Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014

5153 - Ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας θα προεξάρχει της πανηγύρεως επί τη εορτή της Μεταμορφώσεως στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος (φωτογραφίες)Άγιον Όρος, του Κώστα Τζιβανίδη
Την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους επισκέπτεται από το μεσημέρι της Δευτέρας ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας προκειμένου να προεξάρχει της πανηγύρεως επί τη εορτή της Μεταμορφώσεως.
Αμέσως μετά την άφιξη και την επίσημη υποδοχή του Μητροπολίτη Αθηναγόρα από τον Καθηγούμενο της Μονής, Γέροντα Γαβριήλ και τα μέλη της Αδελφότητας τελέστηκε δοξολογία στο Καθολικό της Μονής.

5152 - Η σχέση των Παραδουνάβιων περιοχών με το Άγιον Όρος

Άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι και στον ελλαδικό χώρο σώζονται κώδικες οι οποίοι σχετίζονται με την ψαλτική παράδοση των Παραδουνάβιων περιοχών και ως τέτοιοι μπορούν να αναφερθούν ο κώδικας Λειμώνος 258, ο οποίος γράφτηκε από τον διάκονο Μακάριο στο μοναστήρι Ντομπροβάτ, στα 1527[1] και ο Ε.Β.Ε. 928 γραμμένος τον 16ο αιώνα από τον μοναχό Ησαΐα τον Σέρβο[2] .
Από τους παραπάνω κώδικες γίνεται γνωστή η δράση επιπλέον προσώπων όπως π.χ. του Δομετιανού του Βλάχου και του Θεοδοσίου Zotika[3].

5151 - Οι τρεις τάξεις της χάριτος - Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής

Σε τρεις τάξεις διαιρείται η χάρις: Καθαρτική, φωτιστική, τελειωτική.
Σε τρεις και η ζωή μας: Κατά φύσιν, υπέρ φύσιν, παρά φύσιν.
Σε αυτές τις τρεις τάξεις ανέρχεται και κατέρχεται.
Τρία είναι και τα μεγάλα χαρίσματα, που λαμβάνει: Θεωρία, αγάπη, απάθεια.
Λοιπόν στην “πράξιν” συνεργεί χάρις καθαρτική, η οποία βοηθά στην κάθαρση. Και κάθε ένας, που μετανόησε, η χάρις είναι που τον προτρέπει στη μετάνοια. Και όσα κάνει της χάριτος είναι, αν και δεν το γνωρίζει αυτός που την έχει, όμως αυτή τον τροφοδοτεί και τον οδηγεί. Και ανάλογα με την προκοπή του, ανέρχεται ή κατέρχεται ή μένει στην ιδία κατάσταση. Εάν έχει ζήλο και αυταπάρνηση ανεβαίνει σε θεωρία, την οποία διαδέχεται φωτισμός θείας γνώσεως και λίγη απάθεια. Εάν ψυχρανθεί ο ζήλος, η προθυμία, τότε συστέλλεται και η ενέργεια της χάριτος.

5150 - Σε εξέλιξη η ανάβαση πλήθους προσκυνητών στην κορυφή του ΆθωΑπό πολύ νωρίς το πρωί ξεκίνησε η ανάβαση πολυαρίθμων προσκυνητών στην κορυφή του Άθω για την αποψινή Αγρυπνία. 
Στο Άγιο Όρος αύριο γιορτάζεται η Μεταμόρφωση του Σωτήρος (6/19 Αυγούστου)
Πανηγυρίζουν:

5149 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 18η Αυγούστου


Όσιος Βαρθολομαίος της Σεμέρης