Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014

4789 - Έχει άραγε το Ευαγγέλιο «πολιτική διάσταση»; (Αγιορείτης Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ)Κάθε διεθνής ή ταξική πάλη συνδέεται με τη βία: «Χτυπάτε τους εχθρούς». Η εντολή όμως του Χριστού λέει «Αγαπάτε τους εχθρούς υμών» (Ματθ. 5,44). Η τελευταία δεν επιτρέπει καθόλου να υποβιβάσουμε το Ευαγγέλιο στο επίπεδο της αδελφοκτόνου διαιρέσεως των υλικών αγαθών. Όταν μπουν στις τάξεις των μαχητών οι επίσκοποι, οι θεολόγοι, οι πιστοί χριστιανοί γενικά, θεωρούν εκείνους που αποφεύγουν τη συμμετοχή στο είδος αυτό των δραστηριοτήτων ως μικρόψυχους και δειλούς. Όσο πιο επικίνδυνη είναι η συμπλοκή με τους καταπιεστές, τόσο περισσότερο θεωρείται η ανθρωπιστική αποστολή ως «μαρτύριο» για τον Χριστό.

4788 - «Όταν ανοίγουν οι ουρανοί». Αποχαιρετισμός στον Λυκούργο Αγγελόπουλο
Ο τίτλος προέρχεται από δημοσίευση στα “Πολιτικά Θέματα” το Δεκέμβριο του ’85 με θέμα το έργο της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας και του Λυκούργου Αγγελόπουλου 

“Η βυζαντινή μουσική μου θυμίζει τις τοιχογραφίες του Θεόφιλου, όπου ο Οδυσσέας Ανδρούτσος υπάρχει πλάι στον Μεγαλέξανδρο” είχε πει σε συνέντευξή του ο Λυκούργος Αγγελόπουλος, ιδρυτής και διευθυντής της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας.

4787 - «Πορφύριος ο όσιος των μυστικών συχνοτήτων», του Μητροπολίτου Μόρφου Νεοφύτου.Από τις εκδόσεις «Η Μετάμορφωσις του Σωτήρος» του Ιερού Γυναικείου Ησυχαστηρίου της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μήλεσι, κυκλοφόρησε το βιβλίο «Πορφύριος ο όσιος των μυστικών συχνοτήτων» του Μητροπολίτου Μόρφου Νεοφύτου.
Πρόκειται για ένα καλαίσθητο κι επιμελημένο βιβλίο, το οποίο περιέχει το κείμενο του Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου «Πορφύριος ο όσιος των μυστικών συχνοτήτων», που προδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου.
Στον πρόλογο ο εκδότης αναφέρει: «Ο Πανιερωτάτος Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος στο κείμενο του επισημαίνει μαζί με πολλές και άλλες ωραίες συμβουλές του γέροντος Πορφυρίου και την συμβουλή του «αγαπήσατε τον Χριστό», ως και την μεγάλη σημασία που έδιδε ο άγιος εις την αγάπη του ανθρώπου προς τον Θεό. Κρίναμε ότι το εξαιρετικό αυτό κείμενο πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστό, διότι θα βοηθήσει τους χριστιανούς στην πνευματική τους κατάρτιση. Ευχαριστούμε τον Πανιερώτατο μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, ο οποίος μας έδωσε την άδεια να το δημοσιεύσουμε προς ωφέλεια των χριστιανών»

4786 - Οι Άγιοι 13 μάρτυρες της Καντάρας (†1231)Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 19 Μαΐου