Τρίτη, 29 Απριλίου 2014

4691 - Πάσχα 2014 στη Νέα Σκήτη και την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου (φωτογραφίες)Ο φωτογράφος Μιχάλης Κυπριανού κάνει Πάσχα στο Άγιο Όρος, στη Νέα Σκήτη και μοιράζεται μαζί μας μια αλησμόνητη εμπειρία.

Παρασκευή πρωί φύγαμε από Πάφο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και απ’ εκεί για Ουρανούπολη όπου και θα διανυκτερεύαμε για τη λειτουργία του Επιταφίου.
.......Σάββατο θα φεύγαμε με πλοιάριο από τη Δάφνη, το κύριο και μεγαλύτερο Λιμάνι του Αγίου Όρους, αλλά η τρικυμία και μια ξαφνική βροχή μας καθυστέρησε λιγάκι. Τελικά, μετά από 2-3 ώρες επιβιβαστήκαμε στο πλοίο και ταξιδέψαμε ως τον αρσανά της Νέας Σκήτης, όπου και θα διαμέναμε για τις επόμενες 3 μέρες για να κάνουμε Πάσχα στο Άγιο Όρος.

4690 - Ασκητικά καταλύματα του αθωνικού μοναχισμούΤου Φαίδωνα Χαντζηαντωνίου, Αρχιτέκτονα Αναστηλωτή

Στην πραγματικότητα οι αρχαίες μορφές της μοναστικής ζωής εμφανίστηκαν στο Όρος πολύ νωρίτερα από τη Μεγίστη Λαύρα, το πρώτο αθωνικό κοινόβιο, που ιδρύθηκε το 963. Θωρώντας τρεις εμβληματικές μορφές του πρώιμου αθωνικού αναχωρητισμού, τον Όσιο Πέτρο τον Αθωνίτη, τον Άγιο Ευθύμιο τον Νέο και τον Ιωάννη Κολοβό, συνειδητοποιούμε ότι κατά τη διάρκεια του 9ου αιώνα μια ριζική αλλαγή έλαβε χώρα στη συμπεριφορά των αθωνιτών ασκητών.

4689 - Ο Άγιος Βασίλειος του Όστρογκ (†1671)

 
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 29 Απριλίου


Διαβάστε τον βίο του: