Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014

4813 - Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης: Περί της Ορθοδοξίας- «Μία θρησκεία μόνον είναι, η Ορθόδοξος Χριστιανική Θρησκεία. Και το πνεύμα αυτό το ορθόδοξον είναι το αληθές. Τα άλλα πνεύματα, είναι πνεύματα πλάνης και οι διδασκαλίες είναι μπερδεμένες».

- «…η αλήθεια είναι στην Ορθοδοξία…Υπάρχουν πολλά φώτα, που βλέπει κανείς και εντυπωσιάζεται, μα ένα είναι το φως το αληθινόν…αξίζει να λατρέψει κανείς τον μόνον αληθινόν Θεόν, τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν… Οι αλήθειες του Θεού, όπως τις έχει πει, από την αρχή, αυτές είναι. Δεν υπάρχουν άλλες αλήθειες…».

- «Μόνο η Θρησκεία του Χριστού ενώνει και όλοι πρέπει να προσευχόμαστε να έρθουνε σ΄ αυτή. Έτσι θα γίνει ένωσις, όχι με το να πιστεύεις ότι όλοι είμαστε το ίδιο και ότι όλες οι θρησκείες είναι το ίδιο… Προσεύχομαι ο Θεός να σας δώσει φώτιση να καταλάβετε ότι δεν έχει σχέση η Θρησκεία, η Ορθοδοξία μας, με άλλες θρησκείες».

ΠΗΓΗ : ΨΥΧΟΣΩΤΗΡΙΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ, εκδ. «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ», ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, σσ.79-80.

4812 - Ομιλία Γέροντα Βασιλείου Ιβηρίτη, τώρα, απ’ ευθείας


4811 - «Αναζητώντας το νόημα…» Ομιλία π. Βασίλειου Γοντικάκη - Απευθείας μετάδοση από Pemptousia Web TVΕκδήλωση για τους νέους με θέμα “Αναζητώντας το νόημα..” και ομιλητή τον π. Βασίλειο Γοντικάκη, Προηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, θα μεταδώσει η Web TV της Πεμπτουσίας.

Η εκδήλωση, που θα γίνει απόψε, στις 8 το βράδυ, στο “Βελλίδειο” Συνεδριακό Κέντρο, πραγματοποιείται στα πλαίσια του ποιμαντικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και ειδικότερα του τομέα της Νεότητας.

4810 - Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική δραστηριότητα


Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική δραστηριότητα μετά τον σεισμό των 6,5 ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Άγιο Όρος. Όπως δήλωσε ο Καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος «το πιο πιθανό είναι ότι αυτόν τον σεισμό θα τον έχουμε ξεχάσει σε λίγες ημέρες».

4809 - Το φιλόκαλο πόνημα του Διονυσίου του εκ ΦουρνάΟ ιερομόναχος Διονύσιος διδάχθηκε την ορθόδοξη παράδοση οπό τον πατέρα του, Παναγιώτη Χαλκέα, ιερέα στο Φουρνά των Άγραφων. Σε ηλικία δώδεκα ετών ο Διονύσιος εγκαταλείπει τη γενέτειρά του και πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη, όπου έμεινε τέσσερα χρόνια σπουδάζοντας τα ιερά γράμματα και την τέχνη της αγιογραφίας.
Το 1686, σε ηλικία δεκαέξι ετών, ήρθε στο Άγιον Όρος, εκάρη μοναχός και εγκαταβίωσε στις Καρυές, όπου γνωρίζει και εξοικειώνεται με το έργο του Μανουήλ Πανσέληνου. Με τις προσόδους τις αγιογραφίας, ανοικοδομεί εκ βάθρων το κελλίον του και χτίζει περικαλλή ναό αφιερωμένο στον Τίμιο Πρόδρομο.
Το κελλί και ο ναός, με τις τοιχογραφίες και τις φορητές εικόνες, αποτελεί την πρώτη συνολική κατάθεση της μαρτυρίας της τέχνης του. Από το 1724 ως το 1728 ο Διονύσιος διέμενε στον Φουρνά, όπου με τους μαθητές του τοιχογράφησε τον καθεδρικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο οποίος δυστυχώς πυρπολήθηκε από τους Τούρκους πριν από την Επανάσταση του 1821.