Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014

5041 - Ηγούμενος Εφραίμ: «Ο Γέροντας Γεώργιος πονούσε για την Εκκλησία»Του Αιμίλιου Πολυγένη
Για την προσωπικότητα του μακαριστού Προηγουμένου της Ι.Μ. Γρηγορίου Γέροντα Γεώργιο Καψάνη, μίλησε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ κατά τη διάρκεια του τεσσαρακονθημέρου μνημοσύνου.
«Ο μακαριστός Γέροντας Γεώργιος ήταν άνθρωπος αφιερωμένος εξ΄ ολοκλήρου στον Θεό. Ήταν άνθρωπος που παρόλο που πέρασε από τα ακαδημαϊκά έδρανα, εν τούτοις επότισε την εμπειρική θεολογία», ανέφερε μεταξύ άλλλων ο Γέροντας Εφραίμ.

5040 - Μακάρι να γίνω μάρτυρας του ορθοδόξου πνεύματος που γνώρισα εδώ στο Άγιο ΌροςΗ τελευταία συνέντευξη του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου
«Δεν μπορούμε να κάνουμε θρησκευτικά κράτη ... η θρησκεία δεν είναι φανατισμός ... ο Θεός δεν είναι Βασιλεύς Επίγειος»: είπε προφητικά, ανάμεσα σε άλλα πολύ σημαντικά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος στην τελευταία του συνέντευξη που παραχώρησε στην Πεμπτουσία, όταν είχε επισκεφθεί το Άγιον Όρος και πριν από τον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία και την απαγωγή του.

5039 - Τα Κατουνάκια. Περιγράφει ο Γέροντας Γαβριήλ ΔιονυσιάτηςΆνωθεν των «Καρουλίων» και εις απόστασιν 3/4 της ώρας από της θαλάσσης, εκτείνεται έτερος ερημητικός συνοικισμός, τα «Κατουνάκια» ή μάλλον «Καντουνάκια», διότι ευρίσκονται εις την ακρώρειαν (καντούνι) της μεσημβρινής πλευράς του Άθω.
Τριάκοντα περίπου οικίσκοι, μετά πεντηκοντάδος οικητόρων κατεσπαρμένοι εις το πρανές από του «Καρμηλίου» και μέχρι Μικράς Αγίας Άννης και «Καρουλίων» στερούνται και αυτοί πάσης επιγείου παρηγορίας, και αυτό το ύδωρ ουρανόθεν απεκδεχόμενοι.

5038 - Αγρυπνεί απόψε το Άγιο Όρος για τον κοινό Πατέρα και πανηγυρίζει η Μεγίστη Λαύρα για τον κτίτορά της Όσιο Αθανάσιο τον ΑθωνίτηΑρχίζει απόψε, με Αγρυπνία, ο πανηγυρικός εορτασμός της Μνήμης του κοινού Πατέρα των Αγιορειτών και θεμελιωτή του Κοινοβιακού Μοναχισμού στον Άθω, του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτη. (5/18 Ιουλίου)
Επίκεντρο του εορτασμού η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας.

Σχετικά: