Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014

4863 - Φωτογραφίες από την κηδεία του Μοναχού Νικόδημου Μπιλάλη στην Ιερά Μονή ΠαντοκράτοροςΣε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα, Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014 η εξόδιος ακολουθία του Καψαλιώτη Γέροντος Νικόδημου Μπιλάλη, στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους.

«Ήταν ο τελευταίος εκκλησιασμός του π. Νικοδήμου Μπιλάλη. Μοιράστηκα μαζί του πολλές ώρες της ζωής μου. Όχι αργολογόντας,αλλά με θεολογικούς διαλόγους».

4862 - Γράμμα στον Γέροντα Μωυσή τον ΑγιορείτηΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΡΑΜΜΑ....
Πού να βρω λόγια να γράψω για σένα, μακαριστέ Γέροντα μου Μωϋσή;
Πού να βρω λέξεις να περιγράψω εσένα, που ήσουν ο άριστος δεξιοτέχνης των λέξεων;
Πού να βρω δύναμη να μιλήσω για σένα, που είχες τόση δύναμη ψυχής;
Πού να βρω δάκρυα για εσένα, που νύχτα-μέρα τόσα χρόνια, έχυνες δάκρυα προσευχής για όλους εμάς;
Πώς να εκφράσω την αγάπη μου σε σένα, που τόσο μας αγάπησες όλα αυτά τα χρόνια;

4861 - Ο 100ετής Αρχιμανδρίτης Ιερεμίας συμπληρώνει σήμερα 35 χρόνια Ηγουμενίας στην Αγιορειτική Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμνονος!Σαν σήμερα, στις 5 Ιουνίου του 1979 εκλέγεται Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος ο Αρχιμανδρίτης Ιερεμίας.
Η σημερινή άνθιση του Ρωσικού μοναστηριού είναι χωρίς υπερβολή το αποτέλεσμα μακρών και συνεχών μόχθων, φροντίδας και προσευχών του Γέροντα Ιερεμία. Παρέλαβε ένα μοναστήρι σε πλήρη παρακμή, στα όρια της αποσύνθεσης και το μετέτρεψε σε καύχημα των Ορθοδόξων Ρώσων.
Ευχόμαστε ο Θεός να του χαρίζει μακροημέρευση και να είναι το κεντρικό πρόσωπο στις πανηγυρικές εκδηλώσεις που προγραμματίζουν οι Ρώσοι το 2016 για τα χίλια χρόνια συνεχούς παρουσίας τους στον Άθω.
Σχετικό:

4860 - Μωϋσέως Αγιορείτου (ιδιόχειρες) ΕπιστολέςΗ πρόσφατη αναχώρηση από τη σκηνή του παρόντος βίου του Αγιορείτου μοναχού Μωϋσέως δημιούργησε -όπως ήταν φυσικό- μεγάλη αίσθηση και συγκίνηση, ιδιαίτερα στο Άγιον Όρος, στην Εκκλησία της Ελλάδος και σε λογοτεχνικούς κύκλους στη Μεγάλη Πατρίδα μας.
Πολλά εγράφησαν και ειπώθηκαν για τον εν λόγω μοναχό, για την οσιακή μορφή και βιοτή του, για τη λογοτεχνική παραγωγή και βέβαια για την πνευματική καρποφορία του. Έτσι, πληροφορηθήκαμε κι εμείς πολλά στοιχεία για τον άξιο αυτό Ορθόδοξο μοναχό, που τίμησε όντως το ράσο και τις μοναχικές υποσχέσεις του.

4859 - Ο Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης για τον Γέροντά του, τον Ιωσήφ ΗσυχαστήΜας έλεγε ότι: «όταν θέλει κανείς να πληροφορηθεί το θέλημα του Θεού (στην περίπτωση που δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τον Πνευματικό του), να αφήσει τελείως τις δικές του σκέψεις και να προσευχηθεί τρεις φορές, και όπου κλείνει η καρδιά του, εκείνο να κάνει και θα είναι κατά Θεόν. Αλλά εκείνοι, που έχουν περισσότερη πρόοδο και παρρησία στην προσευχή τους, ακούουν ευκρινέστερα την πληροφορία και ενίοτε η πληροφορία σχηματίζεται με φωνή ή οπτασία». Συνήθως έτσι πληροφορείται ο Γέροντας.
ΠΗΓΗ : ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΦΙΛΟΘΕΪΤΟΥ,
Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΜΟΥ ΙΩΣΗΦ Ο ΗΣΥΧΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΣΠΗΛΑΙΩΤΗΣ (1897-1959),
 εκδ. Ι.Μ.ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΡΙΖΟΝΑΣ USA 2008, σελ. 247 κ.ε.

4858 - Το πρώτο και το τελευταίο(;) τεύχος του περιοδικού ΠΡΩΤΑΤΟΝ

Μετά την κοίμηση του Μοναχού Μωυσή του Αγιορείτη, του τελευταίου αρχισυντάκτη-ιδιοκτήτη του τριμηνιαίου περιοδικού ΠΡΩΤΑΤΟΝ, κινδυνεύει να εκλείψει η μοναδική τακτική αγιορειτική μαρτυρία και πληροφόρηση των φίλων του Αγίου Όρους. Τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε ο Γέροντας αρκετό διάστημα πριν την κοίμησή του, είχαν σαν αποτέλεσμα να εκδοθεί το τελευταίο τεύχος (130) με αρκετή καθυστέρηση, τον Απρίλιο του 2013, χωρίς να υπάρξει συνέχεια.  

Το περιοδικό «Πρωτάτον» ξεκίνησε την έκδοση του ως «διμηνιαίο αγιορειτικό δελτίο» τον Οκτώβριο του 1982 από τον Μοναχό Ιερόθεο Καρυώτη και τη συνεργασία Αγιορειτών πατέρων.

4857 - Αγιορείτες Μικρασιάτες ηγούμενοι του 20ου αιώνατου Μοναχού Μωυσή Αγιορείτη
Εισήγηση που πραγματοποιήθηκε στις 11.9.1998 σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Σιθωνία» στον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής κατά την Α΄ Απογευματινή Συνεδρία στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής (6-13.9.1998) με γενικό θέμα: «Ο Ελληνισμός της Μ. Ασίας, του Πόντου, της Ανατολικής Θράκης και η Χαλκιδική 1912-1940».
Ο πρώτος γνωστός άγιος του Αγίου Όρους, που έρχεται από την αγιότεκνη Ανατολή, είναι ο όσιος Ευθύμιος ο Νέος († 898), που γεννήθηκε στην περιοχή της Άγκυρας το 823 και ηγήθηκε συνοδείας μοναχών στον ιερό Άθωνα[1]. Ο όσιος Βλάσιος († 909/912) ήταν από το Αμόριο Μ. Ασίας και στον Άθωνα ιδρύει μονύδριο κι αποκτά μαθητές[2].

4856 - Οι Όσιοι Αγάπιος και Νικόδημος οι δοχειάριοι

Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 5 Ιουνίου