Κυριακή, 4 Μαΐου 2014

4718 - Η Πόλη στις προφητείες του Γέροντα ΠαΐσιουΈχουμε την προτεσταντική «θεολογική» θεώρηση. Εφόσον ζούμε κατά το νόμο του Ευαγγελίου έχει καθήκον-ιερά υποχρέωση ο Θεός να μας ανταμείψει κοινωνικά, οικονομικά και γενικά κοσμικά. Και προχωράει η πλάνη. Επειδή είμαστε Ορθόδοξοι και δοξάζεται ο Θεός από την ορθόδοξη γραμματολογία μας όπου υπάρχει -αδρανής σήμερα- διατύπωση των ορθών δογμάτων από τους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας μας, που με τη βιωτή τους, τους ιδρώτες και το αίμα τους εθέσπισαν, πρέπει ο Θεός να μας αποκαταστήσει σ’ αυτόν τον κόσμο δοξάζοντας το λαό Του τον Ορθόδοξο..! Ευελπιστούμε ότι θα μας δώσει την Αγιά Σοφιά παίρνοντάς την από τα ανόσια χέρια των εχθρών της Πίστεώς μας..! Λες και οι Τούρκοι νοιάζονται για το αν εμείς είμαστε χριστιανοί και αν η Αγιά Σοφιά ήταν χριστιανικός ναός. Αυτούς το μόνο που τους νοιάζει σήμερα είναι ότι η Αγιά Σοφιά είναι το μνημείο που κόβει παγκοσμίως τα περισσότερα εισιτήρια από τους τουρίστες-επισκέπτες. Και το χειρότερο:

4717 - Διπλός εορτασμός της Μνήμης της Κοιμήσεως του Αγίου Ακακίου σε Αθήνα και Καυσοκαλύβια (φωτογραφίες)Σήμερα, Κυριακή των Μυροφόρων 4 Μαΐου 2014, εορτάστηκε διπλά η μνήμη  της κοιμήσεως του Οσίου Ακακίου του Καυσοκαλυβίτου.
Στην Αθήνα, παρουσία του γέροντος της Ιεράς Καλύβης Αγίου Ακακίου, Παταπίου μοναχού, στον Ιερό ναό Αγίων Αναργύρων στην πλάκα ο οποίος είναι μετόχι και εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα. Η Θεία Λειτουργία έγινε κατά το Αγιορείτικο Τυπικό και ακολούθησε κέρασμα.
Στο Άγιον Όρος, στην Καλύβη του Αγίου Ακακίου, σκήτη Καυσοκαλυβίων.
Ακολουθούν στιγμιότυπα από την Αθήνα και φωτογραφίες από την προετοιμασια στην Καλύβη του Αγίου Ακακίου στο Άγιον Όρος.

4716 - Βρετανός Πρέσβης σε Ηγούμενο Εφραίμ: «Σέβομαι την Ορθοδοξία»Γράφτηκε από την Romfea
Του Αιμίλιου Πολυγένη
Την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου επισκέφθηκε χθες, Σάββατο 3 Μαΐου 2014 ο Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας κ. Τζων Κίττμερ.
Ο Βρετανός Πρέσβης έτυχε θερμής υποδοχής απο τον Καθηγούμενο της Ι.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ και σύμπασα την Βατοπαιδινή Αδελφότητα.
Στην συνέχεια ο Πρέσβης συνοδευόμενος από τον Καθηγούμενο μετέβη στο Καθολικό του Ευαγγελισμού όπου προσκύνησε την Αγία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου και Ιερά Λείψανα.

4715 - Tο Xαίρε των MυροφόρωνΦορητή Εικόνα
έτος 1546
Mονή Σταυρονικήτα
Ξύλο, αυγοτέμπερα, 56 x 40 εκ.
Kρητική σχολή. Θεοφάνης ο Kρής

Tο κέντρο της εικόνας καταλαμβάνει η επιβλητική μορφή του Xριστού, που είναι όρθιος πάνω σ' ένα μαλακό πράσινο λόφο με λουλούδια και ευλογεί με τα δύο του χέρια απλωμένα στα πλάγια. Στα χέρια και τα πόδια του φαίνονται ακόμη οι τύποι των ήλων, ενώ στη δεξιά πλευρά του στήθους διακρίνεται το τραύμα από την λόγχη. Eκατέρωθεν του Xριστού εικονίζονται δύο γυναίκες γονατιστές, η Παναγία αριστερά και η Mαρία η Mαγδαληνή δεξιά.

4714 - Στις δύσκολες συνθήκες της ζωής οι γυναίκες μπορούν να γίνουν μυροφόρες4713 - Επέτειος Ενθρόνισης του Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινού 
Σαν σήμερα, Κυριακή των Μυροφόρων έγινε το 1990  η ενθρόνιση του Γέροντα Εφραίμ ως ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου. Ευχόμαστε  να δίνει ή Παναγία μας, σε όλη την αδελφότητα, δύναμη, φώτιση, χάρη και ευλογία να συνεχίσει το έργο της Μονής άχρι συντελείας του αιώνος. Εις πολλά έτη.Φωτογραφίες (κλικ για μεγέθυνση)
Αριστερά: Πορσελάνινο πιάτο που εδόθη ως ευλογία, σε ανάμνηση της Κοινοβιοποίησης της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου το 1990
Δεξιά: Κυριακή των Μυροφόρων (Απρίλιος 1990). Ημέρα της ενθρονίσεως του Καθηγουμένου Εφραίμ. Μαζί του διακρίνονται ο μακαριστός Γέροντάς του Ιωσήφ και ο τότε Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους (μακαριστός) Θεόκλητος Διονυσιάτης.

4712 - Όσιος Νικηφόρος ο Ησυχαστής

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 4 Μαΐου

Ο βίος του Αγίου