Κυριακή, 8 Ιουνίου 2014

4879 - Κυριακή της Πεντηκοστής 2014 στο Γρηγοριάτικο Μετόχι στη Σταυρούπολη (φωτογραφίες) Η τελευταία Πεντηκοστή στο Μετόχι Σταυρούπολης στην Θεσσαλονίκη με τους πατέρες της Μονής και τον Γέροντα στο μέσον.
Prodromos Agioros Karies

4878 - Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του κοιμηθέντος Προηγουμένου της Ιεράς Μονής ΓρηγορίουΤην Κυριακή 8 Ιουνίου 2014 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του κοιμηθέντος Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Γρηγορίου Αγίου Όρους ιερομονάχου π. Γεωργίου Καψάνη. Το σκήνωμα εκτίθεται στο μετόχι της Ιεράς Μονής στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί στις 5.00 μ. μ., ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες το λείψανο του μακαριστού π. Γεωργίου θα μεταφερθεί για ενταφιασμό στο Άγιο Όρος.

4877 - Αρχιμ. Γεώργιος Γρηγοριάτης: μία από τις επιφανέστερες φυσιογνωμίες του σύγχρονου Αθωνικού Μοναχισμού με πολυεπίπεδη προσφορά.Εκοιμήθη εν Κυρίω ο προηγούμενος της Ι.Μ. Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτης  π. Γεώργιος (Καψάνης). Ο μακαριστός Γέρων, δοκιμαζόμενος από πολλά προβλήματα υγείας, είχε παραιτηθεί προ ημερών από την ηγουμενία της Ιεράς Μονής στην θέση του οποίου εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος.
Ο γέρων Γεώργιος εποίμανε την αδελφότητα της Ιεράς Μονής Γρηγορίου για περισσότερα από 40 έτη.  Αναγνωρίστηκε ως μία από τις επιφανέστερες φυσιογνωμίες του σύγχρονου Αθωνικού Μοναχισμού με πολυεπίπεδη προσφορά.

4876 - Ποια είναι η μόνη λύση στο αδιέξοδό μας; (Αρχιμ. Γεώργιος Καψάνης †8/6/2014)

Διανύουμε μία ἰδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Πολλοί ἀνησυχοῦν γιά τήν οἰκονομική ὕφεση καί κρίσι. Θεωροῦμε ὅμως ὅτι πιό ἀνησυχητική εἶναι ἡ πνευματική κρίσι καί ἡ προσπάθεια κάποιων παραγόντων νά ἀποχριστιανίσουν καί ἀποορθοδοξοποιήσουν τόν λαό μας. Ἡ Εὐρ. Ἕνωσις φαίνεται ὅτι συμβάλλει μέ τίς ὁδηγίες της πρός τήν κατεύθυνσι αὐτή. Οἱ δομές, πού προετοιμάζουν τόν ἐρχομό τῆς «Νέας Ἐποχῆς», εἶναι ἐπίσης ἐπικίνδυνες, γιατί ἀποπροσωποποιοῦν τά ἀνθρώπινα πρόσωπα καί μεταβάλλουν τήν κοινωνία σέ μάζα. Θεσμοί ὅπως τό ἠλεκτρονικό φακέλωμα, ἡ κατάργησις τοῦ θρησκεύματος ἀπό τίς ταυτότητες τῶν Ἑλλήνων, ὁ σταδιακός περιορισμός τῆς διδασκαλίας τοῦ μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν στά σχολεῖα, ἡ σχεδιαζόμενη ἐπαχθὴς καί ἀσφυκτική γιά τήν λειτουργία της φορολόγησις τῆς Ἐκκλησίας, ἡ ἐνορχηστρωμένη πολεμική τῶν Μ.Μ.Ε. κατά τῆς Ἐκκλησίας, ἡ συστηματική προσπάθεια νά διαλυθῆ ἡ Ὀρθόδοξος ἑλληνική οἰκογένεια, συνιστοῦν μέτρα ἀποδομήσεως τῶν ἑλληνορθόδοξων θεμελίων του Ἔθνους μας.

4875 - Εκοιμήθη ο Προηγούμενος της Ι.Μ. Γρηγορίου Γεώργιος Καψάνης

Του Αιμίλιου Πολυγένη
Εκοιμήθη σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr o προηγούμενος της Ι.Μ. Γρηγορίου του Αγίου Όρους Αρχιμ. Γεώργιος Καψάνης.
Σήμερα το απόγευμα Κυριακή 8 Ιουνίου θα τελεστεί η εξόδιος Ακολουθία στο Μετόχιο της Μονής Γρηγορίου στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης ώρα 17.00.
Να σημειωθεί ότι ο μακαριστός Γέροντας Γεώργιος Καψάνης τον τελευταίο καιρό ταλαιπωρούταν απο διάφορες ασθένειες, κάτι που τον ανάγκασε να παραιτηθεί και απο τα καθήκοντα του Ηγουμένου. 

4874 - Κυριακή της Πεντηκοστής

Γράφει ο Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης (†2014)
Ονομάζεται Πεντηκοστή η σημερινή εορτή, γιατί είναι πενήντα ημέρες μετά το Πάσχα. Ο ευαγγελιστής Λουκάς περιγράφει ωραία στις Πράξεις των Αποστόλων το ιστορικό γεγονός που συνέβη στα Ιεροσόλυμα. Όλοι οι πιστοί με μια καρδιά ήταν συναγμένοι στον ίδιο τόπο.
Και ξαφνικά, δίχως κανείς να το περιμένει, ήλθε βοή από τον ουρανό, σαν ήχος σφοδρού ανέμου, που κινείται με κάθε ορμή, και γέμισε όλο το σπίτι που κάθονταν οι απόστολοι. Και είδαν με τα ίδια τους τα μάτια να διαμοιράζονται πύρινες φλόγινες γλώσσες πάνω από το κεφάλι του καθενός και γέμισε το είναι τους με το Άγιο Πνεύμα και φωτίστηκαν και ενισχύθηκαν και άρχισαν να μιλούν οι πριν αγράμματοι ουράνια λόγια και εμπνευσμένες διδαχές...

4873 - Οσιομάρτυς Θεοφάνης (†1588)

Βατοπαιδινοί Άγιοι

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 8 Ιουνίου