Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014

4673 - Όσιος Βασίλειος ο Ησυχαστής (†1767)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 25 Απριλίου
Γεννήθηκε στη Ρουμανία το 1692. Ασκήθηκε θεοφιλώς στο Άγιον Όρος και στη Βλαχία. Υπήρξε διδάσκαλος του οσίου Παϊσίου Βελιτσκόφσκυ, ο οποίος έγραφε γι αυτόν: «Πλήρης ζήλου Θεού, έζησε παλαιότερα αρκετό διάστημα στη Ρωσία, στα βουνά του Μοσένκ και σ’ άλλες ερήμους με μεγάλους εραστές της μοναχικής ζωής. Στη συνέχεια, μαζί με τον μαθητή του, ιερομόναχο Μιχαήλ, ήρθε να μείνει στη θεόσωστη γη της Βλαχίας. Ο θεάρεστος αυτός άνθρωπος ήταν πολύ σοφός και ξεπερνούσε κατά πολύ όλους τους πατέρες της εποχής του στην κατανόηση των θείων γραφών και των διδαχών των θεοφόρων πατέρων, στις πνευματικές εμπειρίες και στη τέλεια γνώση και ερμηνεία των κανόνων της αγίας Ανατολικής Εκκλησίας. Η φήμη του ως διδασκάλου και θεοφόρου καθοδηγητή στο δρόμο της σωτηρίας απλώθηκε παντού».

4672 - Φωτογραφίες από τον Εσπερινό της Αγάπης στην Ιερά Μονή Μεγίστης ΛαύραςΌπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους ο Εσπερινός της Αγάπης την Κυριακή του Πάσχα το απόγευμα.
Σε μια αναστάσιμη ατμόσφαιρα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος  Ροδοστόλου κ. Χρυσόστομος, πλαισιωμένος από τους Ιερείς της Μονής, ενδύθηκε πλήρη αρχιερατική στολή στο καθολικό της Μονής και στη συνέχεια εν πομπή εξήλθε στον εξωνάρθικα, δια την τέλεση του Εσπερινού της Αγάπης, κατά τον οποίον αναγνώσθηκε το αναστάσιμο Ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες.

4671 - Από την Ιερά Μονή Εσφιγμένου στην σπηλιά του Οσίου Αντωνίου του ΣπηλαιώτηΤο αξιόλογο ερασιτεχνικό video που ακολουθεί μας μεταφέρει από την Ιερά Μονή Εσφιγμένου στην σπηλιά του Οσίου Αντωνίου του Σπηλαιώτη η οποία βρίσκεται στο όρος Σαμάρεια, πολύ κοντά στη Μονή. Αφού ξεναγηθούμε πρώτα στο κοιμητήριο, του οποίου ο ναός  (αρχές 18ου αιώνα) είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ακολουθούμε το γραφικό μονοπάτι που μας οδηγεί στον χώρο όπου μόνασε ο Ρώσος αναχωρητής. Εδώ το 1845, άρχισε να χτίζεται το παρεκκλήσι στη μνήμη του Οσίου Αντωνίου Pečerskij. Το εικονοστάσι του παρεκκλησίου κατασκευάστηκε στη Ρωσία το 1849 και ήταν δώρο του αρχιμανδρίτη Ιουβεναλίου από την Πετρούπολη. Το 1850, συμπληρώθηκε και εγκαινιάστηκε το παρεκκλήσι. Στη συνέχεια βλέπουμε το εσωτερικό της σπηλιάς όπου ασκήτεψε ο Όσιος Αντώνιος που θεωρείται ο πρώτος Ρώσος Αγιορείτης μοναχός και σηματοδοτεί την αρχή της χιλιόχρονης παρουσίας των Ρώσων στον Άθω. Η χιλιετηρίδα αυτή θα εορτασθεί πανηγυρικά το 2016.