Κυριακή, 3 Αυγούστου 2014

5091 - Το Άγιον Όρος δεν είναι αυτόνομη Μοναστική ΠολιτείαΤο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σε χθεσινό του δημοσίευμα, το οποίο αναπαρήγαγαν τα περισσότερα μέσα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, αναφέρει τον Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αρ. Κασμίρογλου ως Διοικητή της Αυτόνομης Μοναστικής Πολιτείας. Ο κ. Κασμίρογλου είναι Διοικητής της Αυτοδιοίκητης Μοναστικής Πολιτείας Αγίου Όρους η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ελληνικής Επικράτειας, όπως έχει κατοχυρωθεί από Διεθνείς Συμβάσεις. Ο όρος αυτόνομος είναι αδόκιμος και αρκετά επικίνδυνος στους πονηρούς καιρούς που ζει η χώρα μας σήμερα.
.......Το άρθρο 105 του Συντάγματος αναφέρεται στο Άγιο Όρος: 
.......'Αρθρο 105: (Καθεστώς του Αγίου Όρους) 
.......1. H χερσόνησος του 'Αθω, από τη Mεγάλη Bίγλα και πέρα, η οποία αποτελεί την περιοχή του Aγίου Όρους, είναι, σύμφωνα με το αρχαίο προνομιακό καθεστώς του, αυτοδιοίκητο τμήμα του Eλληνικού Kράτους, του οποίου η κυριαρχία πάνω σ' αυτό παραμένει άθικτη. Aπό πνευματική άποψη το Άγιο Όρος διατελεί υπό την άμεση δικαιοδοσία του Oικουμενικού Πατριαρχείου. Όλοι όσοι μονάζουν σ' αυτό αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια μόλις προσληφθούν ως δόκιμοι ή μοναχοί, χωρίς άλλη διατύπωση.

5090 - Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός: «Το Άγιον Όρος και η Θεομητορική παρουσία»

5089 - Αγρυπνία απόψε στη Ιερά Μονή Σίμωνος ΠέτραςΑκολουθία Aγίας Mαρίας Μαγδαληνής, 2003
φωτ.: Θεοτόκης μοναχός ΣιμωνοπετρίτηςΑγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας. Το μοναστήρι πανηγυρίζει στη Μνήμη της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής (22.7/4.8).

5088 - Η Παναγία στις φορητές Εικόνες του Αγίου ΌρουςΤον Νοέμβριο του 2005 η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών οργάνωσε το Β΄Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Άγιον Όρος. Πνευματικότητα και Ορθοδοξία - Τέχνη». 
.......Στα δημοσιευθέντα Πρακτικά του Συμποσίου υπάρχει η ενδιαφέρουσα ανακοίνωση, της Αναπλ. Καθηγήτριας του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., κας Μαρίας Ι . Καζαμία - Τσέρνου, «Η Παναγία στις φορητές Εικόνες του Αγίου Όρους: Εικονογραφική Σημειολογία» (σελ. 70 έως 113).
Δείτε το video: