Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014

5159 - Φωτογραφίες από την σημερινή πανήγυρη στην Ιερά Μονή ΠαντοκράτοροςΆγιον Όρος, του Κώστα Τζιβανίδη
Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και με την Αγιορείτικη τάξη τελέστηκε η πανήγυρις της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παντοκράτορος επί τη εορτή της Μεταμορφώσεως.
Η πανηγυρική θεία λειτουργία τελέστηκε προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κυδωνίων με την συμμετοχή, εκτός του Καθηγουμένου της Ι.Μ.Παντοκράτορος, και του Καθηγουμένου της Ι.Μ.Γρηγορίου Αρχιμ.Χριστοφόρου και των Αντιπροσώπων της Ι.Μονής Μεγίστης Λαύρας, Ιερομ.Νικοδήμου και της Ι.Μ.Εσφιγμένου, Ιερομ.Γαβριήλ και εκπροσώπων των άλλων Αγιορείτικων Μονών.

5158 - Φωτογραφίες από την εορτή της Μεταμορφώσεως στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου

Η εορτή της Μεταμορφώσεως εορτάστηκε και φέτος στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου. Της πανηγύρεως προεξήχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαμψάκου κ. Μακάριος. Ακολουθούν στιγμές από την πανήγυρη.
5157 - Φωτογραφίες από την σημερινή λαμπρή Πανήγυρη στο Χιλιανδαρινό κελλί Πατερίτσα που τιμάται στη Μεταμόρφωση του ΣωτήροςROMFEA.GR |

Με αγιορειτική κατάνυξη εορτάστηκε η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο ομώνυμο Ιερό Χιλανδαρινό Κελί στο Άγιον Όρος.
.......Την παραμονή της εορτής στον εσπερινό χοροστάτησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αρχιμ. Μεθόδιος, συμπαραστατούμενος από τους πατέρες της Μονής και του Κελιού Πατερίτσα, ενώ παρέστησαν και πατέρες απο τα γύρο κελιά.
.......Να αναφερθεί ότι στον Εσπερινό έψαλαν οι πατέρες από το Κελί Μπουραζέρη.

5156 - Το «Μαγικό βουνό»

Το Άγιον Όρος είναι πράγματι ένα «Μαγικό βουνό»· όχι κατά την περιγραφή του Τόμας Μαν, αλλά ένας ευλογημένος και ιερός τόπος που μιλάει πάντοτε στην ψυχή του Ελληνα. Δεν νομίζω ότι έχω νιώσει ποτέ όσα ένιωσα νωρίς τα ξημερώματα, ακούγοντας τις ψαλμωδίες, βλέποντας τους παλιούς μοναχούς ριγμένους πάνω στα στασίδια, αντικρίζοντας τους πολυέλαιους που κουνούσαν με τέχνη και υπομονή οι νεότεροι, μυρίζοντας το λιβάνι μέσα σ’ ένα σκηνικό απόλυτης και πειθαρχημένης ομορφιάς. Το Ορος είναι πηγή έμπνευσης και στάση περισυλλογής για όσους το θελήσουν. Αφήνω κατά μέρος τη φυσική ομορφιά και τους λίγους, σπάνιους συνομιλητές, που αφήνουν ανεξίτηλες εντυπώσεις στον περιστασιακό επισκέπτη.

5155 - Ο τάφος στην Αμφίπολη, το όρος Άθως και ο ΔεινοκράτηςΤο σχέδιο του στενού συνεργάτη του Μεγάλου Αλεξάνδρου να διαμορφώσει το όρος Άθως σε άγαλμα ανθρώπου, που στο αριστερό του χέρι θα είχε μια μεγάλη οχυρωμένη πόλη και στο δεξί του ένα κύπελλο.
Είναι απολύτως θετικό το γεγονός, ότι η αναμενόμενη αποκάλυψη των ευρημάτων στην Αμφίπολη, έφερε στην επικαιρότητα το όνομα ενός πολύ σπουδαίου αρχιτέκτονα που συνεκστράτευσε με τον Μεγαλέξανδρο, παρέχοντάς του τις υπηρεσίες στην κατασκευή μεγάλων έργων, όπως ο σχεδιασμός της πόλης της Αλεξάνδρειας, η οποία προοριζόταν για πρωτεύουσα της αχανούς ελληνικής αυτοκρατορίας.
Είναι πολλά τα έργα που αποδίδονται στον Δεινοκράτη, αλλά θεωρώ προτιμότερο να γίνει γνωστή η πρότασή του για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, που όμως δεν ενέκρινε ο Αλέξανδρος. Το περιγράφει πολύ συνοπτικά ο Βιτρούβιος, στην εισαγωγή του ΙΙ βιβλίου "De Architectura", το οποίο αφιέρωσε στον Καίσαρα, ως μελέτη για το πώς πρέπει να είναι η ρωμαϊκή αρχιτεκτονική.

5154 - Όσιος Θεοφάνης ο Θαυματουργός (16ος αι.)


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 19 Αυγούστου