Σάββατο, 2 Αυγούστου 2014

5087 - Ηγούμενος Μεθόδιος: «Προσεύχομαι για την απελευθέρωση του Αχρίδος Ιωάννη»Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης
Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, 2 Αυγούστου στην Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου κοντά στα Σκόπια η μνήμη του Προφήτη Ηλία.
Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αρχιμ. Μεθόδιος, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Επίσκοπος Στοβίου Δαβίδ της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.
Μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας ο Επίσκοπος Δαβίδ ευχαρίστησε θερμά τον Ηγούμενο Μεθόδιο για την επίσκεψή του, μεταφέροντας τις ευχές και ευλογίες του φυλακισμένου Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Ιωάννη.
Από την πλευρά του ο Ηγούμενος της Μονής Χιλανδαρίου στην ομιλία του, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας προσευχήθηκα πολλές φορές για την απελευθέρωση του Αρχιεπισκοπού Ιωάννη».

5086 - Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μυθεύματα και κατασκευάσματα της φαντασίας τα περί άρσης του αβάτου του Αγίου ΌρουςΜυθεύματα και κατασκευάσματα της φαντασίας ορισμένων κύκλων χαρακτηρίζει, με δήλωσή του στο Amen.gr o Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι κατά τη 10η Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ), τον περασμένο Οκτώβριο στο Πουσάν της Κορέας, αποφασίσθηκε, μεταξύ άλλων, η άρση του αβάτου του Αγίου Όρους και η διεξαγωγή κοινών Ακολουθιών μεταξύ Χριστιανικών Εκκλησιών. Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας που ήταν επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Πουσάν κάνει λόγο για κύκλους που «διαστρέφουν την αλήθεια» και «χαϊδεύουν την ψυχοπαθολογική ορθοδοξολαγνεία κάποιων» ενώ ξεκαθαρίζει πως «ουδεμία υποχωρητικότητα έγινε από μέρους των Ορθοδόξων Αντιπροσώπων στο Πουσάν».

5085 - Το Άγιον Όρος μέσα από τον φακό ενός ιερέα
5084 - Άμεση απάντηση στα φαιδρά δημοσιεύματα περί… κατάργησης του Άβατου του Αγίου ΌρουςΔεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του άβατου του Αγίου Όρους επεσήμανε ο πολιτικός διοικητής της Αυτοδιοικούμενης Μοναστικής Πολιτείας, Αρίστος Κασμίρογλου.
.......Ο κ. Κασμίρογλου προχώρησε στην διαβεβαίωση αυτή απαντώντας σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ορθόδοξος Τύπος» -σύμφωνα με το οποίο κατά την τελευταία του συνεδρίαση στο Πουσάν της Νότιας Κορέας το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών αποφάσισε την κατάργηση των αβάτων των Χριστιανικών Εκκλησιών σε διάφορα μέρη του πλανήτη συμπερλαμβανομένου και του Αγίου Όρους.
.......«Το Άγιον Όρος ανήκει στους οικιστές του και ουδείς μπορεί να εισέλθει σε αυτό χωρίς την άδειά τους, πόσο μάλλον να αλλάξει τους κανόνες του» τονίζει ο κ. Κασμίρογλου.
.......«Ακόμη και για τις επισκέψεις προσκυνητών απαιτείται η προηγούμενη έκδοση ειδικού Διαμονητηρίου», πρόσθεσε.
.......«Το Άβατον ισχύει αιώνες και είναι κατοχυρωμένο με διεθνείς συμβάσεις. Στο σύμφωνο προσχώρησης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατοχυρώνονται όλοι οι ιεροί κανόνες του Αγίου Όρους, ακόμη και οι "εθιμικώς ισχύοντες"» καταλήγει ο διοικητής της αθωνικής Πολιτείας.

πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

5083 - Η Κυρία Θεοτόκος αλλάζει τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας (π. Γεωργίου Καυσοκαλυβίτου)

 

Σημαντική ομιλία του π. Γεωργίου Καυσοκαλυβίτου από την Ιερά Σκήτη Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή του Ακαθίστου Ύμνου. Στην ομιλία του ο π.Γεώργιος αναφέρει τη σπουδαία σημασία της παρουσίας της Κυρίας Θεοτόκου στην ανθρωπότητα, από τα χρόνια του Ιησού Χριστού, τα χρόνια της Βασιλεύουσας των πόλεων της Κωνσταντινούπολης και έως τις ημέρες μας των σύγχρονων και μεγάλων εξελίξεων. Η καταλυτική παρουσία της Κυρίας Θεοτόκου είναι εκείνη που άλλαζε και θα αλλάξει και πάλι τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας. ioannis-kapodistrias.blogspot.gr