Κυριακή, 18 Μαΐου 2014

4785 - Χαιρετισμός Οικουμενικού Πατριάρχου για τους εορτασμούς Αγίου Γερασίμου ΠαλλαδάΟ Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απέστειλε στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου ακόλουθο πατριαρχικό χαιρετισμό με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Γερασίμου Παλλαδά.
Φέτος στις την 15 Ιανουαρίου συμπληρώθηκαν 300 χρόνια (1714-2014) από την κοίμηση του Αγίου.

Oσιώτατοι o τε Ηγούμενος Αρχιμανδρίτης κύριος Eφραίμ και οι λοιποί Πατέρες της εν Αγίω Όρει Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Βατοπαιδίου, τέκνα εν Κυρίω αγαπητά της ημών Μετριότητος, χάρις είη τη υμών Οσιότητι και ειρήνη παρά Θεού,

4784 - Ομιλία Γέροντα Εφραίμ στην πανήγυρη του Αγίου Γερασίμου του ΠαλλαδάΟ Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, αρχιμ. Εφραίμ, μίλησε στο Μέγα Συνοδικό της Μονής μετά το πέρας της πανηγυρικής και πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας για τους εορτασμούς επί τη επετείω των 300 ετών από της κοιμήσεώς του Αγίου Γερασίμου Παλλαδά.
Κυριακή 5/18 Μαΐου 2014
Μακαριώτατε Πάπα και Πατριάρχα,
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Μιλήτου κ. Απόστολε, εκπρόσωπε της Αυτού Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου,

4783 - Βίντεο από την υποδοχή του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄ στη Μονή ΒατοπαιδίουΤην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου επισκέφθηκε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ την Παρασκευή 16 Μαΐου με αφορμή τους εορτασμούς για τα 300 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Γερασίμου του Παλλαδά, Πατριάρχη Αλεξανδρείας (1630-1714), ο οποίος έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και κοιμήθηκε στη Μονή Βατοπαιδίου το 1714.
Δείτε το βίντεο:

4782 - Απόδραση από το άγχος της σημερινής ημέρας, με αγιορείτικες φωτογραφίες…
 
…από τη συλλογή του Βασιλείου Μαρκόπουλου 

4781 - Το αστέρι του Αποστόλου Μάρκου στον Ηγούμενο Εφραίμ (ΒΙΝΤΕΟ)Από την Romfea.gr
Με το αστέρι του Αγίου Αποστόλου Μάρκου τίμησε πριν από λίγο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄, τον Καθηγούμενο της Ι.Μ. Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ.
Η παρασημοφόρηση έγινε στο Συνοδικό της Μονής, αμέσως μετά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για τον Άγιο Γεράσιμο τον Παλαδά.

4780 - Σαμαρείτιδα: Μια αμαρτωλή που έγινε αγία


Γράφει ο μοναχός Μωυσής, αγιορείτης
Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή του ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου ακούσαμε στις εκκλησίες μας τη συνάντηση του Ιησού με τη Σαμαρείτιδα δίπλα σε ένα πηγάδι. Η συνάντηση αυτή είναι ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας όχι μόνο για την ταλαιπωρημένη γυναίκα.
Ο Χριστός συναντάται με όλο τον ξεπεσμένο κόσμο, ακόμη και τον σημερινό. Δεν ξεσυνερίζεται, δεν απορρίπτει και αποδιώχνει κανένα. Θέλει να επικοινωνήσει με όλους, ακόμη και τους πιο παρακατιανούς. Ο Χριστός, το είπε, κυρίως ήλθε για τους αμαρτωλούς. Αρκεί να τον δεχθούν, να του ανοίξουν τα φύλλα της κλειστής καρδιάς τους. Δεν ζητά κάτι το πολύ. Λίγο νερό. Κάτι ελάχιστο, για να γίνει αφορμή εξόδου από το κλουβί της αυτοφυλάκισής μας.

4779 - Αγρυπνία του Αγίου Γερασίμου του Παλλαδά του Βατοπεδίου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας


Από το Amen.gr 
.......Το μαύρο πέπλο της νύχτας απλώθηκε στην κορυφή του Άθωνα και σε ολόκληρο το Άγιο Όρος. Τη βραδυνή σιγαλιά διακόπτουν όμως οι εξαίσιες ψαλμωδίες των Βατοπεδινών Πατέρων στην αγρυπνία που τελείται στο καθολικό της Ιεράς Αθωνικής Μονής στη μνήμη του Αγίου Γερασίμου του Παλλαδά του Βατοπεδίνου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας.