Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014

4826 - Ο Γέροντας Ιωακείμ του Ι. Κελλίου Αναλήψεως του Κυρίου, περιοχής Καρυών

Ο μακαρίτης Γέροντας Ιωακείμ ήταν ένας γνήσιος Αγιορείτης. Αγαπούσε πολύ την Παναγία, το Άγιον Όρος, την ιστορία του και τους Αγιορείτες πατέρες. Διακρινόταν για το φίλεργο, το φιλομαθές και το φιλάρετό του. Απόφευγε τις πολλές μέριμνες και τα πολλά λόγια. Ήταν ένας λησμονημένος, ταπεινός και καλός μοναχός. Η φτώχεια του του έδωσε πλούσια καρδιά. Ο Γέροντας Ιωακείμ κατηγορήθηκε, μα δεν κατηγόρησε κανένα.
Γεννήθηκε, ο κατά κόσμον Ιωάννης Μπαλάσης, το 1893, στο χωριό Δάφνη Καλαβρύτων από γονείς ευσεβείς και πολύτεκνους. Ήταν ο μεγαλύτερος από τα οκτώ αδέλφια του. Οι πρώτες του λέξεις, ως νήπιου, κατά παράδοξο και θαυμαστό τρόπο, ήταν: «Εγώ θα γίνω καλόγερος». 

4825 - Κουνιέται από το πρωί το Άγιο ΌροςΠέντε ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,5 ρίχτερ στη Λήμνο, παρατηρείται από τις 9 σήμερα το πρωί μια αύξηση της συχνότητας και της έντασης των μετασεισμών νότια του Αγίου Όρους.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο οι δονήσεις που ήταν μεγαλύτερες των 3 ρίχτερ είναι οι ακόλουθες:

4824 - Πανήγυρη του αγιορειτικού μετοχίου της Αναλήψεως στον Βύρωνα Αθηνών

Ο Γέροντας Ιερώνυμος
Σιμωνοπετρίτης (†1957) 
Πανηγυρίζει σήμερα το μετόχι της ιεράς μονής Σίμωνος Πέτρας στον Βύρωνα
Αθηνών.  
Το μετόχι αφιερώθηκε στη μονή το έτος 1908 από την οικογένεια του περίφημου μουσικού Δημήτρη Μητρόπουλου. Ο θείος του Νικόλαος, σπουδαίος νομικός, μόνασε στη Σιμωνόπετρα με το όνομα Νείλος.
Στο μετόχι διακόνησε για δεκαετίες ο Γέροντας Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης (†1957), ο οποίος διακρίθηκε για την αγιότητα του βίου του και υπήρξε ο ανανεωτής του γυναικείου μοναχισμού στην Ελλάδα.
Στην πανήγυρη χοροστατεί ο καθηγούμενος της κυριάρχου μονής αρχιμανδρίτης Ελισαίος. 

4823 - Η Πόλις εάλω, αλλά και ζή