Πέμπτη, 1 Μαΐου 2014

4699 - Υποδοχή ιερού λειψάνου της Ι. Μονής Ξενοφώντος στην ΞάνθηΓράφτηκε από την Romfea
Λαμπρή υποδοχή επεφύλαξε η πόλη της Ξάνθης στην έλευση του ιερού λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και στους πατέρες που το εκόμισαν από την Ι.Μ. Ξενοφώντος του Αγίου Όρους, που είναι και τεθησαυρισμένο.
Να αναφερθεί ότι το ιερό λείψανο έφτασε στην Ξάνθη, με την ευκαρία των εορταστικών εκδηλώσεων επί τη μνήμη του εν αγίοις πατρός Θεοφάνους Επισκόπου Περιθεωρίου, σήμερα Πέμπτη 1 Μαϊου στον ομώνυμο νεόδμητο και περικαλή Ιερό Ναό.

4698 - Στο Λαυριώτικο Κοιμητήρι… Βάδισα πέρα δώθε τον χώρο της ταφής, επεσήμανα τους ισοπεδωμένους των προηγηθέντων τάφους· σε σκόνι ασφαλώς θα είχαν μεταβληθή τα λείψανα εντός των· διέκρινα τους χωματοσωρούς των προσφάτως τεθαμμένων και διάβασα προσφιλών συμμοναστών μου ονόματα, γραμμένα κατά την συνήθεια στους προς κεφαλήν μπηγμένους απλούς ξύλινους Σταυρούς των· όσα δηλαδή η πολυκαιρία και οι χειμωνιάτικες συνθήκες δεν τα είχαν απαλείψει ακόμη…
Αφ’ εαυτών των ήλθαν να με συντροφεύσουν σε τούτον τον τόπο του αγίου μου Χρυσοστόμου τα χρύσεα λόγια: «Άπιθι προς την σορόν, θέασαι την κόνιν, την τέφραν, τους σκώληκας, του τόπου το ειδεχθές, θέασαι και στέναξον πικρόν. Και είθε μέχρι της τέφρας η ζημία ήν· νυν δε από της σορού και των σκωλήκων τούτων μετάγαγε τον λογισμόν επί τον ατελεύτητον εκείνον σκώληκα, επί το πυρ το άσβεστον, επί τον βρυγμόν των οδόντων, επί το σκότος το εξώτερον, επί την θλίψιν και την στενοχωρίαν.

4697 - Μονοπάτια στον ΠαράδεισοΞεκινήσαμε πρωί από την ιερά μονή του Φιλοθέου με προορισμό το μοναστήρι του Καρακάλου. Ο καιρός φθινοπωρινός, βροχερός, σε προκαλεί και σε προτρέπει να αναδυθείς μέσα από τις φθαρτές απεικονίσεις και να αγγίξεις τα αιώνια και άφθαρτα. Κάθε στιγμή, κάθε λεπτό στον Αγιώνυμο Άθωνα είναι συνάντηση με την αιωνιότητα, εμποτισμός και πρόγευση παραδείσου μέσα από την ζώσα επαφή σου με την παρθενική φύση και την οργιαστική βλάστηση, κυρίως δε με την αυτοθέλητη συγκαταρίθμησή σου στη χορεία των συνοδοιπόρων στα μονοπάτια και στα περάσματα του Παραδείσου.

4696 - Καλό Μήνα

Αλαλάζοντα χρώματα, αμάραντα άνθη της ερημίας συλλέξαμε
και τούτη την Πρωτομαγιά,
να προσφέρουμε κάτι από την άρρητη ευωδία τους.
(φωτ. ημερολόγιο Άγιον Όρος 2009, εκδ. ΜΙΛΗΤΟΣ)


4695 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες τον ΜάιοΔείτε τους Αγιορείτες Αγίους, η Μνήμη των οποίων τιμάται τον Μάιο, στον πίνακα που ακολουθεί: