Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014

5218 - Ο μοναχός Παΐσιος Νεασκητιώτης μιλάει για τον π. Σεραφείμ Ρόουζ (video)
Ο μοναχός Παΐσιος, Γέροντας της Καλύβης αγίου Ιωάννου Θεολόγου Νέας Σκήτης, μιλάει για τη ζωή και το έργο του π. Σεραφείμ Ρόουζ και την προσωπική του εμπειρία μέσα από τη μετάφραση στα ελληνικά του βιβλίου για τον π. Σεραφείμ.

5217 - Ο Βατοπαιδινός Χορός ψάλλει το Άξιόν Εστι του «Ανωνύμου» 5216 - Παρέμβαση Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά του Δημοσίου για την ΒιστωνίδαΠαρέμβαση κατά του Δημοσίου και υπέρ της ισχύος των Χρυσοβούλλων Λόγων και των Πατριαρχικών Σιγγιλίων της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, κατέθεσε τη Δευτέρα, 1η Σεπτεμβρίου, στο Εφετείο Θράκης για τη γνωστή υπόθεση της λίμνης Βιστωνίδας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
Στο δικαστήριο αυτό δικάζεται τον Οκτώβριο η έφεση της Ιεράς Μονής κατά της πρωτόβαθμης απόφασης, η οποία είχε αποφανθεί κατά πλειοψηφία το 2008 ότι οι τίτλοι της Μονής, δηλαδή οι Αυτοκρατορικοί Χρυσόβουλλοι Λόγοι, αλλά και τα Πατριαρχικά Συγγίλλια, που τους ερμηνεύουν και εφαρμόζουν, δεν προσπορίζουν κυριότητα, πριν συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις της νομής.

5215 - Οι εντυπώσεις ενός Πελοποννήσιου προσκυνητήΓεώργιου Μπακογιάννη, Χημικού Μηχανικού
Πρώτος σταθμός στην Ουρανούπολη. Μια πανέμορφη κωμόπολη που έχει για σήμα κατατεθέν της τον περίφημο πύργο. Η τελευταία εικόνα από την κοσμική Ελλάδα πριν την είσοδο μας στο Άγιο Όρος.
Παίρνοντας το καραβάκι με προορισμό την Μονή του Άγιου Διονυσίου συναντάμε τις Μονές Δοχειαρίου, Ξενοφώντος, Παντελεήμονος, Ξηροποτάμου, Σίμωνος Πέτρας, Γρηγόριου. Τα μοναστήρια διαδέχονται το ένα το άλλο.

5214 - Την Ι. Σκήτη Βογορόδιτσα και το Παλαιομονάστηρο επισκέφθηκε ο 99ετής Ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου ΠαντελεήμονοςΜε την ευκαιρία του εορτασμού της Κοίμησης της Θεοτόκου, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αρχιμ. Ιερεμίας επισκέφθηκε την Ιερά Σκήτη Βογορόδιτσα, το Κυριακό της οποίας τιμάται στη Μεγάλη Θεομητορική Εορτή.
Κατά την επίσκεψή του ο 99χρονος Γέροντας Ιερεμίας είχε την ευκαιρία να ευλογήσει τους Μοναχούς της Σκήτης και να επιθεωρήσει τα αναστηλωτικά έργα που γίνονται για τον εορτασμό της 1000ετούς παρουσίας των Ρώσων στο Άγιο Όρος.

5213 - Σαν σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου 1903, το θαύμα της Παναγίας στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο ΌροςΗ φωτογραφία βγήκε την 21.8/ 3 Σεπτεμβρίου 1903 και δόθηκε το 1997 στην δημοσιότητα, από το αρχείο της Αγιορείτικης Μονής του Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσικό). Βγήκε σαν αναμνηστική φωτογραφία ενός παλιού εθίμου: Να δίνεται από το Ρωσικό Μοναστήρι στους φτωχούς κελλιώτες μοναχούς, ελεημοσύνη.
Από την επόμενη χρονιά όμως αποφασίστηκε να μην ξαναδοθεί ελεημοσύνη, επειδή τα αποθεματικά του μοναστηριού είχαν ελαττωθεί. Σε αυτό ίσως να συνετέλεσε η άσχημη κατάσταση στην Ρωσία, η οποία μείωσε τις δωρεές στο μοναστήρι.