Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014

5037 - Δικαίωση Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου!Γράφτηκε από την Romfea.gr
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με τις υπ’ αρ. 12953 και 12954/2014 αποφάσεις του απέρριψε τις αγωγές του Δημοσίου κατά της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, τρίτων αγοραστών και Τραπεζών, με τις οποίες το Δημόσιο ζητούσε την επιστροφή των ακινήτων που είχαν ανταλλαγεί έναντι παραλιμνίων εκτάσεων της Λίμνης Βιστωνίδας.
Το Πολυμελές Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης με εκτενές και εμπεριστατωμένο σκεπτικό έκρινε ότι δεν τίθεται θέμα ακυρότητας των ανταλλαγών.
Επίσης να αναφερθεί ότι απερρίφθη και το αίτημα του Δημοσίου κατά της Μονής για ηθική βλάβη.

5036 - Τελέστηκε στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου το 40ήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Προηγουμένου Γέροντος Γεωργίου ΚαψάνηΓράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης
Με κλιμα αγιορειτικής κατάνυξης τελέστηκε πριν από λίγο στην Ιερά Μονή Γρηγορίου το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Προηγουμένου Γέροντος Γεωργίου Καψάνη.
Στο καθολικό της Μονής Γρηγορίου τελέστηκε εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικονήσου κ. Ιωσήφ.
Επίσης συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Λαρίσης Ιγνάτιος, Καστορίας Σεραφείμ, Εδέσσης Ιωήλ, Νεαπόλεως Βαρνάβας, Καρθαγένης Αλέξιος και πλειάδα Ηγουμένων των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.
Το μοναστήρι ήταν κατάμεστο απο Αγιορείτες Μοναχούς και πλήθος πνευματικών τέκνων του αειμνήστου Γέροντος Γεωργίου Καψάνη.

5035 - Πυρκαγιά (από κεραυνό;) στο Άγιο Όρος
Του Αιμίλιου Πολυγένη
Φωτιά έχει ξεσπάσει σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr στην περιοχή Μορφωνού που υπάγεται στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας στο Άγιον Όρος.
Αγιορείτες μιλώντας στην Romfea.gr ανέφεραν ότι η φωτιά ξέσπασε από κεραυνό, αφού από χθες στο Περιβόλι της Παναγίας επικρατούν άστατες καιρικές συνθήκες.
Αυτή την ώρα τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα και ένα ελικόπτερο βρίσκονται στο σημείο, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά είναι ελεγχόμενη.

5034 - Μνημόσυνο για τον Γέροντα Γεώργιο Καψάνη στη Σαλαμίνα


Το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, Γέροντος Γεωργίου (†8 Ιουνίου 2014), πρόκειται να τελεστεί αύριο Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Σαλαμίνος το πρωί μετά την Θεία Λειτουργία.
Εκ του Ιερού Ναού.

5033 - Ευχαριστήριο στην Ι. Μ. Μονή Βατοπεδίου για δωρεά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως
Η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως εκφράζει θερμότατες ευχαριστίες προς την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους για τη δωρεά μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων, αποτελουμένων από κοτόπουλα, ζυμαρικά και άλλα προϊόντα διατροφής προς το Συσσίτιο της Μητροπόλεώς μας. Στις δύσκολες οικονομικά στιγμές για το συσσίτιό μας, το οποίο πλέον διαθέτει καθημερινά 300 μερίδες φαγητού στους συνανθρώπους μας που αδυνατούν να καλύψουν και αυτήν ακόμη την ανάγκη της σιτίσεως, η Ιερά Μονή Βατοπεδίου μας προσέφερε μια μεγάλη ανάσα ενισχύοντας το Συσσίτιο και εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του.

5032 - Αγιορείτικα κρασιά και ΟθωμανοίΕνώ στην ισλαμική ποίηση βρίσκουμε εγκώμια για το κρασί, το δώρο του Διόνυσου αποτελεί θρησκευτικό αμάρτημα για τους πιστούς του Μωάμεθ. Θα πρέπει να δούμε τη στάση των μουσουλμάνων απέναντι στο κρασί για να ακολουθήσουμε και την πορεία της αγιορείτικης αμπελουργίας τους αιώνες της οθωμανικής κατάκτησης. Χωρίς φυσικά να γενικεύουμε γιατί επί Τουρκοκρατίας τα δεδομένα άλλαζαν ανά περιόδους και περιοχές.