Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014

4670 - Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου (Σαχάρωφ), «Οικοδομώντας τον ναό του Θεού μέσα μας και στους αδελφούς μας»Με την συμπλήρωση είκοσι ετών από την κοίμηση του Γέροντος Σωφρονίου, ιδρυτού και κτίτορος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ της Αγγλίας, ολοκληρώθηκε η έκδοση του γραπτού και προφορικού λόγου που κληροδότησε στην Μονή του. Ειδικότερα οι Ομιλίες που απευθύνθηκαν προς την αδελφότητά του και διατηρήθηκαν σε μαγνητοταινίες, εκδόθηκαν πρόσφατα από την Μονή του σε τρεις φροντισμένους, όπως πάντοτε, τόμους με περισσότερες από τετρακόσιες σελίδες ο καθένας.
Με τους τόμους αυτούς ο Γέροντας Σωφρόνιος, που πλούτισε την σύγχρονη ορθόδοξη θεολογία με τα μνημειώδη συγγράμματά του, παρουσιάζεται σήμερα και ως ποιμένας και καθοδηγητής της αδελφότητός του με έναν αμεσότερο και πιο αυθόρμητο τρόπο. Όπως πληροφορούμαστε από τους αυτήκοους των Ομιλιών του, ο Γέροντας Σωφρόνιος μιλούσε αργά, με τα μάτια κλειστά, σε ατμόσφαιρα μυσταγωγική, σαν να έλεγε τις ευχές της Αναφοράς.

4669 - Διάσημος Ρώσος αγιογράφος θα εργασθεί στην Ιερά Μονή Καρακάλλου του Αγίου Όρους


Николай Шушалыков

Ο διάσημος Ρώσος αγιογράφος και επικεφαλής του τμήματος της θρησκευτικής τέχνης του Свердловского, Николай Шушалыков, επαναλαμβάνει την αγιογράφηση ναού στο Άγιο Όρος, μετά από διακοπή ενός έτους, αναφέρει το ITAR-TASS. Όπως αναφέρεται στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο γνωστός αγιογράφος προσεκλήθη από τον ηγούμενο της Μονής Καρακάλλου του Αγίου Όρους.
 Το συνολικό εμβαδόν που θα αγιογραφήσει είναι περίπου 150 τ. μέτρα και ανά μήνα ο καλλιτέχνης υπολογίζεται πως θα αγιογραφεί περίπου 15 τ. μέτρα.

4668 - Η Στεμνίτσα υποδέχθηκε το Ιερό λείψανο Αγίου Γεωργίου από την Ιερά Μονή Οσίου Ξενοφώντος Αγίου ΌρουςΤρίτη  22/4/2014, 2.00μμ. Υποδοχή του Ιερού Λειψάνου στη Στεμνίτσα. Παρόντες ο τ.Υπουργός και βουλευτής Αρκαδίας κ.Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος και πλήθος κόσμου. Κατάθεση του ιερού Λειψάνου στον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου της Στεμνίτσας.
Τρίτη 22/4/2014, 7.00 μμ. Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος υπό του Αρχιμανδρίτου Ιακώβου Κανάκη, Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως με τη συμμετοχή πλήθους κληρικών και λαϊκών. Λιτανεία του Ιερού Λειψάνου στη Στεμνίτσα με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Μεγαλοπόλεως.

4667 - «Γεύση...από ελληνικά μοναστήρια» - Α΄ ΜΕΡΟΣΣε όλα τα περίπτερα κυκλοφορεί το πρώτο μέρος της έκδοσης «Γεύση… από ελληνικά μοναστήρια» με 284 αποκλειστικές φωτογραφίες και 25 αρωματικές συνταγές.
Στην έκδοση που δεν πρέπει να χάσετε, γνωρίζουμε από κοντά τη ζωή των μοναχών, το πνευματικό τους έργο και τα διακονήματά τους.
Ακόμη, την ιστορία των μοναστηριών, τα προϊόντα και την κουζίνα τους, που είναι νόστιμη και ευρηματική.
• Ακολουθούμε τις πασχαλινές λιτανείες στο Αγιον Ορος, τη λιτανεία του Αξιον Εστίν και της Παναγίας της Πορταΐτισσας.
• Δοκιμάζουμε, στο Μυλοπόταμο, κρασί και την αρωματική κουζίνα από τον μοναχό Επιφάνιο.

4666 - Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρουςτου Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου
ΜΑΗΣ-23-2002-Πέμπτη
Ξημέρωσε η 6η και τελευταία ημέρα παραμονής μας στο Άγιον Όρος. Ξυπνήσαμε γύρω στις 6 π.μ και πήγαμε στο Καθολικό για τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία, μέχρι τις 8 π.μ. Έπειτα από ένα καφέ και διάλλειμα μισής ώρας, κατεβήκαμε στο παλαιό Καθολικό του μοναστηριού με τις ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του, για τη διάρκεια μισής ώρας παράκληση προς τον προστάτη της μονής, Άγιο Γεώργιο. Εδώ, όπως και σε άλλες περιστάσεις, έδωσα ονόματα οικείων και γνωστών προς μνημόνευση, υπέρ υγείας, φωτισμού και αναπαύσεως.

4665 - Η μεσοβυζαντινή ναοδομία του Αγίου Όρους
Ο ναός του Αγίου Προκοπίου
του ομώνυμου βατοπεδινού κελλίου


Παρά την αναμφισβήτητα μεγάλη σημασία της αγιορείτικης ναοδομίας στα πλαίσια της μεσοβυζαντινής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής αυτή παραμένει ως σήμερα ελλιπώς μελετημένη λόγω της ιδιομορφίας τοο αθωνικού χώρου αλλά και εξ αιτίας της δυσκολίαςτης εξετάσεως του ίδιου του πρωτογενούς υλικού.
Οι μεσοβυζαντινοί ναοί που σώθηκαν ως τις μέρες μας στο Αγιον Ορος είναι ολιγάριθμοι. Αυτό οφείλεται είτε στις φυσικές καταστροφές είτε στην έντονη οικοδομκή δραστηριότητα των επομένων αιώνων που εξαφάνισαν μεγόλο αριθμό εκκλησιών αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής για την ιστορία της μοναστικής πολιτείας περιόδου.

4664 - Όσιος Ξενοφών ο κτήτορας


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 24 Απριλίου