Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014

5189 - Η ψυχή αγιάζεται με τη μελέτη των λόγων των Πατέρων - Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης


Ο Όσιος Πορφύριος ως νέος μοναχός
στα Καυσοκαλύβια

Ο όσιος Πορφύριος ήδη από πολύ νέος, ασκούμενος στο Άγιον Όρος, συνειδητοποίησε την αγαθή επίδραση πού έχει η μελέτη ιερών κειμένων στη μόρφωση, διαμόρφωση και μεταμόρφωση της ανθρώπινης συνείδησης.
 Διδάσκει σχετικά:
« ψυχή αγιάζεται και καθαίρεται με τη μελέτη των λόγων των Πατέρων, με την αποστήθιση ψαλμών, αγιογραφικών χωρίων, με την ψαλτική, με την ευχή. Όλα τα άγια βιβλία της Εκκλησίας μας περιέχουν λόγια άγια, ερωτικά προς τον Χριστό μας. Να τα διαβάζετε με χαρά, αγάπη και αγαλλίαση. Όταν δοθείτε σ᾿ αυτήν την προσπάθεια με λαχτάρα, ψυχή σας θα αγιάζεται με τρόπο απαλό, μυστικό, χωρίς να το καταλαβαίνετε».

«Να δοθείτε στη μελέτη της Αγίας Γραφής, των ψαλμών, των πατερικών κειμένων. Να επιδοθείτε στη μελέτη με έρωτα θείο. Φώς Χριστού θα πλημμυρίσει την ψυχή σας».

«Η Καινή Διαθήκη είναι πηγή ανεξάντλητη. Και όσο τη διαβάζεις, τόσο περισσότερο υπεισέρχεσαι στη σοφία του Θεού. σοφία του Θεού δεν έρχεται μόνη της. Πρέπει εμείς να τη ζητήσουμε».

5188 - Αφιέρωμα: Αμπελοκαλλιέργεια στο Άγιο Όρος

«Εγώ ειμι η άμπελος η αληθινή και ο πατήρ μου ο γεωργός εστιν» ( Ιω. 15,1).
Με την παρουσία του Χριστού στον κόσμο και την παράδοση της Θείας Ευχαριστίας προ του Θείου Πάθους Χριστιανισμός και Οίνος συμπορεύονται άρρηκτα. Ο Οίνος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των Τιμίων Δώρων αφού συνιστά, μετά τον καθαγιασμό, το Τίμιο Αίμα που μεταλαμβάνουν οι πιστοί.
Η Χερσόνησος του Άθω, ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων, παρά την αγριότητα του τοπίου της, ένας ευλογημένος αμπελότοπος. Ο Όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης συντάσσοντας τον καταστατικό χάρτη του Αγίου Όρους ορίζει πως κάθε μονή οφείλει να έχει τον δικό της αμπελώνα.