Τρίτη, 27 Μαΐου 2014

4818 - Ιερομόναχος Διονύσιος Μικραγιαννανίτης 4/12/1930 – 26/5/1998Ο κατά κόσμον Θεοδόσιος Ξέστερνος του Δημητρίου και της Μαρούσας, εγεννήθη εν Λαυρίω τη 04.12.1930.
Απορφανισθείς εκ πατρός και ανατραφείς υπό της ευσεβούς μητρός του ως και των συγγενών του, οίτινες υπεραγάπων αυτόν και συνδεθείς μετά του Αγιορείτου Ιερομονάχου Κοσμά Καράμπελλα και τη μοναχικήν ζωήν ποθήσας, ήλθεν εν Αγίω Ορει κατά το έτος 1946 κατά μήνα Μάϊον κοινοβιάσας εις τον Οσιώτατον Μοναχόν Γέροντα Αβιμέλεχ, τον αυστηρόν ασκητήν και φίλον των Αγίων, Νεκταρίου και Νικολάου του Πλανά και άλλων επωνύμων ανδρών της εποχής του, ως Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη και Αλεξάνδρου Μωραϊτίδου.
Δοκιμασθείς εκάρη Μοναχός Ρασοφόρος μετονομασθείς Χρυσόστομος και ακολούθως Μεγαλόσχημος μετονομασθείς Διονύσιος.

4817 - Τον Τίμιο Σταυρό, Εικόνα της Γαλακτοτροφούσας και λείψανα Αγίων, μεταφέρουν οι Χιλιανδαρινοί στη ΡωσίαΜε την ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλου, κατόπιν πρόσκλησης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βλαδιμήρ και Σούζδαλ κ. Ευλόγιου, αντιροσωπία της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου με επικεφαλής τον Ηγούμενο Αρχιμ. Μεθόδιο, επισκέπτεται την Ρωσία, κομίζοντας τον Τίμιο Σταυρό της Μονής, ιερά λείψανα Σέρβων Αγίων και αντίγραφο της Εικόνας της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας, δώρο στον Ορθόδοξο λαό της Ρωσίας.

4816 - Το απόγευμα (6.30΄) ακούστε τον Παρακλητικό Κανόνα από τους μαθητές της Αθωνιάδας ΣχολήςΤην Τρίτη στις 18:30 στο Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Pemptousia FM, θα ακούσετε τον Παρακλητικό Κανόνα από τους μαθητές της Αθωνιάδας Σχολής.
εδώ:

4815 - Κοζάκοι από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, πραγματοποίησαν προσκύνημα στο Άγιο Όρος

Γράφτηκε από την Romfea.gr
.......Κοζάκοι από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, πραγματοποίησαν προσκύνημα στο Περιβόλι της Παναγίας.
Οι Κοζάκοι ντυμένοι με τις στολές τους, επισκέφθηκαν 10 μοναστήρια και Σκήτες του Αγίου Όρους, όπως την Μονή Παντελεήμονος, την Μονή Βατοπαιδίου, την Μονή Χιλανδαρίου και το Σεραϊ.
Να σημειωθεί ότι οι Κοζάκοι προσκυνητές θαύμασαν τον Ηγούμενο της Μονής Παντελεήμονος, ο οποίος παρότι 99 χρονών ακούραστος συμμετέχει στην ζωή της Μονής.

4814 - Ισοκράτης και Κίσιγκερ. Γράφει ο μοναχός Μωυσής, αγιορείτης

Ο σπουδαίος αρχαίος αττικός ρήτορας Ισοκράτης (436-338 π.Χ.) είχε πει: «Η δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι καταχράστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία». Μήπως φωτογραφίζει τη σημερινή μας πραγματικότητα;
Η ανάλυση και σκιαγράφηση του νεοελληνικού καθημερινού γεγονότος είναι δύσκολη. Ο αρχαίος ρήτορας όμως τα κατάφερε με την ευστοχία του λόγου του. 
Η εκκλησία σέβεται τον κάθε άνθρωπο ως εικόνα Θεού, τον οποίο υπηρετεί πρόθυμα και αναπαύει εξαίσια. Η θεολογία του προσώπου, του μοναδικού και ανεπανάληπτου, του σεβαστού και αγαπητού, είναι ανάγκη να ξανακουστεί προσεκτικά. Το κράτος μεταχειρίζεται τον άνθρωπο ως υπήκοο και συχνά τον ταλαιπωρεί αφάνταστα. Μερικές φορές μάλιστα δεν ανταποκρίνεται ούτε στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά του.