Παρασκευή, 2 Μαΐου 2014

4705 - Ιεροδιάκονος Αρκάδιος Βατοπεδινός (1865-1934)


Ιεροδιάκονος Αρκάδιος Βατοπεδινός
σε νεαρά ηλικία

Ο κατά κόσμον Αστέριος Θεοδώρου γεννήθηκε στο χωριό Σκουπιά της Αλώνης των Πριγκιπονήσων το 1865. Στη μονή Βατοπεδίου προσήλθε το 1882 και το επόμενο έτος εκάρη μοναχός. Το 1887 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1899 προήχθη σε προϊστάμενο της μονής. Στη μονή μόναζε ο κατά σάρκα αδελφός του ιερομόναχος Γερμανός († 1932) και οι ανεψιοί του Παντελεήμων και Νικόδημος.
Ήτο απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Κατά τα έτη της φοιτήσεως του στη Ριζάρειο συνεδέθη πνευματικώς μετά του αγίου Νεκταρίου. Τούτο συνέτεινε ώστε η μονή να συνδράμει τις εκδόσεις του άγιου. Με εισήγηση του η μονή ανέλαβε την έκδοση του σπουδαίου βιβλίου του αγίου Χρηστοήθεια. Στη μονή σώζεται το πτυχίο του Αρκαδίου ως αποφοίτου της Ριζαρείου, όπου το 1905 ο άγιος Νεκτάριος υπογράφει ως σχολάρχης.

4704 - Κοσμοσυρροή για τον Αρχιμ. Εφραίμ Βατοπαιδινό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του ΦΟΠ

Εντυπωσιακή κοσμοσυρροή επικράτησε το βράδυ της Δευτέρας στην Παραμυθιά και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Φιλοπρόοδου Ομίλου Παραμυθιάς, όπου καλεσμένος ήταν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Γέροντα Εφραίμ.
........Ο Αρχ. Εφραίμ ανέπτυξε το θέμα «Αγιορειτικές Μαρτυρίες» ενώ παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ «1987-2012, 25 χρόνια Πνευματικής και Κοινωνικής Προσφοράς της Ιεράς Μεγιστης Μονής Βατοπαιδίου» 
........Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι συνέβη το βράδυ της Δευτέρας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Φιλοπρόοδου Ομίλου Παραμυθιάς.

4703 - Επιστολή από τον μοναχό Επιφάνιο Μυλοποταμινό, προς τον Όμιλο Ροταριανών Θεσσαλονίκης. «Δεν αποδέχομαι την εν λόγω διάκριση»Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει 16.4.2014 (29.4.2014)

Πρός τόν Ὄμιλον
Ροταριανῶν Θεσσαλονίκης
Ἀνατόλια

Κύριοι
Διά τῆς παρούσης μου ἐπιστολῆς ἐν βαθυτάτῃ λύπῃ καί ἀγανακτήσει ἐπιθυμῶ νά διευκρινίσῳ πρός ὑμᾶς ὅτι ὡς ὀρθόδοξος χριστιανός καί δή ἁγιορείτης μοναχός, ουδεμιάν σχέσιν, προσέγγισιν, ταύτησιν ἰδεῶν πεποιθήσεων καί ἐπιδιώξεων ἔχω μετά τοῦ ὑμετέρου ὁμίλου.

4702 - Φωτογραφίες του Αγίου Όρους από πρόσφατη προσκυνηματική επίσκεψη blogger


Δείτε 38 νέες φωτογραφίες του Δημήτρη Σωτηρόπουλου από το Άγιον Όρος, εδώ: http://hellas-orthodoxy.blogspot.gr

4701 - Η Κάρα του Μεσσηνίου Αγίου Ιεροθέου από την Ιερά Μονή Ιβήρων στην ΚαλαμάταΜε λαμπρότητα θα εορτάσει και φέτος η Μητρόπολη Μεσσηνίας τη Σύναξη των Μεσσηνίων Αγίων, το προσεχές Σαββατοκύ­ριακο.
Την Παρασκευή 2 Μαου και ώρα 7 μ.μ., στόν αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού της Υπαπαντής του Χριστού, θα πραγματο­ποιηθεί πάνδημη υποδοχή της Χαριτοβρύτου Κάρας του Αγίου Ιεροθέου, πό την Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους, ενός εκ των δώδεκα Μεσ­σηνίων Αγίων. Την Τιμία Κάρα θα υποδεχθεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Κλήρος, οι Άρχοντες και οι πιστοί της πόλης.
Την Ιερά Κάρα θα μεταφέρει ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Ιβήρων Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ και Μοναχοί της Μονής. Αμέσως θα τελεσθεί πανηγυρική δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό και θα ακολουθήσει Ιερά Αγρυπνία.

4700 - Όσιος Γερμανός ο Μαρούλης (†1336)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 2 Μαΐου

Ο βίος του Αγίου: