Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014

4962 - Η Βέροια υποδέχθηκε την Αγία Ζώνη της Παναγίας (φωτογραφίες)Την Τρίτη 24 Ιουνίου 2014 το απόγευμα η Βέροια υποδέχτηκε την Αγία Ζώνη της Θεοτόκου από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους την οποία μετέφερε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Εφραίμ.
Η μεγαλειώδης υποδοχή πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Δημαρχείο της Βέροιας με τον ιερό κλήρο της μητροπόλεως Βεροίας, τις τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, αλλά και πλήθος πιστών που προσήλθαν για να προσκυνήσουν την Αγία Ζώνη. Χαιρετισμό απηύθυνε η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου.

4961 - H εορτή των Αγιορειτών Πατέρων στο Ιερό Ησυχαστήριο των Δανιηλαίων (φωτογραφίες)Την 21ην Ιουνίου 2014 μετέβη κατόπιν προσκλήσεως στο ιερό Ησυχαστήριο των Δανιηλαίων στα Κατουνάκια του Αγίου Όρους ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο του π. Χρυσόστομο, τον Γενικό του Επίτροπο π. Αθανάσιο, τον Διάκονο του π. Κύριλλο και έναν λαϊκό άνδρα, δια να προστή της πανηγύρεως του.
  Προηγηθείσης της καθιερωμένης Δοξολογίας επί τη αφίξει του Μητροπολίτου, ως και της Ακολουθίας του Μικρού Εσπερινού, η ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή της Συνάξεως των εν Αγίω Όρει Οσίων Πατέρων ήρχισε περί την 8.30 ώραν εσπερινήν και επερατώθη περί την 9ην πρωινήν. Ετελέσθη μετά πάσης εκκλησιαστικής τάξεως, συμφώνως προς το Αγιορειτικόν τυπικόν, τη συμμετοχή πολλών ιερέων, καλλιφώνων ψαλτών και τη συμμετοχή πολλών ευλαβών προσκυνητών, εν κατανύξει παρακολουθούντων την σεμνήν Ακολουθίαν.

4960 - Παρατηρήσεις στο εικονογραφικό πρόγραµµα του κοιµητηριακού παρεκκλησίου της Μονής ∆ιονυσίου στο Άγιον Όρος (1627)

Π. Ανδρούδης, Α. Σέµογλου
Τοµέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Τµήµα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Φιλοσοφική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης

Στα πλαίσια της έρευνάς µας για τα εικονογραφικά προγράµµατα των βυζαντινών και µεταβυζαντινών κοιµητηριακών ναών του Αγίου Όρους, µελετήσαµε τον εντοίχιο διάκοσµο του νεκροταφειακού παρεκκλησίου της Μονής ∆ιονυσίου (εικ. 1) που διασώζεται ακέραιος, παρά τις σηµαντικές φθορές που έχει υποστεί.

Ολόκληρη η μελέτη:  http://der.topo.auth.gr

4959 - Κανών παρακλητικός εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον «Άξιόν Εστιν»

Σχέδιο Μάρκου Καμπάνη

ΚΑΝΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ
ΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑΝ ΘΕΟΤΟΚΟΝ
«ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ»

Ποιηθεὶς ἐν Ἁγίῳ Ὄρει
ὑπὸ Γερασίμου Μοναχοῦ Μικραγιαννανίτου,
Ὑμνογράφου τῆς Μεγάλης τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας


4958 - Η βιβλιοθήκη των εντύπων της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Άθω

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ Ε. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ
Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ
ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΤΟΥ ΑΘΩ
Στη Μονή Μεγίστης Λαύρας λειτούργησε Βιβλιοθήκη, από την ίδρυσή της (961), με τα χειρόγραφα βιβλία, πού έφεραν στο μοναστήρι ο ιδρυτής και οι πρώτοι μοναχοί. Στις αρχές του 13ου αι. ο αριθμός των χειρογράφων έφτασε τα χίλια με την προσθήκη στον αρχικό πυρήνα χειρογράφων πού είτε αντιγράφηκαν στο μοναστήρι από καλλιγράφους, είτε ήρθαν απέξω, από δωρεές, ανταλλαγές, αγορές. Τα χειρόγραφα αυτά ήταν τοποθετημένα από το 13ο αι. σε 16 τουλάχιστον «θέσεις» πού είχε η βιβλιοθήκη, όπως δείχνουν οι αριθμοί κατάταξης πού υπάρχουν πάνω σε όσα χειρόγραφα σώζονται και έχουν εντοπιστεί στη βιβλιοθήκη του μοναστηρίου ή σε άλλες βιβλιοθήκες της Ανατολής και της Δύσης.

Ολόκληρη η μελέτη: http://www.mnimon.gr

4957 - Όσιος Αθανάσιος ο Πάριος (1721-1813)


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 24 Ιουνίου