Σάββατο, 10 Μαΐου 2014

4747 - Η ετήσια συνάντηση των αποφοίτων της Αθωνιάδος Σχολής στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας (φωτογραφίες)Το Σάβατο 10 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ιεράς μονής Παναγίας Δοβρά στη Βέροια η καθιερωμένη συνάντηση του Συλλόγου αποφοίτων της Αθωνιάδας Σχολής.
Νωρίς το πρωί τελέστηκε στον ιερό ναό αγίου Λουκά του ιατρού αρχιερατική θεία λειτουργία από τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ Παντελεήμονα, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο. Στή θεία λειτουργία έλαβαν μέρος  και πολλοί κληρικοί απόφοιτοι της Σχολής. Στο τέλος τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων καθηγητών και αποφοίτων τη σχολής.

4746 - Ιερά Μονή Εσφιγμένου: Στο κενό οι καταγγελίες για τα κονδύλια στο κονάκιΣτο αρχείο τέθηκε η έρευνα για τα κονδύλια συντήρησης και αναστήλωσης του αντιπροσωπείου της μονής Εσφιγμένου στις Καρυές του Αγίου Όρους, που ξεκίνησε ύστερα από ανώνυμη καταγγελία, στην οποία υποστηρίχθηκε ότι ο φάκελος της μελέτης δεν περιλάμβανε αυτοψία των εσωτερικών χώρων, λόγω της παραμονής των ζηλωτών μοναχών και ότι εκταμιεύτηκαν τα χρήματα.
Ο εισαγγελέας διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος ενέκρινε χθες τη διάταξη του βοηθού του εισαγγελέα Λάμπρου Τσόγκα να αρχειοθετηθεί η δικογραφία, καθώς διαπίστωσε πως δεν εκταμιεύτηκε κανένα ποσό, ούτε άρχισε καμία εργασία, επομένως δεν έχουν καμία ευθύνη οι μοναχοί της νέας αδελφότητας της Εσφιγμένου ούτε οι εμπλεκόμενοι στο έργο, μεταξύ των οποίων και ο τότε αναπληρωτής περιφερειάρχης Δ. Ψωμιάδης.

4745 - Ασκητές αξιοθαύμαστους γενναίους και αγιασμένους, τους έχουμε μετατρέψει σε πυθίες και καζαμίες!Απόσπασμα άρθρου του π. Δημητρίου Θεοφίλου που γράφτηκε για το Amen.gr
[…] Οι προφητείες διάσπαρτες σε βιβλία, σε ιστοσελίδες, σε μπλόγκς, ενυπόγραφες ή ανυπόγραφες, όλες κοινής στόχευσης, να απενεργοποιήσουν το μυαλό μας και να  αποπροσανατολίσουν τη ψυχή μας.
Σε αυτή την «πανστρατιά ενημέρωσης και διαφώτισης» συμμετέχει ένα συνονθύλευμα, από  ακραία φασιστικά στοιχεία,  αναχρονιστικούς «υπερ-ορθόδοξους» φονταμενταλιστές, ανεπίγνωστους φοβισμένους ανθρώπους που αντί να ενδοσκοπήσουν βαθειά να βρουν τα αίτια της προσωπικής τους κρίσης και κατάντιας, οδηγούμενοι σε μετάνοια, ασχολούνται με δήθεν «σημάδια των καιρών», αοριστίες και χρησμούς.

4744 - Σαν σήμερα, πριν 90 χρόνια, ψηφίστηκε από την Έκτακτη Διπλή Σύναξη των Είκοσι Μονών ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους

Ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους συντάχτηκε από μια πενταμελή επιτροπή στις Καρυές, ψηφίστηκε από την Έκτακτη Διπλή Σύναξι των Είκοσι Μονών στις 10 Μαΐου του 1924, και στη συνέχεια υποβλήθηκε στην Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία αφού τον έδωσε για επεξεργασία σε μια ειδική Επιτροπή που έλαβε υπόψη της και τις τροποποιήσεις που πρότεινε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, προχώρησε στην κύρωσή του με το Νομοθετικό Διάταγμα της 10/16 Σεπτεμβρίου 1926.


4743 - Τα ιστορικά γεγονότα πίσω από την ενσωμάτωση του Αγίου Όρουςτου Γιάννη Παναγιωτόπουλου (*)
H σημασία τῆς ἐνσωμάτωσης τοῦ Ἁγίου Ὄρους στὸ Ἑλληνικὸ Κράτος εἶναι γνωστὴ καὶ μεγάλη, ὄχι μόνο γιατὶ προσδιορίζει τὴν πνευματικὴ σχέση τοῦ Ὀρθόδοξου Ἑλληνικοῦ λαοῦ μὲ τὸ Περιβόλι τῆς Παναγιᾶς, ἀλλὰ γιατὶ προσδιορίζει μὲ ἀκρίβεια τὴν ἱστορικὴ συνέχεια τοῦ Ἑλληνικοῦ Κράτους ὡς διαδόχου καὶ συνεχιστὴ τῆς τεράστιας Βυζαντινῆς Παράδοσης.
Εἶναι μιὰ ἀμοιβαία σχέση, ποὺ ἐνδυναμώνεται καὶ ἐνδυναμώνει τὴν κάθε πλευρὰ ἀναλόγως πρὸς τὶς ἱστορικὲς συνθῆκες!

4742 - Όσιος Λαυρέντιος (14ος αι.)


Το Μοναστήρι του Αγ. Λαυρεντίου

Αγιορείτης Άγιος, Μνήμη 10 Μαΐου
Ό όσιος Λαυρέντιος έγινε μοναχός στη Μεγίστη Λαύρα του Αγίου Όρους, άλλά επειδή επικράτησε στο Άγιο Όρος, και κυρίως στη Λαύρα, ή αίρεση του Βαρλαάμ και Ακίνδυνου, αναχώρησε από εκεί και πήγε στην περιοχή του Βόλου, στο χωριό Άγιος Λαυρέντιος, όπου άρχισε να κτίζει Μοναστήρι. Τότε βασίλευε ό ευσεβής βασιλιάς Αλέξιος ό Κομνηνός, πού έστειλε στον Όσιο χρυσόβουλο (σώζεται στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού στη Ρώμη), καθώς και τον απαιτούμενο χρυσό και Ιερά σκεύη, για την οικοδομή του Ναού, πού αποπερατώθηκε το 1378. Ό ίδιος όσιος Λαυρέντιος, ίδρυσε και Σκήτη στο όνομα της Μεταμόρφωσης του Χριστού και του Προφήτη Ηλία. Ό όσιος Λαυρέντιος απεβίωσε ειρηνικά.