Τρίτη, 8 Ιουλίου 2014

5004 - Στα Καυσοκαλύβια (του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη)Επλησιάσαμεν τώρα προς τα Καυσοκαλύβια μίαν πολύ σεμνήν και αγιωτάτην Σκήτην, της οποίας διακρίνομεν ήδη τας καταλεύκους καλύβας της εις μιαν ξηροτάτην πλαγιάν απολήγουσαν εις την θάλασσαν… Και ιδού συναντώμεν άλλαις ψαρόβαρκαις κοσμικών και μοναχών αλιέων, οπού επιτυχόντες τοιαύτην θαλασσογαλήνην εψαύρευον με τα ποικιλώνυμα της αλιείας όργανα. Κ΄ εβλέπομεν συχνά συχνά διάφορα είδη ιχθύων οι οποίοι σπαρράσοντες εξαγκιστρόνοντο, ή εξεμπλέκοντο από τα δίκτυα, και ερρίπτοντο πηδώντες εις την κοιλίαν της αλιάδος.

5003 - Συνελήφθη ο εμπρηστής του Αγίου Όρους;

Συνελήφθη χθες το μεσημέρι, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Όρους, ένας υπήκοος Λετονίας 35 ετών, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης.
Ειδικότερα, στις Καρυές Αγίου Όρους, εντοπίστηκε ο 35χρονος και συνελήφθη διότι σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας του 5ου Τακτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, για εμπρησμό δασικής έκτασης στο Άγιο Όρος που έλαβε χώρα την 08.08.2012.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.

5002 - Ιδιόρρυθμο σύστημα – Πότε επιτρέπεται το κρασί στον Άθω

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος έλεγε: «το κρασί δεν είναι αμαρτία, αλλά η μέθη». Στην πατερική και ασκητική γραμματεία υπάρχουν πολλές αναφορές για την διακριτική χρήση του ευλογημένου ποτού. Ο όσιος Αθανάσιος, ιδρυτής της Μ. Λαύρας, ήδη από την Υποτύπωση του 985 όρισε πότε και πόσο κρασί πίνουν οι μοναχοί. Οι κανόνες αυτοί επηρέασαν όλες τις μονές και ισχύουν σχεδόν ίδιοι μέχρι σήμερα.
Η νηστεία είναι όπως και η προσευχή για τους μοναχούς. Περίοδοι νηστείας που δεν επιτρέπεται ο οίνος είναι η Μεγάλη Σαρακοστή και η Μ. Εβδομάδα, της Κοιμήσεως Θεοτόκου 1-14 Αυγούστου, των Χριστουγέννων 15 Νοεμβρίου -24 Δεκεμβρίου, των Αγ. Αποστόλων 8 μέρες μετά την Πεντηκοστή ως τις 29 Ιουνίου.

5001 - Άγιος Θεόφιλος ο Μυροβλύτης (†1548)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 8 Ιουλίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου: 
1517 - Άγιος Θεόφιλος ο Μυροβλύτης (†1548)