Σάββατο, 30 Αυγούστου 2014

5202 - Σπάνιο video από τον εορτασμό της Χλιετηρίδας στο Άγιο Όρος (Ιούνιος 1963)5201 - Μοναχός Γεδεών Κολιτσιώτης (1894 – 30/8/1979)Γεννήθηκε στο Γκατίντσι της Μολδαβίας το 1894 από ευσεβή οικογένεια, ο κατά κόσμον Γεώργιος Τσελάρου. Ο πατέρας του Κωνσταντίνος ήταν δάσκαλος. Πήγε στις τέσσερις πρώτες τάξεις του σχολείου στο χωριό του. Κατόπιν υπηρέτησε στο παλάτι του πρίγκιπα Μπογδάν και στη συνέχεια τέσσερα χρόνια τη στρατιωτική του θητεία ως λοχίας και γραφέας. Ήταν από τους λίγους που σώθηκαν, με τη βοήθεια του Θεού, από τον τότε πόλεμο.
Το 1920 αναχώρησε για το Άγιον Όρος. Προσήλθε στο Κελλί του Αγίου Γεωργίου της Καψάλας υπό τον Γέροντα Γεράσιμο. Το 1925 εκάρη μοναχός με τ’ όνομα Γεδεών. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Ρουμανία για εράνους υπέρ του Κελλιού τους, όπου έμεινε τέσσερα χρόνια. Επέστρεψε με πολλά χρήματα και πολλά ονόματα για μνημόνευση, τα οποία παρέδωσε στον Γέροντά του. Με την ευλογία του Γέροντός του μετοίκησε το 1929 στο Κελλί του Αγίου Τύχωνος. Λίγο αργότερα συνδέθηκε με τους αδελφούς Γυμνάσιο († 1965) και Διονύσιο († 2004), που ζούσαν πολύ φτωχικά και του υποτάχθηκαν με αφοσίωση. Το 1933 έγιναν υποτακτικοί του και άλλοι οκτώ μοναχοί.

5200 - «Εξομολογείσθε» πεντάηχον-ψάλει ο Διονύσιος ΦιρφιρήςΟ ψαλμός ρλε΄ (135) «Εξομολογείσθε τω Κυρίω» θεωρείται κλασικός πολυέλεος που ψάλεται  στην ακολουθία του Όρθρου, στις Δεσποτικές εορτές και στις μνήμες των αγίων. Ο πολυέλεος έχει ως χαρακτηριστικό του το επαναλαμβανόμενο ως ακροτελέυτιο ημιστίχιο «ότι εις τον αιώνα το έλεος αυτού Αληλούια». Στο Άγιον Όρος ψάλλεται σε κάθε αγρυπνία γι αυτό και η μελωδία του εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγο της συχνής λατρευτικής χρήσης του.