Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014

4663 - Ιστοσελίδα καταγράφει τα μοναστήρια της ΕλλάδοςΜια ομάδα νέων, αντιλαμβανόμενη την ανάγκη για την καταγραφή και προβολή των ιερών προσκυνημάτων της χώρας, εδώ και ένα περίπου χρόνο, έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία και μια φιλόδοξη προσπάθεια προκειμένου τα περισσότερα μοναστήρια της Ελλάδας να χαρτογραφηθούν και να παρουσιαστούν σε μία καλαίσθητη ιστοσελίδα. Πρόκειται για το σάιτ www.monastiria.gr.

4662 - Από τον θάνατο στην αθανασίαΓέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός († 2009)
 «Όταν δε αυτό το φθαρτό μεταμορφωθεί σε άφθαρτο και αυτό το θνητό μεταμορφωθεί σε αθάνατο, τότε θα πραγματοποιηθεί ο λόγος της Γραφής: ο θάνατος αφανίσθηκε· νίκη είναι πλήρης! Θάνατε, πού είναι το κεντρί της δύναμής σου; Άδη, πού είναι η νίκη σου;»(Α  Κορ. 15, 54-55.) Οι άνθρωποι καταδίκασαν σε θάνατο τον Θεάνθρωπο, υπακούοντας στα προστάγματα  του  διαβόλου. Ο Θεάνθρωπος, όμως, με την ανάστασή Του ανταπέδωσε σε αυτούς την αθανασία. Με το σταυρικό του θάνατο ο Κύριός μας κατεδίκασε και κατέστρεψε τον θάνατο. Η  ανάστασή του ανέβλυσε την αθανασία και τώρα και στην αιωνιότητα, πλημμυρίζοντας τον άνθρωπο και όλο τον κόσμο. Το  πιο μεγάλο θαύμα της θείας οικονομίας είναι η ανάσταση του Χριστού. Με αυτήν, η ανθρώπινη φύση οδηγήθηκε οριστικά και τελεσίδικα στην αθανασία, ώστε να προκαλεί φόβο και σε αυτόν τον θάνατο.

4661 - Η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Πορταΐτισσας στην Ι. Μ. Ιβήρων Αγίου ΌρουςΜε λαμπρότητα και συμφώνως προς την Αγιορείτικη Παράδοση εορτάσθηκε, την Τρίτη της Διακαινησίμου, η κατά θαυμαστόν τρόπον εύρεση της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Πορταϊτίσσης, στο Κάθισμα της Παναγίας, της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά. Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.
Την παραμονή της εορτής ετελέσθη στο κατάμεστο, από πιστούς και προσκυνητές από όλο τον κόσμο, καθολικό της Ιεράς Μονής των Ιβήρων, ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας.

4660 - Ιερά Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρουςτου Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου
 ΜΑΡ-12-2001- Δευτέρα
12.30 μ.μ. Αναχώρηση από τη μονή Ιβήρων, μετά από την ακολουθία του Εσπερινού. Κοιμήθηκα καλά ολόκληρη τη νύχτα, έτσι νιώθω πολύ ξεκούραστος. Αναχώρησα με τη συντροφιά του Βασίλη του Λαμιώτη, προς τη μονή Φιλοθέου, με το φορτηγάκι ενός μοναχού μελισσοκόμου, που προθυμοποιήθηκε να μας μεταφέρει μέχρι ενός σημείου. Έπειτα, περπατήσαμε για περίπου 20 λεπτά ανηφορικά, μέχρι που φάνηκε η μονή σε ένα πλάτωμα του βουνού. Ο καιρός σήμερα είναι πολύ καλός, και έχει σταθεί δυνατό να βγάλω μερικές φωτογραφίες. Ίσως μπορέσω αργότερα, να ζωγραφίσω μια σειρά από πίνακες.

4659 - Από τη χθεσινή λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑκλικ για μεγέθυνση
Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Φοβερά Προστασία βρίσκεται στο τέμπλο παρεκκλησίου του Καθολικού της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου και την Τρίτη της Διακαινησίνου λιτανεύεται από το μοναστήρι στο Πρωτάτο, όπου ανταποδίδει την επίσκεψη του «Άξιόν Εστιν», που έχει γίνει την προηγούμενη μέρα στο Κουτλουμούσι.

Τη φωτογραφία και το video δημοσίευσε στη σελίδα του στο facebook ο Μοναχός Prodromos Agioros Karies

Δείτε και το video:

4658 - Δύο μοναστήρια του Αγίου Όρους έχουν αφιερωμένο το Καθολικό τους στον Άγιο ΓεώργιοΗ Ιερά Μονή Ζωγράφου και η Ιερά Μονή Ξενοφώντος έχουν αφιερωμένα τα Καθολικά τους στον Άγιο Γεώργιο τον Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρο. Πανηγυρίζουν στις 23.4/ 6 Μαΐου.