Δ.Α.Κ.) στη ΔΕΘ

Amen, φωτορεπορτάζ του Κώστα Τζιβανίδη
Τα εγκαίνια του περιπτέρου του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και  του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς στην 79η Δ.Ε.Θ, το απόγευμα της Κυριακής.
Τον Αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ.Θεσσαλονίκης, Αρχιμ. Στέφανος και παρέστησαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός, εκπρόσωποι της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ, και οι Γενικοί Πρόξενοι της Τουρκίας, της Σερβίας και της Βουλγαρίας.

5241 - Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου5240 - Ο Άγιος Νεομάρτυς Αθανάσιος ο Κουλακιώτης (†1774)


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 8 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου: