Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014

5082 - Νέες δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν τη Μονή ΒατοπεδίουΔύο ακόμα αποφάσεις, αυτήν τη φορά από το Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης, δικαίωσαν τη Μονή Βατοπεδίου, απορρίπτοντας αστικές αξιώσεις του Δημοσίου για τις πολυσυζητημένες ανταλλαγές ακινήτων του Δημοσίου με παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας.
Οι αποφάσεις αυτές, που έρχονται να προστεθούν σε προγενέστερες δικαστηρίων της Αθήνας, δικαιώνουν τη μονή, ισχυροποιώντας τη νομική της θέση όχι μόνο στο θέμα των ανταλλαγών των ακινήτων, αλλά και στα ουσιαστικά θέματα της κυριότητάς της για τη λίμνη Βιστωνίδα.

5081 - Όσιος Ευγένιος ο Κωνσταμονίτης (19ος αι.)

Μοναχός της μονής Κωνσταμονίτου, «ο οποίος εστάθη υπηρέτης της κοινής τραπέζης, ο νεώτερος εις τους χρόνους, εις δε τους αγώνας φθάσας παλαιούς οσίους… Τόσον ηγωνίσθη ο αοίδιμος και τόσην σκληραγωγίαν εφύλαττεν ο μακάριος, ώστε όπου μόνον με ολιγώτατον άρτον εκπλήρωνε την χρείαν του σώματός του. Και σώμα φορών, τρόπον τινά, ηγωνίζετο να γένη ασώματος. Τον δε ύπνον τόσον πολλά τον ενίκησε, ώστε έμενε πολλάς νύκτας άϋπνος. Τας δε λοιπάς αρετάς τις ικανός διηγήσασθαι; Τας μετανοίας, λέγω, εκείνας τας πολλάς, όπου ετέλει καθ’ εκάστην, ημέραν και νύκτα. Την σιωπήν εκείνην την θαυμαστήν, το πένθος το ακατάπαυστον, την ευχήν την αδιάκοπον, ήγουν το Κύριε Ιησού Χριστέ· και την ταπείνωσιν, με την οποίαν εταπείνωσε τους δαίμονας, όθεν και ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός εδόξασε τον αυτού θεράποντα και ευωδίασε το άγιον αυτού και σεβάσμιον λείψανον μετά θάνατον».

5080 - Ομιλία του Αρχιμ. Εφραίμ Βατοπαιδινού στην Κίσαμο

Το απόγευμα του Σαββάτου, 2 Αυγούστου και ώρα 8.00 μ.μ., εις την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του «Τσατσαρωνάκειου» Πολύκεντρου της Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου θα πραγματοποιηθεί ομιλία υπό του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ, με θέμα: «Το Άγιον Όρος και η Θεομητορική παρουσία».
Η ομιλία θα διανθιστεί με επίκαιρους Ύμνους, τους οποίους θα αποδώσει η Βυζαντινή Χορωδία του Ωδείου της Μητροπόλεως.

5079 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες τον Αύγουστο

Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
... Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών... (Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης) 

Στον πίνακα που ακολουθεί αναφέρονται οι Αγιορείτες Άγιοι των οποίων η Μνήμη τιμάται τον Αύγουστο.