Τρίτη, 22 Απριλίου 2014

4657 - Ασκητές της Αθωνικής Βίγλας
Κυκλοφόρησε από Εκδόσεις Μύρτος το βιβλίο του πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου, εκπαιδευτικού (χημικού) με τίτλο
-ΑΣΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΩΝΙΚΗΣ ΒΙΓΛΑΣ.
Η Αθωνική Βίγλα βρίσκεται στο ΝΑ της Αγιορείτικης χερσονήσου, με πλούσια ασκητική παράδοση και ζωή, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Στην περιοχή αυτή βρίσκονται:Η Ρουμάνικη Λαυριώτικη Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου, το σπήλαιο Κάθισμα του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη και περίπου δέκα Ησυχαστήρια.
Στις 247 σελίδες του  βιβλίου περιέχονται  θαυμαστές ιστορίες από τον άγνωστο και μυστικό κόσμο του Αγιορείτικου Ησυχασμού. Είναι δηλαδή ένα μικρό Γεροντικό.

4656 - Λαμπροτρίτη στον Αγρό της ΠιτσιλιάςΤου Βασίλη Χαραλάμπους
Λαμπροτρίτη στο χωριό Αγρός της επαρχίας Πιτσιλιάς. Καθαρός αέρας, φιλοξενία, Παράδοση. Η ομορφιά του Ορθοδόξου λαού της Κυπριακής υπαίθρου. Όλοι οι χωριανοί βρίσκονται πριν τις 4 το πρωί στη μεγάλη εκκλησία της Παναγίας. Αρχίζει η λιτανεία στις 4 το πρωί όπου θα γυρίσουν όλο το χωριό, μια διαδρομή 10 χιλιομέτρων. Δύσκολη διαδρομή και για τον όποιο δισταγμό η συμβουλή από κάποιο αγνό άνθρωπο του χωριού «Τζιαί να μεν θέλεις, κουντά σε η Παναγία» (και να μη θἐλεις σε σπρώχνει η Παναγία). Μια χρονιά μας διηγήθηκε, εκείνος ο αγνός άνθρωπος από τον Αγρό, θέλησαν ν΄αλλάξουν δρόμο κι η εικόνα έγινε ασήκωτη ώσπου πήγαν και πάλι από τον ίδιο δρόμο κι η εικόνα απέκτησε και πάλι το βάρος της. Από τότε ακολουθούν την ίδια διαδρομή.

4655 - Η Παναγία η Γερόντισσα από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Νέας Πεντέλης


Πρόγραμμα των ακολουθιών του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Νέας Πεντέλης, με αφορμή την έλευση του αντιγράφου της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Γεροντίσσης από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους.
Σάββατο 26 Απριλίου – Σάββατο 3 Μαΐου 2014.

4654 - Όσιος Γρηγόριος ο Γραβανός (†1812)


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 22 Απριλίου