Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014

4822 - Ό άγιος Νεκτάριος και το μετόχι της Ανάληψης. Από τις ενθυμήσεις του Γέροντα Χρύσανθου ΑγιαννανίτουΌταν ήμουν μικρό παιδί εις τον Πειραιά, είχαν οι άνθρωποι από τους γονείς των τον φόβο του Θεού. Δεν υπήρχαν όμως ιερομόναχοι από το Άγιο Όρος, διότι ή Εκκλησία τής Ελλάδος μαζί με το κράτος κατεδίωκαν πάρα πολύ την καλογερική ζωή. Οι άνθρωποι ήσαν απελπισμένοι βλέποντες, ότι χάνεται από την ελληνική ψυχή ή καλογερική ζωή.
Και ενώ ήτο χαμένη τελείως ή διδαχή αυτής τής ζωής και όλοι οι άνθρωποι που είχαν φόβο Θεού πήγαιναν εις τον προφήτη Ελισαίο, μίαν ωραία πρωία ηκούσθη, ότι ήλθε ένας Δεσπότης από την Ανατολή (από την Αλεξάνδρεια) και το όνομά του ήταν Νεκτάριος. Χαράς Ευαγγέλια.
Τότε δεν υπήρχαν ούτε θέατρα, ούτε κινηματογράφοι και κάθε βράδυ άλλη συζήτησιν δεν έκαμναν παρά μόνον διά την καλογερική ζωή. Όλες οι αρχοντοπούλες, πού είχαν φόβο Θεού, τον πλησίασαν και δεν χωρίζοντο από αυτόν ακούοντας τας διδαχάς της καλογερικής ζωής. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα πήγε ό Δεσπότης αυτός εις την Αίγινα με τριάντα γυναίκες, οι όποιες έγιναν όλες καλογριές.

4821 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος. Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Εσφιγμένου

Αγρυπνία τελείται απόψε στις Μονές και τις Σκήτες του Αγίου Όρους για την αυριανή εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου. Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Εσφιγμένου καθώς Κελλιά και Καλύβες των οποίων ο Ναός είναι αφιερωμένος στην Ανάληψη.

4820 - Άγιον Όρος: ένα Καλειδοσκόπιο

Εικαστικό πανόραμα από τη συλλογή της Αγιορειτικής Εστίας
με τίτλο: «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: ένα Καλειδοσκόπιο»,
θα πραγματοποιηθεί  στο Βαφοπούλειο, 
σήμερα Τετάρτη 28 Μαΐου στις 19:00.

Η Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους, συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον, ελληνικό και διεθνές, ως μία από τις πλέον εντυπωσιακές παρουσίες στον τομέα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς γιατί συνδυάζει ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό πλούτο, με μία ζώσα Μοναστική κοινωνία και μία πνευματική παραγωγή που διαρκεί εδώ και δέκα αιώνες.
Χιλιάδες προσκυνητές και επισκέπτες κατακλύζουν κάθε χρόνο τον Άθω, δέχονται την θερμή φιλοξενία των Μοναχών, περιέρχονται τα Μοναστικά συγκροτήματα και βιώνουν έστω πρόσκαιρα στιγμές γαλήνης, βιώματα πνευματικότητας και αυτογνωσίας.

4819 - Ο όσιος Πορφύριος όπως τον έζησα

......Μία εκ βαθέων συνέντευξη- μαρτυρία του Πρωτοπρεσβύτορος Γεωργίου Ευθυμίου, Επίκουρου Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για τις προσωπικές εμπειρίες και τα διδάγματα που βίωσε ως πνευματικό τέκνο του Όσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη:
- ζωή του στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους και η επί 35 χρόνια αγαπητική διακονία του στη Πολυκλινική στο κέντρο της Αθήνας.
-Τα χαρακτηριστικά της πρωσοπικότητας του Οσίου και οι σημαντικότερες πτυχές της ποιμαντικής διακονίας του.
-Ή διακήρυξις τής αγιότητας του και η προσφορά του σύγχρονου αυτού Αγίου στο σημερινό ταλαίπωρο συνάνθρωπο.