Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014

4843 - Μνήμη Μωυσέως Μοναχού Αγιορείτου (1η Ιουνίου 2014)π. Ανδρέα Αγαθοκλέους
Ήταν το 1992 όταν για πρώτη φορά ερχόταν στην Κύπρο ως προσκεκλημένος του Ορθόδοξου Πνευματικού Κέντρου Αγίου Γεωργίου Μακρή στη Λάρνακα, για το Α΄ Θεολογικό Συνέδριο, που γνωριστήκαμε προσωπικά. Τον είχα «γνωρίσει» από τα πρώτα βιβλία του και κατάλαβα ότι ο μοναχός αυτός μιλά από πείρα κι άρα αληθινά και επώδυνα.
Συνδεθήκαμε με ειλικρίνια, συναντηθήκαμε καρδιακά, επικοινωνούσαμε γνήσια. Οι συναντήσεις μας, στο Άγιο Όρος ή στην Κύπρο, δεν ήταν τυπικές. Λέγαμε τα νέα μας, σχολιάζαμε την εκκλησιαστική κι εθνική επικαιρότητα. Μιλούσε για τα λάθη και τα προβλήματα των αρχόντων με πόνο. Γνώριζε το βάθος και την ουσία των γεγονότων. Αγωνιούσε με την καλή αγωνία για την Εκκλησία και τη Ρωμιοσύνη.

4842 - Αναστάσιμοι Ύμνοι στο κατευόδιο του Γέροντα ΜωυσήΣεβασμό και τιμή στο πρόσωπο του μακαριστού Γέροντα Μωυσέως Μοναχού για την πολύτιμη προσφορά του στο Άγιο Όρος και γενικότερα στην Εκκλησία μας, αποτίσανε Αρχιερείς, Ιερείς, ανδρώες και γυναικείες Μοναστικές Αδελφότητες αλλά και πλήθος κόσμου τόσο από την Καστοριά όσο και από άλλα μέρη της πατρίδος μας, ασπαζόμενοι το οσιακό λείψανό του που είχε τεθεί σε προσκύνηση στο Επισκοπείο της Καστοριάς, εκεί που άφησε την τελευταία του πνοή.

4841 - Ο Γέροντας Μωυσής αγαπήθηκε πολύ από τον λαό του Θεού (Μητροπολίτης Φθιώτιδας)


Την Κυριακή τα ξημερώματα της 1ης Ιουνίου, ημέρα Αναστάσεως και μνήμης των 318 Θεοφόρων Πατέρων της εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου, ο χαρισματικός και λαοφιλής Γέροντας Μωυσής ο Αγιορείτης άφησε τα εγκόσμια και επορεύθη εις την χώραν των ζώντων. Η είδηση της κοιμήσεώς του μας ελύπησε κατά άνθρωπον δια τον χωρισμόν στην ουσία όμως μας εγέμισε χαρμολύπη, ότι ο Κύριος του ετοίμασε «τόπον αναπαύσεως» εκ των πολυχρονίων κόπων των ασθενειών του. Έχουμε την αίσθηση, ότι πολύ θα λείψει από την Εκκλησία μας ο τίμιος λόγος του και από τον λαό του θεού η γλυκιά παρουσία του.
Ο Γέροντας Μωυσής «έργοις, λόγοις και συγγραφαίς» ετίμησε το Όνομα του Θεού και εχειραγώγησε πολλές ψυχές στην σωτηρία. Μιμητής του πατρο-Κοσμά του Αιτωλού με ένα ιδιαίτερο σύγχρονο τρόπο εκήρυξε τον Χριστόν και διεμήνυσε τον λόγο της Εκκλησία εις «τον κόσμον άπαντα». Μιμητής του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου με τα βαθυστόχαστα ιστορικά, κοινωνικά, θεολογικά, λογοτεχνικά βιβλία και άρθρα του έδωσε την μαρτυρία του Αγιορείτικου Μοναχισμού σε εκκλησιαστικούς και πολιτιστικούς κύκλους και εισέδυσε σε επιστημονικούς χώρους γενόμενος αποδεκτός από επιστήμονες όλων των μορφωτικών και ιδεολογικών στρωμάτων.

4840 - Πώς η γνωριμία με τον Γέροντα Μωυσή μου άλλαξε τη ζωήΤις πρωινές ώρες της 1ης Ιουνίου 2014, μαθεύτηκε το νέο της Κοίμησης του Γέροντος Μωυσέως Αγιορείτου. Τα συναισθήματα που γεννιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ανάμεικτα: Από τη μια λύπη για τον επίγειο αποχωρισμό μας με τον Γέροντα, από την άλλη χαρά για την ελπίδα της επουράνιας κατάταξής του «μετά των Αγίων».
Γνώρισα τον Γέροντα, όπως πολύς ακόμα κόσμος, αρχικά από τα βιβλία και τα άρθρα του κι έπειτα από τις ομιλίες του. Εξαρχής ο λόγος του με ανέπαυε, μου έδινε κουράγιο και κίνητρα στη ζωή. Ήταν απλός, να συνάμα βαθυστόχαστος. Ουσιώδης, αλλά όχι κουραστικός. Χωρίς το παραμικρό ίχνος έπαρσης και εγωισμού, μα με πραγματικό ενδιαφέρον για τον πονεμένο συνάνθρωπο.

4839 - Γέροντας Μωυσής, Αγιορείτης (1952-2014)Μέσα στη νύχτα ζητούσες το φως
Βάδισμα Ουράνιο σεμνού Αγιορείτη…
Δεν αποζήτησες ποτέ σου το πώς
Το ακατάληπτο βίωνες ψυχών του Ηδύτη…

Πάντα εξέπεμπες πραεία φωνή
Μακάριος με δίψα ελέους Κυρίου
Πως αγαπούσες να μιλάς με σιωπή
Εύλαλη σάλπιγγα, κραυγή ησυχίου…

Λέξεις που αγίασαν, στολή η λαμπρή σου…
Σκιά Αθωνίτικη, ευωδιά στο κελλί σου…
Σαν ήλιος ταξίδεψαν στον κόσμο τις χάρες
Φτωχών Γεροντάδων λευκόχρυσες κάρες…

4838 - Ο Γέροντας Μωυσής στο Παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής του Ιερού Επισκοπείου της ΚαστοριάςΣτο Παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής του Ιερού Επισκοπείου της Καστοριάς, στο οποίο πολλές φορές προσευχήθηκε ο μακαριστός Γέροντας Μωυσής ο Αγιορείτης κατά τη διάρκεια της ασθενείας του, ατενίζοντας τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ, τον π. Νικόλαο και τον Διάκονο Βασίλειο, με ψάλτη τον υποτακτικό του π. Χρυσόστομο και με παρόντα τον π. Μωυσή κεκοιμημένο πλέον, πορευόμενο τας αιωνίους Μονάς στη Βασιλεία των Ουρανών.

4837 - Ετέθη σε προσκύνηση η σωρός του Μοναχού Μωυσή ΑγιορείτηΗ Ιερά Μητρόπολη Καστορίας μετά θλίψεως βαθυτάτης ανακοινώνει την προς Κύριον εκδημία του Γέροντος Μωυσέως Αγιορείτου, σήμερα Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, 1 Ιουνίου 2014 και ώρα 04.14 π.μ.
Ο Γέροντας Μωυσής κατόπιν δικής του επιθυμίας εφιλοξενήθη το τελευταίο εξάμηνο στο Ιερό Επισκοπείο της Καστοριάς, περιβαλλόμενος μετά πολλής υιικής στοργής, αγάπης και σεβασμού υπό του υποτακτικού του π. Χρυσοστόμου και των πατέρων του Επισκοπείου.
Το τέλος της ζωής του ήταν ειρηνικό, ανεπαίσχυντο και οσιακό.

4836 - Καλό Παράδεισο, Γέροντα Μωυσή


Του Αιμίλιου Πολυγένη
Εκοιμήθη σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες πριν από λίγο ο λόγιος γέροντας Μωυσής ο Αγιορείτης, ο οποίος τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του.

4835 - Οι Αγιορείτες Άγιοι, η Μνήμη των οποίων τιμάται τον Ιούνιο
Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
.......... Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών... (Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης) 
.......Στον πίνακα που ακολουθεί αναφέρονται οι Αγιορείτες Άγιοι των οποίων η Μνήμη τιμάται τον Ιούνιο.