Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014

4795 - Το Χιλιανδάρι συμπαραστέκεται στα θύματα των πλημμυρώνH Ιερά Μονή Χιλανδαρίου Αγίου Όρους, μέσω του Ιδρύματος στο Βελιγράδι, σε συντονισμό με θρησκευτικά φιλανθρωπικά ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής Βελιγραδίου-Κάρλοβατς, συλλέγουν από όλες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια του Βελιγραδίου ανθρωπιστική βοήθεια για τους πληγέντες από τις πλημμύρες. 
.......Στη Μονή Χιλανδαρίου με επικεφαλής τον Hγούμενο Μεθόδιο, προσεύχονται προς τον Κύριο, και προς τη μητέρα του Θεού για να προστατεύσουν τον σερβικό λαό από περαιτέρω δεινά και να τον ενισχύσουν στη σκληρή μάχη που δίνει.

4794 - Να ευχαριστείς τον Θεό για τον πειρασμό σουΜόνο να ν προσέξεις, μ συμβούλεψε σιος Πορφύριος. Ν ξεκαθαρίζεις τς σκέψεις σου, πο π τν πολλή σου εαισθησία πιέζεσαι κα θλίβεσαι. Ν τς διώχνεις, ν μν παραμένουν. Ν γαπς τος πειρασμος πο ρχονται κα δν θ ταράζεσαι, οτε θ θλίβεσαι. Ν γαπς πολ λους τος δελφος τ διο. Ν γαπς πολ τν Γέροντα. νας Γέροντας, νας Χριστός.
- Πς θ γαπήσω τος πειρασμος κα τς δυσκολίες;
- Εναι μεγάλη στορία ατή. χει τος τρόπους της. μα μπε Χριστς στν καρδιά, τ γεμίζει μ τν γάπη Του. Τότε δν πάρχει «μ τοτο, μ κενο, μή, μή…». Μόνο γάπη… Πάνω π’ λα γάπη.
Τ μ σαν πρ Χριστο. Τ κατήργησε Χριστός. φερε τν γάπη. Παράδεισος εναι ζω το Χριστο, πακοή, ταπείνωση.

4793 - Πίσω από την δοκιμασία κρύβεται η ευλογία του Θεού. (Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης)Η θλίψις είναι κακό πράγμα. Αλλά πίσω απ΄ αυτό, πίσω από τον πόνο, πίσω από την θλίψη, πίσω από την δοκιμασία, κρύβεται η ευλογία του Θεού∙ κρύβεται η αναγέννησις, η ανάπλασις του ανθρώπου, της οικογένειας.  
Οι πάντες σχεδόν την μεταστροφή τους την οφείλουν σε κάποια δοκιμασία. Νομίζουν ότι πηγαίνουν όλα ωραία. τους παίρνει ο Θεός το παιδί. Κλάματα, κακό, κλπ. 
Έρχεται και επισκιάζει έπειτα η χάρις του Θεού και ειρηνεύουν οι άνθρωποι. Και πλησιάζουν την εκκλησία, πλησιάζουν την εξομολόγηση, πλησιάζουν τον ιερέα. Χάριν του παιδιού πάνε στην εκκλησία. ο πόνος τους κάνει ν΄ αναζητήσουν, να προσευχηθούν υπέρ αναπαύσεως, να κάνουν τις λειτουργίες. 
Ο πόνος απαλύνει την καρδιά και την κάνει δεκτική των λόγων του Θεού, ενώ πρώτα είναι σκληρή, δεν δεχόταν.