Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014

4908 - Φωτογραφίες από τον Αγιασμό των θεμελίων του νέου Κέντρου Υγείας στις ΚαρυέςΚαρυές, φωτορεπορτάζ του Κώστα Τζιβανίδη - επιμέλεια: Νίκος Παπαχρήστου
Τα θεμέλια για το νέο Κέντρο Υγείας στις Καρυές του Αγίου Όρους ευλόγησαν το πρωί της Παρασκευής τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας, παρουσία Αγιορειτών πατέρων, του Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστου Κασμίρογλου και των έτερων Αρχών του Κράτους καθώς και των μηχανικών και εργαζομένων στο εργοτάξιο.

4907 - Αναλαμβάνει αύριο καθήκοντα η Διονυσιάτικη Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους
Αύριο Σάββατο 1/14 Ιουνίου 2014 στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου θα λάβει χώρα η τελετή αλλαγής της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους. Η Διονυσιάτικη Επιστασία θα αντικαταστήσει την απερχόμενη Χιλιανδαρινή σε μια λαμπρή αγιορειτική τελετή που συνεχίζεται αιώνες.
Παραθέτω περιγραφή της τελετής αναλήψεως καθηκόντων νέας Επιστασίας, από τον Καθηγητή Γρηγόρη Θ. Στάθη, όπως δημοσιεύεται στο βιβλίο «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ», του Ι.Μ. Χατζηφώτη (1999):

4906 - Ο Γέρων Ιωαννίκιος Διονυσιάτης (1942-2006)

O Γέρων Ιωαννίκιος
ως Πρωτεπιστάτης
του Αγίου Όρους
O Γέρων Ιωαννίκιος Διονυσιάτης, κατά κόσμον Αλέξανδρος Ανθίμου του Ανθίμου και της Παναγιώτας, εγεννήθη την 22-7-1942 στην Κύπρο, στο χωριό Αγριδάκι της κατεχόμενης από τους Τούρκους Επαρχίας της Κυρήνειας. Οι γονείς του ήσαν άνθρωποι με φόβον Θεού, εγέννησαν έξι παιδιά (πρώτος κατά σειράν), και ο μεν πατέρας του όταν έκοιμήθη έλεγε στους παριστάμενους «Βλέπετε αυτούς τους δύο με τα λευκά;» και αμέσως παρέδωσε την ψυχήν του, η δε μητέρα του κατά προτροπήν του εκάρη Μοναχή υπό το όνομα Μαριάμ κατά τα τελευταία δέκα έτη της ζωής της και εκοιμήθη και εκείνη από καρκίνο στον εγκέφαλο.
Μετά το Δημοτικό εφοίτησε στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακος και αργότερα εργάσθηκε επί έτη σε Αγγλική Τράπεζα. Φλεγόμενος όμως κυριολεκτικώς από θείον έρωτα και έφεση για την απράγμονα και ησύχιον ζωήν των μοναχών, ανεχώρησε για το Άγιον Όρος την 1-9-1967.
Ο ένθερμος ζήλος του και η ζέσις της προς τον Θεόν αγάπης του διαφαίνεται και σε κάποιο προσωπικό ημερολόγιο του που διατηρούσε όταν ήταν ακόμα λαϊκός. Εκεί καταγράφει τους καθημερινούς αγώνας του και τις πολλές φιλάνθρωπες δραστηριότητές του, τις επισκέψεις του σε νοσοκομεία και σε άλλους χώρους όπου υπήρχε ανθρώπινος πόνος.

4905 - Οι διά Χριστόν Σαλοί


Διαβάστε το νέο τεύχος 
των ΑΝΑΛΕΚΤΩΝ 
εδώ

.......Για πολλούς μήνες το περασμένο φθινόπωρο και το χειμώνα, το ταξίδι της «Πεμπτουσίας» συνοδεύτηκε από μία εξαιρετική μελέτη. Ο συγγραφέας της ήταν ο αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος και το αντικείμενό της ήταν η διά Χριστόν σαλότητα. Η «Πεμπτουσία» αποφάσισε να συγκεντρώσει τα τμήματα αυτής της εξαιρετικής εργασίας σε ένα σώμα και σήμερα να τα δώσει στη δημοσιότητα με τη μορφή των «Αναλέκτων».
Η αλήθεια είναι πως κατά καιρούς έχουμε δημοσιεύσει πολλά άρθρα που αναφέρονται στο ίδιο θέμα. Είτε αυτά ήταν αυτοτελείς μελέτες είτε είχαν συναξαριακό χαρακτήρα, προσέγγιζαν το ιδιότυπο αυτό αγιολογικό φαινόμενο από πολλές και εξίσου ενδιαφέρουσες πλευρές. Θεωρήσαμε όμως σκόπιμο, να μην τα συμπεριλάβουμε στην παρουσίαση αυτή. Ο λόγος ήταν πως θέλαμε, η μελέτη του π. Παύλου να διατηρήσει τη δική της φυσιογνωμία και να διευκολυνθεί ο αναγνώστης να διαπιστώσει τον πνευματικό πλούτο που έχει να τού προσφέρει η γνωριμία με τις ξεχωριστές αυτές προσωπικότητες στη ζωή της Εκκλησίας.