Κυριακή, 11 Μαΐου 2014

4753 - Όλα είναι δρόμος-ευκαιρίες συμφιλίωσης με το χαμένο μας εαυτόΈρχονται στιγμές στην ζωή, που ο άνθρωπος αισθάνεται ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια συνθηκολόγησης με το ψέμα. Εκείνο που κουβαλάει μέσα του, στις σχέσεις του, στον μικρό και μεγάλο κόσμο του. Μια καθημερινή προσπάθεια να πείσει τον ίδιο του τον εαυτό για κάτι που δεν είναι. Είναι το ψέμα που ίσως κάποτε τον βοήθησε να χτίσει μια πραγματικότητα, μην ξέροντας ότι ταυτόχρονα εξυπηρετεί τις πιο βαθιές σκοτεινές του ανάγκες. Δεν είναι απαγορευτικό. Πρέπει όμως να είναι αφυπνιστικό και να οδηγεί στην μετάνοια. Και μετάνοια σημαίνει να φέρνει κανείς τη ζωή του τούμπα, να λέει «θέλω να ζήσω», γιατί πολύ απλά αυτό που βιώνει δεν είναι η αλήθεια του. Άλλωστε εκείνο που εκλείπει με την αμαρτία είναι η αλήθεια της ζωής.

4752 - Άγιο Όρος, Μάιος 2014 (φωτογραφίες)


Επιστρέφοντας από την προσκυνηματική του επίσκεψη στο Άγιο Όρος, ο φίλος Δημ. Διαμ. μου έστειλε όμορφες φωτογραφίες από το Ι. Κελλί Αγίου Νικολάου (Μπουραζέρη) και τις Ι. Σκήτες Μπογορόδιτσα, Προφήτη Ηλία και Αγίου Ανδρέα. Τον ευχαριστώ και τις μοιράζομαι μαζί σας.

4751 - Τα μυστήρια ενός κλεμμένου «Κώδικα»Ο «ιερός κώδικας» του Άθω στο Γκετί
Ήταν ένα βράδυ του καλοκαιριού του 1960 όταν ένας μοναχός ονόματι Λάζαρος περνούσε το κατώφλι της βιβλιοθήκης της Μονής Διονυσίου στο Αγιον Ορος όπου φυλάσσονται πολλά από τα σπάνια κειμήλια της μονής. Ηταν η ώρα της καθιερωμένης «τελετουργίας» που είχε αναλάβει: του καθαρισμού τους. Δεν πρέπει να πέρασε πολλή ώρα και ο μοναχός σήμανε συναγερμό. Η εικονογραφημένη Καινή Διαθήκη του 12ου αιώνα διά χειρός Θεόκλητου –ενός διάσημου καλλιτέχνη της Κωνσταντινούπολης– είχε κλαπεί.

4750 - Χρόνια Πολλά σε όλες τις μητέρες, από εκείνους που εγκατέλειψαν τις βιολογικές τους μητέρες


Γλυκοφιλούσσα (Ι.Μ. Φιλοθέου)

Με την ευκαιρία της σημερινής «ημέρας της μητέρας», θα θέλαμε εκ βάθους καρδίας να πούμε δυό λόγια, αποτίοντας έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε κάθε άξια μάνα.  Η Μονή Βατοπαιδίου, που ανήκει στην μεγάλη Μάνα, την Μάνα όλων μας, τιμά και αγαπά όλες τις μητέρες του κόσμου, και προσεύχεται καθημερινά για αυτές και τα παιδιά τους.
Η μητέρα, που στην σκέψη όλων μας είναι συνώνυμο της αγάπης χωρίς αντάλλαγμα, έχει σήμερα την “τιμητική” της. Η μητέρα, που αγαπάει 365 ημέρες το χρόνο, έχει αφιερωμένη για εκείνη 1  μόνο ημέρα, για να ”προλάβουμε” να της δείξουμε ότι την αγαπάμε. Η μητέρα, που κανονικά έπρεπε να τιμάται κάθε μέρα, γιορτάζει σήμερα και όλοι οι άνθρωποι, (αφού όλοι είναι παιδιά κάποιας μάνας) θα έπρεπε, να πούνε ευχαριστώ στη μητέρα τους. Ευχαριστώ που με έφερες στον κόσμο, ώστε να δω το μεγαλείο του. Ευχαριστώ που με μεγάλωσες με τόση αγάπη. Ευχαριστώ που μου έμαθες τί σημαίνει να είσαι καλός άνθρωπος. Ευχαριστώ που μου έμαθες πώς να προσφέρω και εγώ αγάπη γύρω μου. Ευχαριστώ που όλο δίνεις, δίνεις, δίνεις, χωρίς να θέλεις να παίρνεις. Ευχαριστώ για την τόσο ζεστή αγκαλιά και τα φιλιά σου. Ευχαριστώ που είσαι πάντα δίπλα μου. Ευχαριστώ που εσύ με στηρίζεις όταν δεν με στηρίζει κανένας άλλος. Ευχαριστώ που ό,τι και να κάνω πάντα θα με αγαπάς. Και για τα παιδιά που μεγάλωσαν και μεγαλώνουν χωρίς τη βιολογική τους μητέρα, είναι τα πιο τυχερά παιδιά από όλα, αφού μοιράζονται μαζί με τον Χριστό τη δική Του Μητέρα που έχει τη μεγαλύτερη αγάπη από όλες τις μητέρες του κόσμου για τα παιδιά της!
Χρόνια Πολλά σε όλες τις μητέρες!

4749 - Τα πρώτα μοναστήρια του Αγίου Όρους (1o)

Ο αρχαιολόγος Ιωακείμ Παπάγγελος μιλάει για τον προμοναστικό και μοναστικό Άθω

4748 - Άγιος Νικόδημος, αρχιεπίσκοπος Πεκίου(†1325)


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 11 Μαΐου