Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014

5212 - «Άθως, Τα χρώματα της πίστης». Έκθεση φωτογραφίας του Στράτου ΚαλαφάτηΤο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας του Στράτου Καλαφάτη «Άθως, Τα χρώματα της πίστης» στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ, στη Βίλα Καπαντζή, 17 Σεπτεμβρίου – 24 Οκτωβρίου 2014.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
H φωτογραφική εργασία του Στράτου Καλαφάτη «Άθως, Τα χρώματα της πίστης» ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008 και ολοκληρώθηκε το 2013. Συνολικά χρειάστηκαν εικοσιπέντε επισκέψεις στην Αθωνική Πολιτεία και ένα σύνολο διακοσίων ημερών για να παρουσιάσει ο φωτογράφος τη δική του εκδοχή για το τοπίο και τους ανθρώπους σε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο.
 Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιαστεί το ομότιτλο βιβλίο από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ . Ακολουθεί το εισαγωγικό σημείωμα του Νίκου. Γ. Ξυδάκη.

5211 - Τρεις Θεολόγοι, τέσσερις Φιλόλογοι και ένας Γυμναστής αποσπάσθηκαν, για το νέο σχολικό έτος, στην Αθωνιάδα

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας αποσπώνται στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία του Αγίου Όρους, για το διδακτικό έτος 2014-2015, μετά από αίτησή τους και χωρίς δαπάνη για το δημόσιο, οι παρακάτω εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

5210 - Η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Βατοπαίδι, 2014 (video)Της εορταστικής Αγρυπνίας και Θείας Λειτουργίας προΐστατο ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος.
Τα αναλόγια πλαισίωναν το μεν δεξιό η Βυζαντική Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού «΄Αγιος Ρωμανός ο Μελωδός» υπό τον πρωτοψάλτην Πρωτοπρεσβύτερον π. Νικόλαον Λυμπουρίδην ενώ το αριστερό ο Βυζαντινός Χορός «Τρόπος»υπό τον πρωτοψάλτην κ. Κωνσταντίνον Αγγελίδην.

5209 - Εκεί που κάνεις μετάνοιες, εκεί είναι τα ποδάρια του Χριστού – Γέροντας Εφραίμ ΚατουνακιώτηςΥπάρχουν πολλά, τα οποία ο άνθρωπος τα συναντά εις τον βίο του, να πούμε. Πολλές φορές απορούσα, πως οι άγιοι Πατέρες, όταν προσηύχοντο, σήκωναν τα χέρια ψηλά; Δεν μπορούσα να το καταλάβω. Όταν ήρθε η σειρά, τότες το κατάλαβα.
Δεν μπορείς, πάτερ, να συγκρατήσεις τον εαυτό σου, όταν έρχεται αυτή η χάρις, να πούμε, δεν μπορείς. Αλλά ποτές, όμως, στη ζωή μου δεν σήκωσα κι εγώ τα χέρια ψηλά στον ουρανό. Ψυχικώς τα σήκωσα πολλές φορές. Ως υιός προς Πατέρα.
Δεν μπορείς να συγκρατήσεις τον εαυτό σου. Όταν υπερεκχυλίσει η χάρις, τότες κι εσύ τα χάνεις. Όταν συσταλεί η χάρις, τότε σε πιάνει ρίγος. Πού προχώρησα! Πού προχώρησα!
Άλλη φορά μάζευα μύγδαλα στην περιοχή μας, να πούμε, και πέρασε ένα αεροπλάνο, επειδή το μέρος μας είναι μεταξύ δύο, ένα βουνό εδώ κι άλλο εκεί, κι είμαστε στη χαράδρα· και το έφερνε σαν μελωδία, να πούμε, σαν χορωδία.

5208 - Ο Γέροντας Παΐσιος για τον σεβασμό της ελευθερίας του άλλου- Γέροντα, είναι δυνατόν κανείς συνειδητά να κρύβη μια πτώση του από τον πνευματικό του;
- Ναι, αλλά, και αν ξέρη ο πνευματικός την πτώση του ή κάτι καταλαβαίνη, δεν συμφέρει, ούτε θα τον ωφελήση, να του το πη. Πολλές φορές βλέπω στον αγώνα του αλλού κάτι, καταλαβαίνω ή ξέρω τι έχει κάνει, όμως, από σεβασμό, δεν του λέω τίποτε, αν δεν μου το πη ο ίδιος. 
Το θεωρώ εκβιασμό, ατιμία, να του το πω, την στιγμή που εκείνος δεν θέλει μόνος του να το φανερώση. Είναι λεπτό το θέμα, γιατί θα τον ρεζιλέψης. Πώς να βιάσης τον άλλον; Υπάρχει ελευθερία. Εκτός αν δω ότι κινδυνεύει και δεν πρόκειται να βοηθηθή από αλλού ή ότι έχει άγνοια και θα σπάση τα μούτρα του, θα καταστραφή, τότε θα κοιτάξω με τρόπο να του πω κάτι.