Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014

4941 - Ρώσος ασκητής στον Άθωνα

Καλλίνικος μοναχός Κατουνακιώτης,
ο ησυχαστής (1853-1930)
Κατά διήγηση, του αείμνηστου Γέροντα Καλλίνικου από τα Κατουνάκια, στους Γεροντάδες μας, το σωτήριο έτος 1912 - 13 μια νύχτα παρουσιάστηκε στο Γέροντα Καλλίνικο, o Ρώσος Ιερομόναχος Σεραπίων, από το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, ο οποίος χρόνια συνέχιζε να συμβουλεύεται το Γέροντα Καλλίνικο και να παρακολουθεί μαθήματα της νοερας προσευχής, άλλα τη βραδιά εκείνη, παρακάλεσε το Γέροντα, να του δώσει την άδεια και ευλογία, να φύγει από το Μοναστήρι και να επιδοθεί κατά μονάς, μ' όλη τη δύναμη της ψυχής του, στη νοερά προσευχή.
Ό Γέροντας Καλλίνικος, στην αρχή είπε στο Ρώσο Ιερομόναχο, πώς αυτό πού θέλει να κάνει είναι επικίνδυνο, δηλαδή να απομονωθεί από κάθε ανθρώπινη επικοινωνία και συμπαράσταση, και πώς τα άκρα, είναι δίκοπο μαχαίρι, διότι ό εχθρός και πολέμιος του ανθρώπινου γένους Σατανάς, θα τον πολεμήσει πολύ σκληρά, γι' αυτό, καλά θα έκανε να μην απομακρυνθεί πολύ από τους ανθρώπους και «εν Χριστώ» αδελφούς και να παραμείνει στη μετάνοια του, στο Μοναστήρι.

4940 - «Εγκέλαδος» εν τω Όρει;

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ Ε. ΒΑΡΛΑΜΗ

"ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ" ΕΝ Τ ΟΡΕΙ; 
π Γέροντος Χαλκηδόνος θανασίου 
ξιόλογος ρχιτέκτων, ζωγράφος, γλύπτης, designer, συγγραφες κα παιδαγωγός Ε. Βαρλάμης μέσα στν λυση τν θρησκευτικν του ργων, πως τ "Χριστό", ργάνωσε μία νέα κθεση μ τίτλο "γιον ρος", πο λαβε χώραν στ μουσεο Βυζαντινο Πολιτισμο Θεσσαλονίκης (2008-9) κα στ συνέχεια μετεφέρθη στ Βυζαντιν κα Χριστιανικ Μουσεο τν θηνν (2011), τέλος δ –πργμα διαίτερα σημαντικ– στ Ερωπαϊκ Κοινοβούλιο στς Βρυξέλλες (Salle Yehudi Menuhin) (2013). 

4939 - Σαν σήμερα, 20 Ιουνίου……του 1963, αρχίζουν στο Άγιο Όρος οι εορταστικές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 1.000 ετών κοινοβιακού μοναχικού βίου.Δείτε το μεγάλο αφιέρωμα στις ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ


βασισμένο στο Βιβλίο ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ του Σιμωνοπετρίτη Μοναχού Ανδρέα, τ. Γραμματέα της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους

4938 - Άγιος Κάλλιστος Α΄ Πατριάρχης ΚωνσταντινουπόλεωςΑγιορείτης Άγιος
20 Ιουνίου