Σάββατο, 26 Απριλίου 2014

4677 - Επιστολή Μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού


Με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν στο πρόσωπό μου:
Πριν από ένα και πλέον μήνα αποδέχθηκα την πρόταση του φιλοαγιορείτη και επί οκταετία διευθυντή του Κέντρου Υγείας του Αγίου Όρους κ. Γιάννη Βαλάση για τη συμμετοχή μου σε φιλανθρωπική εκδήλωση ενός συλλόγου του οποίου είναι μέλος. Η συμμετοχή μου αυτή και η τιμητική διάκριση που τη συνόδευσε, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένταξη ή ενεργό συνεργασία, στο συγκεκριμένο σύλλογο. 
Ομολογώ ότι βρέθηκα παγιδευμένος από υπερβολικό ζήλο για φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο. 
Όπως γνωρίζετε η επί 40 και πλέον χρόνια αφιέρωσή μου και διακονία έχει αποκλειστική και μόνη σχέση με την Πίστη μου στο Χριστό, την αφοσίωσή μου στην Παναγία μας και την Αγία και Ορθόδοξη Εκκλησία μας και τα θεσπίσματα των Αγίων και Σεβαστών Πατέρων.
Ζητώ συγνώμη από όλους όσους, άθελά μου στεναχώρησα και τους παρακαλώ να εύχονται για την σωτηρία της ψυχής μου.
Χριστός Ανέστη
Μοναχός Επιφάνιος Μυλοποταμινός.

4676 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος για τον Απόστολο Θωμά και το θαύμα της απελευθέρωσης το 1830Απόψε στο Άγιο Όρος γίνεται Αγρυπνία για τον Απόστολο Θωμά και το θαύμα της απελευθερώσεως του Όρους το 1830 από τον τουρκικό ζυγό, θαύμα που αποδίδεται στην Παναγία.
Μετά την αποτυχία της Επανάστασης στη Χαλκιδική και την υποταγή του Αγίου Όρους (1821), ο τουρκικός στρατός παραμένει εις το Όρος και οι Αγιορείτες υποχρεούνται να συντηρούν αυτόν και να υπομένουν τις βιαιοπραγίες του. Στα εννέα χρόνια, που ακολούθησαν, οι μοναχοί υπέστησαν τα πάνδεινα, πληρώνοντας τη συμμετοχή τους στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.
Την Κυριακή του Θωμά, 13 Απριλίου 1830, το τουρκικό ασκέρι αποχώρησε από το Άγιο Όρος και τα γεγονός αυτό γιορτάζεται μέχρι σήμερα στην Αθωνική Πολιτεία με αγρυπνίες και ευχαριστίες στην Προστάτιδα του Όρους Παναγία.

4675 - Φωτογραφίες από το Πάσχα στο Δοχειάρι. H Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου
Τις φωτογραφίες δημοσίευσε στη σελίδα του στο facebook ο Ουκρανός προσκυνητής Oleksandr Plyska

4674 - Με τη ματιά του φωτογράφου του Αγίου ΌρουςΤΟΥ ΤΙΜΟΥ ΦΑΚΑΛΗ
Ουκρανοί διαδηλωτές κατακλύζουν από το πρωί κάθε μέρα την κεντρική πλατεία του Ντονέτσκ και το απόγευμα σχηματίζουν ουρές για να δουν από κοντά την έκθεση με εικόνες από τον Άθω με τους υπεύθυνους να μην προλαβαίνουν να καθαρίζουν τα κάδρα των φωτογραφιών από τα κραγιόν των επισκεπτριών. Οχτώ χιλιάδες πιστοί έχουν δει μέχρι σήμερα την έκθεση του βραβευμένου φωτογράφου από τον Πατριάρχη Ρωσίας Αλέξιο αλλά και το μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, Βλαδίμηρο Κώστα Ασσήμη, που φιλοξενείται τον τελευταίο μήνα εκεί. Τριάντα χρόνια τώρα ο πολιτικός πρόσφυγας από την Τασκένδη, ο οποίος ζει στη Θεσσαλονίκη από το 1982, έχει επισκεφτεί αμέτρητες φορές το Περιβόλι της Παναγίας, περιδιαβαίνοντας στα ενδότερα των αγιορείτικων μοναστηριών, προβάλλοντας με τη μηχανή του τα μυστικά της μοναστικής ζωής.