Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014

5106 - Σοβαρές ζημιές από νεροποντή και θυελλώδεις ανέμους στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας (φωτογραφίες)ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΕ ΞΕΝΩΝΑΣ

Σήμερα τα ξημερώματα της Πέμπτης  στις 1:30 λόγω δυνατής νεροποντής υποχώρησε μέρος από την εσωτερική βορειανατολική πτέρυγα στην Μονή της Μεγίστης Λαύρας. Η πολύ δυνατή βροχή  άρχισε νωρίς το βράδυ στις 10:00 με δυνατούς νότιους ανέμους που έφτασαν και τα 11 μποφόρ. 

Στο σημείο κάτω από το κτίριο εκτελούνται έργα για την αποκατάσταση  της Βιβλιοθήκης και του Σκευοφυλακίου. 

Η δυνατή βροχή παρέσυρε τα θεμέλια του κτιρίου - ξενώνα στη βορειοανατολική πλευρά της Μονής, με αποτέλεσμα να κατεδαφιστεί μέρος του δίχως να φιλοξενεί ευτυχώς κόσμο. 

5105 - Η Κοίμηση της Θεοτόκου σε τοιχογραφία του Ιερού Χιλιανδαρινού Καθίσματος Αγίου Βασιλείου  Ο φιλαγιορείτης Ολλανδός blogger Wim Voogd,  δημοσίευσε πρόσφατα στο ιστολόγιό του φωτογραφίες των τοιχογραφιών του Ιερού Ναού του ιστορικού Καθίσματος του Αγίου Βασιλείου. Οι τοιχογραφίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά στο διαδίκτυο. Επέλεξα να αναρτήσω την Κοίμηση της Θεοτόκου, ενώ εσείς μπορείτε να δείτε μεγάλο μέρος της αγιογράφησης του Ναού, εδώ: http://athosweblog.com/2014/08/05/1610-agiou-basiliou-or-hrusija/

5104 - Αγιορειτική βραδιά αφιερωμένη στον Μακαριστό Γέροντα Μάρκελλο Καρακαλληνό
Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ" και την πολύτιμη συνεργασία: του Εκκλησιαστικού  Συμβουλίου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πτελεού και του Λαογραφικού Ομίλου Πτελεού θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του Μητροπολιτικού Ναού της κωμοπόλεως ενδιαφέρουσα απογευματινή εκδήλωση με αγιορείτικη γεύση.
Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Αύγουστο 2014 στον Προαύλιο του Ι. Ναού Κοιμήσεως. της Θεοτόκου Πτελεού. Θα προηγηθεί ο Εσπερινός και Ι. Παράκληση στην Θεοτόκο (6:30 μ.μ - 7:30 μ.μ.) και θα ακολουθήσει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα  (7:30 μ.μ.- 9:00 μ.μ.)

5103 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 7η Αυγούστου