Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014

5148 - Με πόνο και δάκρυα θα λάβεις τη χάρη - Γέροντας Ιωσήφ ο ΗσυχαστήςΝα, έμαθες ότι είσαι πηλός, πτωχός και γυμνός. Τώρα ζήτησε απ’ αυτόν που μπορεί να αναπλάσει τη φύση να σε πλουτίσει. Και, αν σου δώσει πολύ ή λίγο, αναγνώρισε τον ευεργέτη σου. Και μη σφετερισθείς τα ξένα ως δικά σου. Με πόνο και δάκρυα θα λάβεις τη χάρη. Και πάλι με δάκρυα χαράς και ευχαριστίας, με φόβο Θεού θα την κρατήσεις. Με θέρμη και ζήλο ελκύεται· με ψυχρότητα και αμέλεια χάνεται.
Δεν σου ζητεί περισσότερο ο Χριστός για να σου δώσει τα άγιά Του χαρίσματα· μόνο να αναγνωρίζεις ότι, ό,τι καλό και αν έχεις, είναι δικό Του. Και να συμπαθείς αυτόν που δεν έχει. Να μην τον κρίνεις ότι δεν έχει· ότι είναι αμαρτωλός, φαύλος, πονηρός, φλύαρος, κλέπτης, πόρνος και ψεύτης. Εάν αποκτήσεις αυτή την επίγνωση, δεν μπορείς ποτέ να κρίνεις κανένα, έστω και αν τον βλέπεις να αμαρτάνει θανάσιμα· γιατί αμέσως θα λες·

5147 - Υποδοχή λειψάνων από την Σιμωνόπετρα στην Πολωνία

ROMFEA.GR | Το Σάββατο 16 Αυγούστου 2014, λίγο μετά 18:00 μ.μ. έφτασαν στην Πολωνία τα Ι. Λείψανα του Τιμίου Σταυρού και της Αγ. Ισαποστόλου Μαρίας της Μαγδαληνής.
Λείψανα συνοδεύονται από έξι Μοναχούς από την Ι. Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, με επικεφαλής τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής Αρχιμανδρίτη κ. Ελισαίο.
Στο αεροδρόμιο Βαρσοβίας – Modlin την αντιπροσωπεία των Αγιορειτών Πατέρων υποδέχτηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σιεμιατίτσε κ. Γεώργιος.

5146 - Πίνακας 110 Μονοπατιών του Αγίου Όρους με Κατάσταση, Διάρκεια και Συνδέσμους σε Αναλυτικές Περιγραφές

Πίνακας των Μονοπατιών του Αγίου Όρους με Κατάσταση, 
Διάρκεια & Συνδέσμους σε Αναλυτικές Περιγραφές
v. 2.4.2, Ιούλιος, 2014
Ο πίνακας αυτός περιέχει τις νεώτερες πληροφορίες που διαθέτει η διεθνής οργάνωση «The Friends of Mount Athos -FoMA» (οι Φίλοι του Αγίου Όρους) σχετικά με την κατάσταση των μονοπατιών του Αγίου Όρους (με τις επιφυλάξεις που φαίνονται στο κάτω μέρος της σελίδας). Οι διαδρομές παρατίθενται με την αλφαβητική σειρά των Μοναστηριών, Σκητών ή άλλων σημείων ενδιαφέροντος από τα οποία ξεκινούν.