Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2014

4847 - Το Άγιον Όρος αποχαιρέτησε τον Γέροντα Μωϋσή (φωτογραφίες)
4846 - Νεομάρτυς Κωνσταντίνος εξ Αγαρηνών

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 2 Ιουνίου


4845 - Η εξόδιος ακολουθία του Γέροντος Μωυσέως του Αγιορείτου

Όσα χαρίσματα του χάρισε ο Θεός τα χρησιμοποίησε για να δοξάζει Εκείνον
Του Αθανάσιου Θανόπουλου
Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014 η εξόδιος ακολουθία του γέροντος Μωυσέως του Αγιορείτου, στο Κυριακό της Ιεράς Σκήτης του Αγίου Παντελεήμονος - Κουτλουμουσίου.
Της εξοδίου Ακολουθίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, ενώ συμμετείχαν και οι Μητροπολίτες Καστορίας κ. Σεραφείμ, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Δράμας κ. Παύλος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας.

4844 - Ο πρώτος Αγιορείτης που συνάντησα

Ήταν Μεγάλη Τρίτη του 1982 όταν έφτασα για πρώτη φορά στο Άγιον Όρος, όπου με οδήγησε το πατρικό χέρι μαζί με τον αδελφό μου με πρώτο σταθμό τη Σιμωνόπετρα. Στο δέος και την έκπληξη του καινούργιου κόσμου που θα ξετυλίγονταν από τη στιγμή εκείνη της παιδικής μας ηλικίας έως σήμερα, ήλθε να προστεθεί το ζεστό αίσθημα του αγιορείτικου καλωσορίσματος συνοδευόμενο από το καθιερωμένο κέρασμα στο αρχονταρίκι. Μία ψηλή καλογερική σιλουέτα κινήθηκε προς το μέρος μας και μας υποδέχθηκε σαν να μας γνώριζε από χρόνια. Φυσιογνωμία λόγια, ευγενικό χαμόγελο, φωνή ζεστή, άρθρωση πεντακάθαρη.
Το απόγευμα μας προσκάλεσε για ξενάγηση έξω από τη Μονή, στο σπήλαιο του Αγίου Σίμωνος. Εκεί για πρώτη φορά ακούσαμε πως χτίστηκε ένα μοναστήρι με απευθείας εντολή της Παναγίας. Ακούσαμε και άλλα πολλά: Γιατί το Άγιον Όρος ονομάστηκε Περιβόλι της Παναγίας. Τι είναι ο μοναχός. Τι είναι το μοναχικό σχήμα. Γιατί η κηδεία στο Άγιον Όρος προκαλεί χαρά και όχι θλίψη, σε σημείο που οι ιερείς να ενδύονται με λαμπρότητα και οι μοναχοί να εύχονται ο ένας στον άλλον «και στα δικά μας!».