Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2014

4888 - Άγιον Όρος - Η κηδεία του Προηγούμενου της Ιεράς Μονής Γρηγορίου, π. Γεωργίου Καψάνη (φωτογραφίες)


Ο γέρων Γεώργιος εποίμανε την αδελφότητα της Ιεράς Μονής Γρηγορίου για περισσότερα από 40 έτη. Αναγνωρίστηκε ως μία από τις επιφανέστερες φυσιογνωμίες του σύγχρονου Αθωνικού Μοναχισμού.

4887 - Ύστατος αποχαιρετισμός στον μακαριστό Προηγούμενο Γεώργιο Καψάνηφωτορεπορτάζ του Κώστα Τζιβανίδη για το Amen.gr

Πρόσωπα βουβά και ζωγραφισμένα με χαρμολύπη συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία στον περίβολο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Γρηγορίου του Αγίου Όρους τον κοιμηθέντα Προηγούμενο Αρχιμ. Γεώργιο Καψάνη.
........Ο μακαριστός μετέστη από τα εγκόσμια την Κυριακή, καθώς τους τελευταίους μήνες αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του, τα οποία και τον οδήγησαν τον περασμένο Φεβρουάριο να παραιτηθεί από την ηγουμενία.

4886 - Το Άγιον Όρος αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Καψάνη, Προηγούμενο της Ιεράς Μονής Οσίου ΓρηγορίουΤου Αιμίλιου Πολυγένη
Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014, στην Ιερά Μονή Γρηγορίου Αγίου Όρους η εξόδιος ακολουθία του Προηγουμένου της Μονής Γέροντος Γεωργίου Καψάνη.
Της εξοδίου ακολουθίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο.

4885 - Δήλωση Πολιτικού Διοικητού Αγίου Όρους για τον π. Γεώργιο Καψάνη«Προερχόμενος από, πράγματι, αριστοκρατική οικογένεια με λαμπρές σπουδές στο εσωτερικό και εξωτερικό, με θαυμάσια προοπτική στην ακαδημαϊκή καριέρα, με πιεστικές προτάσεις για το ανώτατο αξίωμα του κληρικού, ο Προηγούμενος Γεώργιος Γρηγοριάτης (περισσότερο γνωστός με το κατά κόσμο επίθετό του Καψάνης) αναδείχθηκε σε γνήσιο Αγιορείτη Μοναχό.
Αφομοιώθηκε στο Περιβόλι της Παναγιάς, ώστε να καταστεί υπόδειγμα και δημιούργησε μία θαυμάσια, πολυπληθή Αδελφότητα, η οποία ακολουθεί το παράδειγμά Του και θα συνεχίσει το έργο Του.
Η μνήμη Του θα είναι αιωνία»
Αρίστος Κασμίρογλου
Διοικητής Αγίου Όρους

4884 - Εξόδιος Ακολουθία π. Γεωργίου Καψάνη προηγουμένου Ι.Μ.Γρηγορίου Αγίου ΌρουςΑνήμερα της Πεντηκοστής, Κυριακή 8 Ιουνίου 2014 στις 17.00 μ. μ. στο μετόχι της ιεράς Μονής Γρηγορίου στη Σταυρούπολη τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Γρηγορίου π. Γεωργίου Καψάνη. Πλήθη μοναχών, μοναζουσών, πιστών χριστιανών συνέρρευσαν, για να προσκυνήσουν το σεπτό λείψανο του μακαριστού Γέροντα και να πάρουν για τελευταία φορά την ευχή του. 

Στην ακολουθία παραβρέθηκαν 13 Αρχιερείς:

4883 - Ορθοδοξία: Η ελπίδα των λαών της Ευρώπης - π. Γεώργιος ΚαψάνηςΣτο κείμενο αυτό επισημαίνεται ότι η Ορθόδοξος αυ­τοσυνειδησία δεν μας επιτρέπει να παρακάμπτωμε το γεγονός ότι η Ορθοδοξία δεν ημπορεί να συναποτελή μαζί με τον Δυτικό Χριστιανισμό μία ενιαία "χριστια­νική ταυτότητα", αλλά αντιθέτως μας υποχρεώνει να τονίσωμε ότι η Ορθοδοξία είναι η λησμονημένη από την Ευρώπη πρωτογενής της Πίστις, η οποία πρέπει κά­ποτε να αποτελέση εκ νέου την χριστιανική της ταυτό­τητα.
Η Ενωμένη Ευρώπη του 21ου αιώνος αναζητεί την ταυτότητα της. Η «ευρωπαϊκή ταυτότης» δεν αποτε­λούσε αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού, εφ' όσον την διεμόρφωναν μόνον οικονομικοί και πολιτικοί πα­ράγοντες. Αφ' ότου όμως πολιτισμικοί και ιδίως θρη­σκευτικοί παράγοντες έπρεπε να ληφθούν υπ' όψιν κα­τά την αναζήτησί της, αναπτύχθηκαν σοβαρές συζητή­σεις, έντονες διαφωνίες και οξείες διαμάχες γύρω από την αναφορά ή μη του «Ευρωπαϊκού Συντάγματος» στην χριστιανική ταυτότητα της Ευρώπης.

4882 - Ο Γέρων Παΐσιος ο Αγιορείτης - π. Γεώργιος ΚαψάνηςΟ Γέρων Παΐσιος δεν έχει ανάγκη από τους δικούς μας επαίνους η την δική μας παρουσίαση. Με την Χριστομίμητο αγάπη του ανέπαυσε τον Θεόν καί τους ανθρώπους και γι' αυτό πολύς είναι ό έπαινος του στην Εκκλησία του Θεού.
Είχε το σπάνιο χάρισμα να αναπαύει ανθρώπους κάθε κατηγορίας, κάθε μορφώσεως και κάθε πνευματικής καταστάσεως. Ενθυμούμαι την περίπτωση ενός ψυχίατρου - ψυχαναλυτού πού πέρασε από την Μονή μας μετά την συνάντηση του με τον Γέροντα. Όχι μόνο είχε αναπαυθεί, αλλά και μου είπε ότι όσα του είπε ό Γέροντας, ήταν ή τελευταία λέξη της ψυχιατρικής. Είναι γνωστό ότι ό π. Παΐσιος δεν διάβαζε αλλά βιβλία εκτός από το Ευαγγέλιο και τον Άββά Ισαάκ τον Σύρο.
Για να ανάπαυση μία ψυχή δεν έφείδετο χρόνου και κόπου. Κάποτε είχα την απορία πώς μπόρεσε να θεραπεύσει ένα νέο με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Από σεβασμό δεν τον ερωτούσα. Μετά από χρόνια απήντησε στην απορία μου ως εξής:

4881 - Περί Α.Μ.Κ.Α. - π. Γεώργιος ΚαψάνηςΑδελφοί μοναχοί εξ Αγίου Όρους και λαϊκοί αδελφοί εκ του κόσμου μας ερωτούν τί πρέπει να κάνουν με τις νέες κάρτες ασφαλίσεως, οι οποίες φέρουν τον ΑΜΚΑ (Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφαλίσεως). Διερωτώνται αν πρέπει να τις παραλάβουν ή αν πρέπει να αρνηθούν την παραλαβή τους. Προβληματίζονται αν ο ΑΜΚΑ περιέχει τον αριθμό-σύμβολο του Αντιχρίστου, το 666, ή έστω αν με την παραλαβή του συμβάλλουν στην ολοκλήρωσι του «ηλεκτρονικού φακελλώματος» που θα διευκολύνη την μελλοντική επιβολή του Χαράγματος του Αντιχρίστου. Το ζήτημα έχει δύο όψεις, για κάθε μία από τις οποίες έχουν δοθή ικανοποιητικές απαντήσεις από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους κατά τα έτη 1987 και 1997, όταν είχε τεθή το ζήτημα εξ αφορμής του ΕΚΑΜ και της κυρώσεως της Συνθήκης Σένγκεν αντίστοιχα, και οι οποίες ισχύουν διαχρονικά. Η πρώτη όψις του ζητήματος είναι ότι με τον ΑΜΚΑ πραγματοποιείται μία μορφή «ηλεκτρονικού φακελλώματος».

4880 - Σιμά στον Γρηγοριάτικο αρσανάΣΙΜΑ ΣΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΙΑΤΙΚΟ ΑΡΣΑΝΑ
Του Βασίλη Χαραλάμπους
Την επαύριον τ’ Άη Νικόλα
αγρυπνία και εορτή
στου Νέου Σιναΐτη το μεγαλομονάστηρο
και τα καλογέρια που για ψάρεμα βγήκαν
βραδινή γραιγοτραμουντάνα τα πρόφτασε.