Σάββατο, 17 Μαΐου 2014

4778 - Πέλλης Φιλούμενος: ''Το Άγιον Όρος προσεύχεται για όλη την οικουμένη''


Από την Romfea.gr
Λαμπρή υποδοχή επεφύλαξαν οι Βατοπαιδινοί πατέρες στον Αρχιεπίσκοπο Πέλλης κ. Φιλούμενο (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων) ο οποίος έφτασε στο Άγιον Όρος, για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 300 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Γερασίμου του Παλαδά.
Τον Αρχιεπίσκοπο Πέλλης υποδέχθηκε στην είσοδο της Μονής ο Κσθηγούμενος Γέροντας Εφραίμ, ο οποιος τον καλωσόρισε στην Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου.

4777 - Γέροντα, είναι αμαρτία το κάπνισμα;

…Κάποτε είμασταν με κάποιους προσκυνητές στον Γερο-Παΐσιο και τον ρώτησε ένας απ' αυτούς: «Γέροντα, είναι αμαρτία το κάπνισμα;»

Και απάντησε με καλοσύνη το Γεροντάκι: «Βρε παιδί, είναι αρετή;».

Ούτε να τον ελέγξει, ούτε να τον μαλώσει. Απλά και ωραία με καλή καρδιά, του έδωσε το μήνυμα.

4776 - Βίντεο από την υποδοχή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στις Καρυές


Τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρον τον Β΄ υποδέχτηκε το Άγιον Όρος. Τειλέστηκε δοξολογία στο Πρωτάτο μετά το πέρας της οποίας ο Πρωτεπιστάτης Γέροντας Στέφανος προσφώνησε και καλωσόρισε τον Πατριάρχη.
Σχετικά:
.

4775 - Και οι Αγιορείτες μπορούν να ψηφίσουν, αλλά ποτέ δεν στήθηκαν κάλπες στο Άγιο Όρος


Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ
Δεν διαταράσσουν οι εκλογές των 18ης και 25ης Μαΐου την ιερά ησυχία και την πατροπαράδοτη μοναστική ζωή στο Αγιον Όρος. Στο αυτοδιοίκητο τμήμα του ελληνικού κράτους, στη Χερσόνησο του Αθω, το εκλογικό κλίμα δεν επηρεάζει την κατάνυξη και την προσευχή των μοναχών που παραδοσιακά, κατά κανόνα, απέχουν από την ψηφοφορία.

4774 - Σαν σήμερα κηρύσσεται η Επανάσταση στο Άγιο Όρος.......1821: Ο Εμμανουήλ Παπάς συγκεντρώνει τους ηγουμένους όλων των μονών του Αγίου Όρους στις Καρυές και κηρύσσει την Επανάσταση.

Σχετικά:

4773 - Προσφώνηση Γέροντα Εφραίμ προς Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Προσφώνηση Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτου Εφραίμ, κατά την υποδοχή του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄.
 Παρασκευή 3 / 16 Μαΐου 2014

Μακαριώτατε Πάπα και Πατριάρχα,
Χριστός Ανέστη!

4772 - Όσιοι Νεκτάριος (†1550) και Θεοφάνης (†1544), οι Αψαράδες


Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 17 Μαΐου