Τρίτη, 13 Μαΐου 2014

4762 – Περί των παλαιών Πατέρων, των Αγίων και της ΘεοτόκουΈλεγε ο Γέροντας Ιωακείμ πως πρόλαβε στο Άγιον Όρος πολύ καλούς πατέρες. Βέβαια οι καλοί δεν φαίνονται, κρύβονται. Υπήρχαν όμως αληθινοί αγωνιστές και άνθρωποι μεγάλης υπομονής. Επίσης είχαν πενία, κόπωση, μεγάλες ακολουθίες, πολύωρες ορθοστασίες, πολλές αγρυπνίες και στα μοναστήρια και στα καλύβια. Τότε έβγαζαν το ψωμί με τον ιδρώτα τους, δεν περίμεναν, δεν είχαν και δεν ήθελαν βοήθεια από τους κοσμικούς, όπως σήμερα. Πολλοί πατέρες αγόραζαν μόνο ενδύματα, τα όποια συχνά τα μπάλωναν, και αλάτι. Αρκούνταν σε αυτά που παρήγαγαν. Ούτε έβγαιναν συχνά από το Άγιον Όρος, αρκετοί, τότε, δεν είχαν βγει ποτέ από τότε που ήλθαν. Μόνο στα Κελλιά που είχαν πολλές λεπτοκαρυές και ιδίως σ' εκείνα που ήσαν αγιογράφοι περνούσαν ίσως κάπως πιο άνετα.

4761 - Περί κατακρίσεως, μακαριστού Γέροντος Ιωσήφ Ησυχαστού
Οι κατάλαλοι, οι αμελείς και οι μέθυσοι στην κόλαση
Τμήμα τοιχογραφίας - Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας.


-Παιδί μου, ο σαρκικός πόλεμος δεν ανάπτει τόσο από το φαγητό, το ποτό, το κρασί και τον ύπνο, όσο από την κατάκριση.
.......-Γιατί, Γέροντα;
.......-Για να μάθουμε ότι και εμείς είμεθα της αυτής φύσεως, ο αυτός διάβολος μας πολεμάει, και είμεθα όλοι στο αυτό μέτρο της κατακρίσεως. Θέλεις ακόμα ένα μέτρο να το δεις;
.......-Ποιό, Γέροντα;
.......-Άνθρωπος που δεν κρίνει τον πλησίον του, είναι μαρτυρία, στοιχείο, απόδειξις και βεβαίωσις σωσμένου ανθρώπου. Όποιος δεν κρίνει δεν θα κριθεί. «Μὴ κρίνετε, ἵνα μὴ κριθῆτε» (Ματθ. 7,1), βεβαιώνει ο λόγος του Θεού.

4760 - Παράνομοι αλιείς απειλούν με πυρκαγιές τους ΑγιορείτεςΣυνεχίζεται η αφαίμαξη των αλιευτικών αποθεμάτων γύρω από το Άγιο Όρος αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»
Πέρασε ένας χρόνος, από τότε που το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» πρώτο-δημοσιοποίησε και ενημέρωσε, τις αρμόδιες κρατικές αρχές για τα συνεχιζόμενα περιστατικά παράνομης και καταστροφικής αλιείας στην περιοχή του Αγίου Όρους. Συγκεκριμένα αλιευτικά σκάφη, κυρίως γρι-γρι, τα οποία είναι γνωστά πλέον στις αρχές καθώς τους έχουμε ενημερώσει πολλές φορές για τα στοιχεία τους (όνομα, αρ.νηολογίου κλπ), συνεχίζουν απροκάλυπτα και ασταμάτητα για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα, τις πρακτικές παράνομης αλιείας.

4759 - Διεθνές Συνέδριο «Ο Άθως και ο σλαβικός κόσμος» από την Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγίου ΌρουςΔιεθνές Συνέδριο με θέμα «Ο Άθως και ο σλαβικός κόσμος» διοργανώνεται στη Σόφια το χρονικό διάστημα 14-16 Μαΐου. Το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην βουλγαρική πρωτεύουσα θα είναι το δεύτερο διεθνές συνέδριο με θέμα «Άγιο Όρος και σλαβικός κόσμος» και είναι αφιερωμένο στην 1000η επέτειο των Ρώσων μοναχών στο Άγιο Όρος.
Διοργανωτής του συνεδρίου είναι η ρωσική Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους και το Διεθνές Ταμείο για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς της Μονής Αγίου Παντελεήμονος.
Για λογαριασμό του ηγουμένου και του Συμβουλίου γερόντων της αγιορείτικης Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος, χαιρετισμό θα απευθύνει ο επικεφαλής των αρχείων και της βιβλιοθήκης της μονής, μοναχός Ερμόλαος (φωτ.)

4758 - Ο Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός περιγράφει μια συγκλονιστική στιγμή του Πούτιν4757 - Ιβηρίτες Άγιοι εορτάζοντες την 13η Μαΐου


Οσιομάρτυρες 14 Ιβηρίτες
Όσιος Γαβριήλ ο Ίβηρας
Όσιος Ιωάννης ο Ίβηρας
Όσιος Ευθύμιος ο Νέος κτήτορας της Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους
Όσιος Γεώργιος ο Ίβηρας