Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014

4922 - Αγρυπνία με το αγιορειτικό τυπικό σε μοναστήρι της Βουλγαρίας, χοροστατούντος του Μικραγιαννανίτη Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. ΝικηφόρουΜε την πρέπουσα αγιορείτικη τάξη, ακρίβεια, ιεροπρέπεια και κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα, τελέστηκε το Σάββατο Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Κοσμά και Δαμιανού του Πέρνικ της Βουλγαρίας, χοροστατούντος (στον Εσπερινό και τον Όρθρο) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κ.κ. Νικηφόρου (Αγιορείτου), και τη συμμετοχή Αγιορειτών Πατέρων από το Κελλί της συνοδείας των Γερασιμαίων της Μικράς Αγίας Άννας, καθώς και κληρικών της ευρύτερης περιοχής.

4921 - Ο π. Μωϋσής, ο αγιορείτηςτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου για το Amen.gr
Κοιμήθηκε εν Κυρίω την 1 Ιουνίου ε.έ. ο γνωστός σε όλους μας, αγαπητός και σεβαστός π. Μωϋσής ο Αγιορείτης, στην Καστοριά, όπου δέχθηκε πλουσιοπάροχα την αγάπη του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ και την αυτοθυσία της συνοδείας του, και όπως πάντα την φιλοστοργία του υποτακτικού του π. Χρυσοστόμου, ο οποίος ήταν για πολλά χρόνια ο φύλακας άγγελός του, με την καλωσύνη του και τον αυθεντικό τρόπο συμπεριφοράς του. Όλοι αυτοί που υπηρέτησαν τον Γέροντα Μωϋσή θα λάβουν τον δίκαιο έπαινο και την ευλογία του Θεού, γιατί υπηρέτησαν έναν σύγχρονο όσιο ασκητή, έναν μάρτυρα του Χριστού, έναν ομολογητή της πίστεως, έναν ιεραπόστολο αληθινό, έναν διδάσκαλο αυθεντικό.

4920 - Γέρων Μωυσής Αγιορείτης: Άφθιτος μνήμη μετ' εγκωμίωνΓράφει ο Στέλιος Παπαθανασίου,
δρ Φιλολογίας και Θεολογίας
"Των αγίων Πατέρων ο χορός" υποδέχεται εις την Άνω Πόλιν τον μακαριστό πλέον αγιορείτη Γέροντα Μωυσή. Η θεολογική δεοντολογία επιβάλλει να προτάξω στη συνέχεια την καθιερωμένη φράση "τηρουμένων των αναλογιών". Τηρουμένων, λοιπόν των αναλογιών, θα έλεγα ότι, αφού ο πατήρ Μωυσής "μετέστη προς την ζωήν" την Κυριακή των 318 Αγίων Πατέρων, των εν Νικαία διαλαμψάντων (Α' Οικουμενική σύνοδος), κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς του δοξαστικού των αίνων, που εψάλη στους ιερούς ναούς, ισχύει και για τον ίδιο: "Ακαθαίρετοι πύργοι", "μυρίπνοα άνθη του Παραδείσου", "πάγχρυσα στόματα του Λόγου".

4919 - «Ο Χριστός δεν θέλει τη σωτηρία σου αλλά την ελευθερία σου!»Του Στέλιου Κούκου
stekoukos@makthes.gr
 Τον πατέρα Μωυσή τον γνωρίσαμε στις αρχές της δεκαετίας του '80 στην ιερά μονή Σίμωνος Πέτρα, τη μονή της μετανοίας του, όταν ως φοιτητές επισκεπτόμασταν το Άγιον Όρος για να τρυγήσουμε πνευματικό μέλι από τις κυψέλες του και τις νέες συνοδείες που το επάνδρωσαν από την προηγούμενη δεκαετία. Και επειδή οι ανησυχίες μας δεν ήταν αποκλειστικά στενού χαρακτήρα θρησκευτικές αλλά ευρύτερα πνευματικές για μας πατήρ Μωυσής ήταν μια από τις ξεχωριστές και διαφορετικές περιπτώσεις μοναχών της Αθωνικής πολιτείας αφού ήταν γνωστός και ως ποιητής.

4918 - Γέροντας Παΐσιος σε τελειόφοιτους της Αθωνιάδας: Προσέξτε στην ζωή σας τα καθημερινά μικρά γεγονόταΤον ρώτησαν οι τελειόφοιτοι της Αθωνιάδας τί να προσέξουν περισσότερο στην ζωή τους και απάντησε: «Προσέξτε στην ζωή σας τα καθημερινά μικρά γεγονότα. Κάθεστε αναπαυτικά στην πολυθρόνα και σκέφτεσθε ότι δεν είναι κακό ή αμαρτία αυτό, λέτε “δεν πειράζει”.
Δεν πειράζει να φάμε κάτι παραπάνω ή να ζητάμε το καλό φαγητό.
Δεν πειράζει να κοιμηθούμε λίγο περισσότερο.
Δεν πειράζει που μιλήσαμε λίγο απότομα στους γονείς ή σε κάποιον άλλον.
Δεν πειράζει το ένα, δεν πειράζει το άλλο…
Όλα τα βλέπουμε μικρά σφάλματα και τα δικαιολογούμε. Μη προσέχοντας όμως στα μικρά θα κάνουμε και μεγάλα σφάλματα και πάλι θα λέμε “- δεν πειράζει”. Να μην αφήνουμε το σώμα χαλαρό γιατί επηρεάζει το πνεύμα. Να υπάρχει εγρήγορση».
ΠΗΓΗ : Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ, ΩΣ ΝΕΟΣ ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ,
εκδ. «ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ», ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010, σ. 104. 

4917 - Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου, Αρχιμ. Μεθόδιος, παρών στην εκταφή και μεταφορά λειψάνων του Αγίου Ιουστίνου ΠόποβιτςΤου Αιμίλιου Πολυγένη 
Πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες προσκυνητές έφθασαν στην Ιερά Μονή Τσέλιε του Βάλιεβο, για να συμμετάσχουν στο ιστορικό γεγονός της εκταφής του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr την περάσμενη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή των Αρχαγγέλων η εκταφή των ιερών λειψάνων του Αγίου Ιουστίνου, και στη συνέχεια με τις δέουσες τιμές τοποθετήθηκαν σε ειδική λάρνακα.

4916 - Η εκδημία τριών λόγιων Αγιορειτών

Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
Μέσα σε μία εβδομάδα εξεδήμησαν προς Κύριον τρεις λόγιοι Αγιορείτες με σπουδαίο συγγραφικό και κοινωνικό έργο. Πρώτα έφυγε ο Γέρων Μωυσής ο Αγιορείτης, ο οποίος κατά τους τελευταίους μήνες δέχθηκε τη συγκινητική περίθαλψη και υποστήριξη από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ και τους συνεργάτες του. Μετά από λίγες ημέρες πληροφορηθήκαμε ότι έπεσε από τη στέγη του κελλιού του στην Καψάλα του Αγίου Όρους ο μοναχός Νικόδημος Μπιλάλης, ο ιδρυτής της Πανελληνίου Ενώσεως Φίλων των Πολυτέκνων. Και ανήμερα της Πεντηκοστής παρέδωσε το πνεύμα ο προ-ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου, ο πασίγνωστος ανά την Οικουμενική Ορθοδοξία Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καψάνης.